Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ne, Donald Tramp ne voli Srbe i nikada nije osudio NATO bombardovanje

U štampanom izdanju Nedeljnika Aleksandar Apostolovski piše "Raskopčavanje mita", a Draža Petrović "Zakopčavanje mita". Da bismo uneli još više zabune - pošto ni njih dvojica nisu sigurni kako se čija rubrika zove - a i zato što smo mitomani, na novom sajtu Nedeljnika (bilo je, da znate, predloga da umesto adrese nedeljnika Nedeljnik nedeljnik.rs napravimo sajt koji će se zvati Sajt, ali smo uspeli da se suzdržimo) postojaće rubrika koja će se zvati "Razbijanje mita". Ili, na srpskom, "Mythbusters"
Piše Marko Prelević
Datum: 02/03/2016

Ne, Donald Tramp ne voli Srbe i nikada nije osudio NATO bombardovanje

Who you gonna call

Internet i sajtovi željni isključivo klikova pravo su dečje igralište za lažove i prevarante. Važno im je da se nešto klikne, i to je valjda razumljivo. Ali onda se to nešto kliknuto pročita, pa se šeruje, pa svi pomisle da je stvarno. Jer je, zaboga, pisao neki medij.

Znate onu vest koju su svi šerovali i od koje gori Tviter? E, verovatno nije istinita. A ja ću vam, iz dana u dan, prikazivati te lažne vesti i objašnjavati njihovo poreklo.

Sada kada smo se razumeli, vreme je da krenemo sa prvom pričom. Vrlo aktuelnom. 

Među mnogim građanima Srbije koji su u noći između utorka i srede pratili preliminarne američke izbore, nažalost, bilo je onih koji su se radovali što je Donald Tramp, kandidat anti-establišmenta i razočaranog dela Republikanske partije i inog predgrađanstva, "pokidao" Teda Kruza i Marka Rubija. Razloga je mnogo, valjda što Srbi vole rijalitije a Tramp je imao čak i svoj rijaliti - bokte, to ti je kao da se kandiduje Milomir Marić - ali pre svega jer je Tramp, za razliku od svih ostalih, nekako naš.

Jer Donald Tramp je, ako pratite srpska internet nebesa, i ako slušate Vojislava Šešelja, jedini američki političar iz višeg ešalona koji je osudio NATO bombardovanje Jugoslavije. Izvora ima koliko vam volja.

Prvo ishodište ove priče, koliko je pokazalo moje ad-hok istraživanje, nalazi se na sajtu Pravde. (Pogledajte na ovom linku)

U ovom tekstu ne postoji ništa što je sporno. Donald Tramp jeste gostovao kod Larija Kinga na CNN-u 1999. i jeste pričao o Kosovu. Jeste i rekao da je bombardovanje - naglasak na bombardovanje - Kosova bila greška. Ali, ne zato što je taj jastreb odjednom mirotvorac, naprotiv - da se on pitao, Amerikanci i njihovi saveznici iz NATO bi odmah ušli kopnenim trupama, kako bi zaštitili civile na Kosovu. Toga, pa ni naredne rečenice, nema u tekstu na sajtu Pravde: "Da li bi i tako bilo smrti ljudi? Možda, možda čak i više. Ali na kraju bi se ispostavilo da je to dobra ideja, i ne bi bilo toliko zločina i terora koji su se dogodili."

No nekoliko meseci kasnije, kada je Tramp od klovn-autsajdera na američkim izborima postao bliska i neposredna opasnost po čovečanstvo, priča je porasla i, naravno, promenila se.

Tako je, koristeći isti izvor, ali se pozivajući na neke opskurne forume, krajem decembra Informer objavio da je Trampa "sramota zbog bombardovanja", sa sve izjavom da su "Srbi bili saveznici Amerikanaca u svetskim ratovima i spasavali naše pilote. (Pogledajte na ovom linku)

Sajt VestiNet je istu priču začinio naslovom "Izvinite zbog bombardovanja", a to je učinio i sajt SrbijaDanas. (Ovaj link i ovaj link)

Tako je, dakle, Tramp postao najveći srbofil kojeg ste ikada upoznali. Pa nije ni čudo što je ta priča došla do lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je u gostovanju na Studiju B, a čije je odjeke preneo Telegraf (video dostupan ovde), doslovno kazao: "Javno sam pozvao sve Srbe koji žive u Americi da glasaju za Donalda Trampa. On jedini američki političar visokog ranga koji je osudio bombardovanje Srbije, koji je rekao da je to stravična greška."

U prevodu i prepisivanju se izgubila informacija da Tramp kod Larija Kinga nije gostovao tokom bombardovanja 1999, već tek u oktobru te godine (kada je takođe osluškivao svoje šanse u potencijalnoj predsedničkoj trci), kao i da u čitavom intervjuu, čiji transkript postoji na sajtu CNN-a, nijednom rečju ne pominje ni Srbe ni Jugoslaviju. Sem, ponavljamo, one rečenice da nije trebalo bombardovati Kosovo, već odmah uleteti kopnenim trupama. (Pročitajte ovde)

Budite s nama i sutra, kada ćete saznati da Srbi zaista nemaju najveće penise na svetu.
(Šalim se, pobogu, ovo je ozbiljan sajt.)


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.cuj nadimak!
03.03.2016 - 16:18
eto
eto ja sam bas srecna sto ste konacno uradili normalan sajt :)
Име
04.03.2016 - 08:57
наслов
Па звучи инзересантно, видећемо шта ће бити. Ако будете оно што мислим да ћете бити.,ја ћу радо бити волонтер за рибрику по питању оних медија који мисле да су медији. Не можете ни да замислите колико.материјала имам. :)
cobra
05.03.2016 - 18:15
uzaludni
rodjace ti si bas zaludan kad nemas pametnija posla nego da trazis po netu da li je neko nesto rekao ili ne.....u stvari ti si pametan budale su oni koji te za tako nesto placaju.....