Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

"Ne može se igrati sa košarkom, Dobro, ti se, Toni, igraj malo": Šta je sve otkrio Boža Maljković

"A onda iz one nemaštine u Srbiji, iz koje nisam imao ni za benzin, prvu noć u Splitu provedem u Titovom apartmanu, koji se nalazio u parku, ali pošto sam alergičan na 'mace', na prvi trening sam došao sa kijavičavim nosom i crvenim očima"
Datum: 29/12/2017

"Ne može se igrati sa košarkom, Dobro, ti se, Toni, igraj malo": Šta je sve otkrio Boža Maljković

Foto Nedeljnik i Profimedia

"Ubeđen sam da bi svaka majka želela da uda svoju ćerku za mog igrača", rekao je za Nedeljnik proslavljeni košarkaški trener Božidar Boža Maljković, u opširnom intervjuu objavljenbom u avgustu ove godine, jednom od svakako zapaženijih intervjua prošle godine, obzirom da je Maljković potpuno otvoreno govodio o svom životu, karijeri, politici... 

"Sa svima sam ostao veliki prijatelj. Rađa mi svake godine dolazi bar dva puta u Beograd. Sa Zoranom Savićem se redovno viđam u Marbelji. Duško Ivanović mi je kao član familije. Perasović isto. Onda moj Srbin Zoran Sretenović, takođe. Najdalje nam je otišao Kukoč, u Ameriku, sada igra golf. On je najbolji igrač kog sam trenirao. To majka retko rađa. Kukoč je u mladosti trenirao stoni tenis i dobijao reprezentativca Jugoslavije Zorana Primorca. Igrao je i fudbal u Hajduku izvanredno. I kada bismo profesor Aca Nikolić ili ja nešto kritikovali igrače, stalno govorili - košarka se igra, ne može se igrati sa košarkom, Aca bi onda dodao: Dobro, to ne važi za Tonija, ti se, Toni, igraj malo", rekao je Maljković.

On je ispričao i kako je na odlasku iz Jugoplastike poručio upravi - čuvajte mi Makedonca Pecu Naumovskog, on će biti najbolji igrač narednih deset godina.

"To vam ostavljam kao amanet. A onda me je Šolman pitao: 'A šta ti je to amanet?' Nije znao. Objasnio sam mu", rekao je Maljković u opširnom intervjuu u kom je otvoreno govorio o svom životu, bivšoj državi, ratu, kao i o poslu koji sada obavlja, a to je mesto presdednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Između ostalog je ispričao zašto je Jugoplastika bila bolje organizovan klub od Barselone ili Real Madrida, Limoža ili Panatinaikosa, zašto je baš Jugoplastika simbol raspada Jugoslavije, kako je izgledao prvi susret sa Kukočom i Rađom koji ga je "gledao mrko, kroz zavesu", kako su uz pomoć filozofije Fidela Kastra pokorili Evropu, zašto je najviše "maltretirao" Perasovića, o druženju sa Oliverom Dragojevićem i Doris Dragović, na susretima na koje je dolazio i Ivo Sanader, kako je "spasao" Đorđa Balaševića na koncertu u Splitu, o pozivu Ivice Račana da učestvuje u kampanji za prve izbore i jednom pozivu iz HDZ koji mu je otvorio oči šta će se na izborima dogoditi...

O odlasku u Split je rekao:

"Nisam imao ni fiksni telefon, a mobilni nisu ni postojali. Drugi dan odmora dolazi mi brat koji je radio u kudeljari, gde je bio jedini telefon u selu. Kaže: 'Traže te neki iz Splita, dogovorili smo se da dođeš u kudeljaru da se čujete u šest sati.' I odem. Kad zove me Josip Bilić, moj pobratim, sekretar kluba, tajnik. I kaže da je Jugoplastika zainteresovana za mene. Mislio sam da je to nešto više od skrivene kamere. Gde mene nađoste? I prekinem taj kratki odmor, i odem avionom u Split", ispričao je Boža Maljković u intervjuu za Nedeljnik od 17. avgusta, o svom dolasku u Jugoplastiku sa kojom će kasnije pokoriti Evropu.

"Dogovorimo se za minut, a Jerkov mi kaže: 'Dobar smo posao napravili. Gospu ti tvoju, kakve si ti imao reference od Nikolića, Žeravice i Moke, a ti pristao da radiš za ovako malu plaću." A ja: 'Polako, daćete vi sve te pare', što se uostalom i desilo posle dve evropske titule.

A onda iz one nemaštine u Srbiji, iz koje nisam imao ni za benzin, prvu noć u Splitu provedem u Titovom apartmanu, koji se nalazio u parku, ali pošto sam alergičan na 'mace', na prvi trening sam došao sa kijavičavim nosom i crvenim očima", ispričao je Maljković.

On je o tom prvom susretu sa splitskim igračima, a posebno sa igračima koji će postati najveća imena, Tonijem Kukočem i Dinom Rađom, rekao:

"Kukoču je bilo svejedno. On je tu došao da se igra, da zbog svog patološkog altruizma igra za druge. A Rađa me je gledao mrko, kroz zavesu, četiri-pet dana. Kada je shvatio da košarku znam pet puta više od njega, što jeste fundament trenerskog autoriteta, počeo je da mi veruje."

CEO TEKST INTERVJUA OBJAVLJENOG U AVGUSTU MOŽETE PROČITATI OVDE

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.