Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Može li (čak i premijerkina) beba da ima mamu i mamu

Milica će biti majka, a u polju gde stoji otac biće prazno. Ana nema nikakva prava. Samo je pitanje da li će ona iskoristiti svoje privilegije i veze, ali tu ne može ništa pravno da se uradi, kaže Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog info centra
Piše Ana Mitić
Datum: 08/02/2019

Može li (čak i premijerkina) beba da ima mamu i mamu

Profimedia

Vest da Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić (43) i njena partnerka, doktorka Milica Đurdić, uskoro postaju roditelji pokrenula je pitanje roditeljstva u istopolnim zajednicama. Problem je što ovo pitanje u našoj zemlji uopšte nije regulisano, iako u praksi ima primera da su pripadnici LGBT populacije dobili potomstvo uz pomoć surogat majčinstva (zabranjeno u Srbiji) ili vantelesnom oplodnjom (uglavnom uz pomoć banki sperme u inostranstvu), kao što je, prema pisanju medija, u slučaju premijerke i njene partnerke.

Srbija nema zakon o istopolnim zajednicama koji bi trebalo da reši mnoga pitanja u odnosima istopolnih partnera. Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog info centra i urednik magazina Optimist ističe da bi trebalo regulisati istopolna partnerstva, ali da je pitanje da li bi njime bila regulisano pitanje deca iz takvih zajednica.

"Milica će biti majka i u polju gde stoji otac biće prazno. Ana nema nikakva prava. Samo je pitanje da li će ona iskoristiti svoje privilegije i veze, ali tu ne može ništa pravno da se uradi. Ako se Milici nešto desi, dete ide njenim roditeljima. Ana je tu niko i ništa. Postoji opcija da se Milica porodi van zemlje, u državi koja priznaje istopolna partnerstva i dve majke. Ali za tu opciju već nemam dovoljno informacija", objašanjava on.

Dodaje da je postojala je inicijativa da roditelji, ako im se nešto desi, imaju prava da unapred odrede kome će dete pripasti na odgajanje. Da to postoji u Srbiji, Milica bi mogla da prebaci materinska prava na Anu.

Pevač Elton Džon ima dva sina u braku sa Dejvidom Furnišom koje je rodila surogat majka, Riki Martin je preko sutogat majke dobio blizance pre nego što je ušao u bračnu zajednicu sa umetnikom Dvanom Jozefom sa kojim je potom dobio ćerku početkom ove godine, modni dizajner Tom Ford i novinar Ričard Bakli pre dve godine dobili su sina uz pomoć surogat majke... I pre nego što se zaključi da je to priviligija poznatih i bogatih LGBT parova, demantuje to da je u velikom broju evropskih zemalja regulisano pitanje istopolnih brakova, u nekima i roditeljstva u istopolnim zajednicama do je u drugim zemljama, među kojima je Srbija, to tema političkih rasprava.

VIŠE O TOME  ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 7. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

 

 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Quantas
08.02.2019 - 13:23
Bolesno...
Bas Bolesno....
Congor
09.02.2019 - 15:32
Nedeljnik ume i bolje
Tema clanka savrsena, sadrzaj i sagovornici odlicni. Utisak bi bio potpun da nije sve problematizovano kroz primer Ane Brnabic. Nije u potpunosti u skladu sa inace vrhunskim standardima Nedeljnika, na koji nas je navikao.
zoki
09.02.2019 - 15:32
tata
SVE JE SMESNO I TRAGICNO...