Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Morgan Frimen nema tužnu ljudsku sudbinu koju je odlučio da podeli s vama

Naracija Morgana Frimena jedna je od omiljenih zabava internet zajednice, pa se neko dosetio i napravio softver koji bilo koju rečenicu pretvara u očaravjući glas Morgana Frimena (i hvala mu na tome)
Gostujući Mythbuster: Jovana Radovanović
Datum: 01/04/2016

Ne, Morgan Frimen nema tužnu ljudsku sudbinu koju je odlučio da podeli s vama

Foto: Profimedia

Dobila sam danas možda najteži zadatak otkad sam pre skoro pa dva meseca postala član redakcije Nedeljnika - da gostujem na rubrici Marka Prelevića.

"Sam pao, sam se ubio". Tako sam i ja jutros Preleviću prosledila link ka tekstu Bulevara B92 "Tužna priča holivudske legende: "Imam milione u banci, fanove širom sveta, ali nemam jedino što želim", uz poruku "Evo ti za mitbasters, šanse nema da je ovo Morgan Friman izgovorio". A Prelević, zauzet nekim ozbiljnim temama, nakon pet minuta guglanja vratio je zadatak meni.

Pet minuta je, znači, trajala provera da li je Morgan Frimen izgovorio gomilu self-help gluposti, koje su preneli prvo Kurir, potom Story, da bi se na kraju upecao i Bulevar B92.

Za one koji malo više prate lik i delo holivudskog glumca, ni guglanje nije bilo preko potrebno. Međutim, već je utvrđena činjenica da srpski portali ne proveravaju izvore, niti ih je za iste briga - pokazali su to i u slučaju još jedne "tragične sudbine" drugog holivudskog glumca, Kijanua Rivsa, čiji je takođe izmišljen govor kružio srpskom internet sferom i nakon što smo objavili da je on, nećete verovati, izmišljen (ovde). No mi ne odustajemo od razotkrivanja istine, što je, ispostavilo se sjajan izvor zabave u našoj maloj komuni.

Za početak, za one neobaveštene, naracija Morgana Frimena jedna je od omiljenih zabava internet zajednice, pa se neko dosetio i napravio softver koji bilo koju rečenicu pretvara u očaravjući glas Morgana Frimena (i hvala mu na tome).

Kada ukucate u Jutjub pretragu "Morgan Freeman narates" dobićete oko 67.100 rezultata. Sudeći po logici srpskih medija, Frimen je značajan deo svog života potrošio na naraciju jutjub klipova, među kojima su Call od Duty Warfare, South Park Stick of Truth, Lego Marvel Super Heros, Pedeset nijansi...

Pametnom je i ova informacija dovoljna da odustane od ideje da je glumac snimio govor u kom, između ostalog stoji i: "Svi umiremo, ali samo mali broj nas zaista živi. Možete izaći iz senke na svetlost. Stvoreni ste za velike stvari. Stvoreni ste za mnogo više od toga da radite za život. Vi ste biće koje treba da inspiriše svet i pomogne svima. Hajde da konačno učinimo pravu stvar."

Da ne dođe do zabune, ovaj govor zaista postoji, ali ga nije napisao, niti izgovorio Morgan Frimen već lajf kouč trener Brajan Cimins (evo njegove stranice).

Govor je okačen na Cimensovoj stranici u januaru 2013. godine, gde je i naznačeno da je on autor redova o samopomoći, da bi posle tri godine, što je čest slučaj u internet novinarstvu, stigao do stanica naših portala. Interesantno je, i za pohvalu, to što nisu svi portali preneli vest o Morganovoj tužnoj sudbini, pa možda ovaj Prelevićev posao ispravljanja krivih Drina i nije toliko Sizifov koliko smo mislili.

I ako već volite da slušate Frimenov glas, preporučujem vam da umesto self-help trabunjanja poslušate ovo:Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.