Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Džon Erik Heksum nije ispalio metak u svoju glavu

Junaka nekada popularne serije "Na tajnom zadatku" života je koštala nesmotrenost sa upotrebom "ćorka", a ne bojevog zrna
Branko M. Žujović
Datum: 22/07/2017

Ne, Džon Erik Heksum nije ispalio metak u svoju glavu

Foto Profimedia

Ironijom sudbine, sedma epizoda nekada veoma popularne serije "Na tajnom zadatku" nosila je naslov "Zlatna prilika" ("Golden Opportunity"). Bio je petak, 12. oktobar 1984. godine. Svet se vrteo po taktovima pesme "Holding aut for a hiro" Boni Tajler ("Holding Out for a Hero"). Dvadesetšestogodišnji glumac Džon Erik Heksum, koji je u prethodnih šest epizoda naprečac osvojio srca publike širom sveta, unervozio se zbog neplaniranog odlaganja snimanja. Vrzmao se uznemiren po "setu", kao da je predosećao tragediju.

U jednom trenutku, uzeo je "magnum 44" i rešio da zaigra ruski rulet. Prema nekim svedočenjima, njegove poslednje reči bile su: "Da vidimo ima li jedan za mene..."

Ostalo je istorija pop kulture u najširem smislu.

Džonu Eriku Heksumu glave je došao običan filmski "ćorak", a ne pravi metak, greškom ubačen u burence revolvera, kako se u Srbiji veruje.

Pritisak, vrelina i sadržaj od papirne vate koji se nalazio u ispaljenom "ćorku", u lobanji mladog glumca načinili su malu rupu. Delići kosti lobanje pali su na njegov mozak. Petočasovna hirurška intervencija u Medicinskom centru Beverli Hilsa nije bila dovoljna.

Nakon što je smrt konstatovana šest dana kasnije, Heksumova majka odlučila je da donira njegove organe. Koža presađena sa preminulog glumca, između ostalog, spasla je život trogodišnjaka sa teškim opekotinama. Jedan od bubrega presađen je teško bolesnom dečaku starom pet godina. Presađene su Heksumove rožnjače, srce i još neki organi.

Nakon spaljivanja posmrtnih ostataka u Glendejlu u Kaliforniji, pepeo glumca koji je doživeo meteorski uspon i pad u životu razvejan je po pučini Tihog okeana u blizini Malibua.

Poslednja epizoda serije "Na tajnom zadatku" sa Heksumom u glavnoj ulozi emitovana je 3. novembra, dve nedelje nakon što je proglašen mrtvim. Na kraju epizode bilo je ispisano: "Kada zvezda umre, njena svetlost sija dalje. Džon Erik Heksum preminuo je oktobra ove godine, ali će život koji je dotakao nastaviti da bude obasjan njegovom svetlošću."

Nažalost, produkcija je tom prilikom načinila grešku. Heksumovo ime "Džon", koje je u njegovom slučaju, verovatno zbog norveškog porekla, bilo ispisivano kao "Jon", navedeno je bilo klasičnim engleskim imenom ("John").

Heksuma je u seriji zamenio Entoni Hamilton, ali bez većeg uspeha, pa je snimanje okončano u proleće sledeće godine.

U sličnim okolnostima, zbog nesmotrenosti sa upotrebom "magnuma 44", 31. marta 1993. godine smrtno je stradao i Brendon Li, sin Brusa Lija. Ove godine, takođe zbog nesmotrene upotrebe oružja na mestu snimanja, poginuo je kaskader Johan Ofner.

Istoga dana kada je Heksum pucao sebi u glavu, Irska republikanska armija izvela je poznati atentat na Margaret Tačer u "Grand" hotelu u Brajtonu, ubivši petoro ljudi. Svetskim top-listama gospodario je najveći hit Stivija Vondera ("I Just Called to Say I Love You").

Dvanaestog dana oktobra kroz istoriju su se događale zanimljive stvari. Kristifor Kolumbo iskrcao se 1492. godine na Bahame, verujući da je ploveći 33 dana od Kanara stigao do Azije. Godine 1810, na dan venčanja bavarskog princa Ludviga i princeze Tereze, začeta je svetkovina koju danas znamo kao "Oktoberfest". Sto pedeset godina kasnije, Nikita Hruščov je tokom debate o kolonijalizmu u Generalnoj skupštini UN udarao cipelom o sto, a 1996. preminuo je Rene Lakost.

Džona Erika Heksuma publika u Srbiji nikada nije zaboravila. Glumac sa takvom harizmom, naprosto, nije mogao da strada zbog vlastite gluposti. Uspomenu na njega Srbi su, stoga, balsamovali mitom o podmetnutom metku. Tako prepakovan, Džon Erik Heksum zauvek je naselio nebesku filmsku Srbiju. Naprosto, nije išlo drugačije.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.