Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Hemfri Bogart nije rekao "Sviraj to ponovo, Sem"

Iako „Sviraj to ponovo, Sem" /"Play it again, Sam" mnogi smatraju kultnom rečenicom, ona zapravo nikada nije izgovorena u filmu. Nakon što Ingrid Bergman, odnosno Ilza kaže Semu "Sviraj jednom, Sem, za stara vremena", Rik zaista govori Semu da svira, ali ne baš onim rečima toliko puta u popularnoj kulturi citiranim
Piše: Margita Milovanović
Datum: 10/03/2017

Ne, Hemfri Bogart nije rekao "Sviraj to ponovo, Sem"

Foto: Screenshoot

Dok rutinski jutros prelistavamo dnevnu štampu u redakciji, još uvek svi pospani, osim urednika sajta koji isto tako tradicionalno čita pisma čitalaca u Politici, naiđosmo na zanimljivu primedbu Božidara S. Jankovića. On piše da otkako je 1943. godine počela da se prikazuje jedna od najpopularnijih filmskih melodrama - "Kazablanka", svetom kruži rečenica pripisana velikom Hemfriju Bogartu: "Sviraj to ponovo, Sem". Iliti, "Play it again, Sam!".

Ona, međutim, nije sasvim tačna, kaže čitalac, jer je proširena. Tražeći od Sema da svira pesmu "Dok vreme prolazi", Bogart kaže samo: "Sviraj to, Sem!", ne izgovarivši reč "ponovo".

Nije, ipak, sasvim u pravu ni Janković, utvrdićemo nešto kasnije.

Iako „Sviraj to ponovo, Sem" /"Play it again, Sam" mnogi smatraju kultnom rečenicom, ona zapravo nikada nije izgovorena u filmu. Nakon što Ingrid Bergman, odnosno Ilza kaže Semu "Sviraj jednom, Sem, za stara vremena", Rik zaista govori Semu da svira, ali ne baš onim rečima toliko puta u popularnoj kulturi citiranim.

 

Rik: You played it for her, you can play it for me (Svirao si to za nju, možeš svirati i za mene)

 

Sem: But, I don't think I can remember (Ali ne znam da li mogu da se setim)

 

Rik: If she can stand it I can. Play it! (Ako ona to može podneti mogu i ja. Sviraj!)

 

Dakle, niko, pa ni Bogart, ne izgovara čuvenu rečenicu: "Play it again, Sam!".

Nastanak ovog kultnog filmskog ostvarenja braće Epštajn snimljenog iz propagandnih razloga, ali upamćenog kao jedne od najlepših ljubavnih priča ikada, krcat je trivijama, počev od one da Ingrid Bergman uopšte nije bila prvi izbor za glavnu rolu. Mapa na kojoj je obeležen Maroko, a koja je prikazana na početku filma, nije baš najpreciznija; mnogo severnije od Kazablanke, kroz koju su Evropljani bežeći od nacista u potrazi utočištem u Americi morali da prođu, greškom je prikazan Tangier. Rikov kafe je „sklepan" od tri prostorije, a za opremanje bara potrošeno je 9.200 dolara. Avion „Lokid L-12 Elektra junior" napravljen je od kartona, ali je uspešno „zakamufliran" maglom.

Ono zanimljivije je da je Bogart, pošto je Bergmanova od njega bila viša pet centimetara, morao da stoji na blokovima i sedi na jastucima u svim scenama koje su snimali zajedno.

Film je 1943. godine nominovan za osam Oskara, a nagrađen je sa tri - za najbolju režiju, najbolji scenario i najbolji film

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.