Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Obama nije rekao da je pravoslavlje sekta; I ne, Kusturica nije rekao Obami da je majmun

Nijedan iole ozbiljniji sajt nije preneo ni vest o ovom „skandalu". Ono jedino što Gugl pronalazi kada ukucate „Obama" i „Orthodox Christians" jeste zvanična čestitka bivšeg predsednika i bivše prve dame koja je objavljena 6. januara 2017. godine. Ali, u njoj nema ničeg skandaloznog. Naprotiv
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 23/01/2017

Ne, Obama nije rekao da je pravoslavlje sekta; I ne, Kusturica nije rekao Obami da je majmun

Foto Profimedia i Nedeljnik

Dok kroz prozor gledamo kako se led polako topi, a sneg jenjava, na ekranima mobilnih telefona, čini se, i dalje veje informaciona mećava. Poput grudvi snega, ovih dana se društvenim mrežama kotrlja, reklo bi se, opasna izjava sada već bivšeg američkog predsednika Baraka Obame koju je navodno dao „Vašington Postu".

Znate, mene pravoslavlje podseća na neki kult, sektu. Ne mislim ništa loše, ali tako mi deluje. Čini mi se da nikad neće shvatiti američki stil života, i zato narod većinski podržava Putina protiv nas", navodni je odgovor bivšeg američkog predsednika na pitanje novinara kako vidi današnju Rusiju sa Putinom na njenom čelu, a koji možete videti na nekoliko nekredibilnih sajtova sa kojih je, potom, vest šerovana na društvene mreže.

I, kao što kažu u onoj reklami - to nije sve! Ubrzo su, poput snežne lavine, društvene mreže zatrpale vesti sa naslovom: „Emir Kusturica odgovorio Obami: Ako je pravoslavlje sekta, ti ličiš na majmuna".

"Pravoslavlje je starije od tvoje zemlje, pravoslavlje nije sekta, već unija vere koja uništava sekte koje ti i tebi sličnima stvarate po čitavom svetu", navodne su reči ovog reditelja.

Zanimljivo je, međutim, da se u tim vestima više i ne pominje onaj Obamin intervju „Vašington postu", već se pominje neka „emisija na američkom tržišu" u kojoj su, valjda, čuli tu „spornu" Obaminu izjavu koja je, prema rečima tih sajtova, izazvala „diplomatski skandal".

Kao što i sami naslućujete, niti ima tog intervjua u „Vašington postu", ni te emisije, niti je Kusturica to rekao.

Baš kao što nijedan iole ozbiljniji sajt nije preneo ni vest o ovom „skandalu". Ono jedino što Gugl pronalazi kada ukucate „Obama" i „Orthodox Christians" jeste zvanična čestitka bivšeg predsednika i bivše prve dame koja je objavljena 6. januara 2017. godine. Ali, u njoj nema ničeg skandaloznog. Naprotiv.

Mišel i ja čestitamo pravoslavni Božić svim pravoslavnim vernicima u Americi i širom sveta. Slavimo rođenje Isusa Hrista i sledimo zapovest da volimo jedni druge kao što je on voleo nas. Na mnoge načine, zahvalni smo pravoslavnim hrišćanima koji su pokazali takvu ljubav prema svojim susedima i ojačali verske i građanske veze. Potvrđujemo posvećenost zaštiti univerzalnog i neotuđivog prava svih ljudi da ispovedaju svoju veru i budu solidarni sa zajednicama i crkvama koje su progonjene i izložene napadima. Pridružujemo se našoj pravoslavnoj braći i sestrama u radu i molitvi za mir i pravdu", navodi se u čestitki objavljenoj na zvaničnom sajtu Bele kuće.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.