Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, ni u Hrvatskoj ne postoji HAARP

Kako je jedna godinu stara - i izmišljena, d'oh - vest sa portala dnevno.hr oživela na najpopularnijim srpskim sajtovima i ko je, dođavola, Zrinka K.
Piše Marko Prelević
Datum: 11/03/2016

Ne, ni u Hrvatskoj ne postoji HAARP

Who you gonna call

Znate kad dođete u Ideu, pa radi samo jedna kasa i jadni narod srpski mora da džedži po dvadeset minuta i nervira se? Mislite da je slučajno? Nah, to vam je psihološki rat kojim nas Hrvati uništavaju. Ali, najzad neke dobre vesti, najzad smo do'akali tim Hrvatima i našli pravi način da uzvratimo na njihov teror. Oni nama cedevitu, vegetu, bajaderu, polomljene šoferšajbne po Dalmaciji i Severinu, a mi njima - HAARP!

Glavno srpsko oružje za spoljašnju upotrebu i unutrašnje povrede zdravog uma, uspešno je izvezeno iz Barajeva (ili Arnajeva, gde već beše), i postavljeno u Lijepu njihovu. Koja bi se sad mogla zvati Lijepa HAARP-ovana. Nije šala, odurni je sajt dnevno.hr, poznat i po naslovima kao što su "Evo dokaza da su Ujedinjene nacije pod vlašću Lucifera", objavio tekst "PANIKA U HRVATA: Otkrivene stravične HAARP antene u Hrvatskoj", a to su brže-bolje preneli i domaći portali. Čak i oni koji bi se imali smatrati ozbiljnim. Naravno, sa naslovom "I Hrvati se boje HAARP-a", ovo veliko I, naravno, treba da znači - sem Srba. Koji se HAARP-a plaše odavno.

Za početak, dnevno točka hr je taj tekst objavio pre skoro godinu dana, 15. travnja 2015. godine (ovo travanj je po centralnoevropskom vremenu "april"), s potpisom čuvene Zrinke K, koja je neka vrsta Jozefa K. u ogledalu, iz nekakve Koprivnice.

Iz mutnih dubina hrvatskoga tisućljetnog interneta, ovaj tekst je objavio još opskurniji srpski protal Webtribune.rs, specijalizovan za ovakve vrste tekstova, da bi se na njega nakačili i ostali. Sve pozivajući se na Tanjug, ničim izazvani, ovih dana, sem možda poplavama, u stvari izazvani željom za dizanjem panike i tlaka u maloumnih srpskih pristaša HAARP-a. 'Ajde ovi, ovi, pa i ovi, ali što - ovi?! Oni bi makar trebalo da znaju šta je prava istina i ko je jedini čovek kojem ljudi veruju.

No priča o tome kako se dalje odvijala saga o hrvatskom HAARP-u mnogo je zanimljivija od pukog konstatovanja da su srpski portali - a u ovom slučaju i agencije - naseli na bajatu i lažnu vest. I zanimljivija i krajnje duhovita.

Elem, priča o HAARP-u u Hrvatskoj nastala je proleća 2015. kada je osnovana FB stranica i za kratko vreme postala je prilično popularna, pošto su molili i ohrabrivali ljude da prijavljuju "sve čudne pojave na nebu", kačili "autentične" fotografije HAARP-a (to su vam nekakve antene) i zaključili "Dosta je bilo terorizma od strane bogatih lobija koji svakodnevno namerno menjaju klimu! Skupimo se i idemo direktno u Sabor tražiti da maknu tu napravu".

Javljali su se, dakle, znani i neznani, kačili svoje fotografije, upinjali se da isteraju tu pošast, koja je već uništila Srbiju, odavde, rodila se i solidarnost, skoro pa ljubav između zabrinutih hrvatskih i zabrinutih srpskih HAARP-ovaca (ovo "ovaca" nije slučajno), dvoje su se tako, vele, i smuvali, možda detetu daju ime Zrinka, možda Jozef, neka je živo i zdravo, a onda je sve izašlo na videlo.

Kako je letos pisao portal Index, administratori te stranice su jednog dana okačili zanimljivo saopštenje:

"Cilj ove stranice je ustvari socijalni eksperiment. Zanimalo nas je dokle ide granica gluposti. Sve objave i slike su falsificirane uglavnom u photoshopu. Hvala svima na ugodnim paranoičnim komentarima i porukama. Inbox nam je zatrpan slikama neba a i Zrinka K. nam se povremeno javlja.

Pa eto tako, dragi svi koji ste lajkali i komentirali, imam lošu vijest za vas.. Vi ste svi najveće naivčine koje smo ikada vidili.

Svijet sam po sebi je dovoljno zanimljiv i bez izmišljotina poput religije, pseudoznanosti i teorija zavjera samo naravno uvijek je lakše umjesto teškog rada i godina istraživanja, 'proguglati' o nečem i biti 'ekspert' u tom polju i nepismeno širiti neku paranoju.

To što neki od vas tu ne razumiju znanost niti znanstvenu metodu ne znači da ona nije istinita."

Sad čekamo da se jave ovi anti-vakcineri - ta nepismena bagra je najavila čak i neki protesni skup za ovaj vikend? - i kažu da su se sve vreme samo zezali. Bilo bi to baš kul.

Budite s nama i u ponedeljak, kada ćete saznati koliko se samoubistava godišnje desi u kineskoj fabrici koja proizvodi kabanice za Vladu Srbije.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Sandra
11.03.2016 - 19:06
Obožavam tekstove ovoga momka. Čekam ponedeljak.