Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Moćan liberalni glas u zemlji kojom vladaju desničari": Priča o ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Pavel Adamovič bio je poznat kao pristalica gej i migrantskih prava, solidarisao se i sa jevrejskom zajednicom, zbog čega je sebe opisivao kao Evropljanina i otvorene prirode
Datum: 14/01/2019

"Moćan liberalni glas u zemlji kojom vladaju desničari": Priča o ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Foto: Tanjug-AP

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič, koji je izboden sinoć na bini tokom velikog dobrotvornog skupa, preminuo je.

Adamoviča, koji je na čelu Gdanjska od 1998. godine, sinoć je ekipa hitne pomoći odmah odvezla u obližnju bolnicu gde su ga operisali pet časova. Lekari su njegovo stanje tada opisali kao "kritično" i "ozbiljno".

Jedan od hirurga, doktor Tomaš Stefanijak, rekao je da Adamovič zadobio ozbiljne rane u srce, dijafragmu i unutrašnje organe, te da da mu je bila neophodna velika količina krvi.

Zato su građani Gdanjska jutros u velikom broju davali krv gradonačelniku, a prema pisanju Gardijana, očekuje se da će biti održan i miting protiv nasilja.

Adamovič je, kako ocenjuje britanski list, bio moćan liberalni glas u zemlji kojom upravlja desničarska stranka Prava i pravde od 2015. godine. Adamovič je u Poljskoj, ali i u međunarodnoj javnosti, bio poznat kao pristalica LGBT prava i prava migranata i izbeglica u periodu obeleženim rastom antimigrantskih sentimenata.

Vašington post podseća da je Adamovič prošle godine marširao na gej paradi, što je ocenjeno kao neuobičajeno za gradonačelnika u Poljskoj.

On je, takođe, izarazio i solidarnost sa jeverejskom zajednicom, kada su prošle godine polomljeni pozori na gradskoj sinagogi.

"Ja sam Evropljanin, tako da sam, prirodno, otvoren", rekao je Adamovič za Gardijan 2016. godine. "Gdanjsk je moja luka i utočište", dodao je on.

Adamovič je bio popularni, liberalni gradonačelnik, ali je već odavno u krajnje desničarskim krugovima predstavljao omraženu figuru zbog snažne odbrane migrantskih prava, prava izbeglica i prava LGBT zajednice. Međutim, kako piše Gardijan, nema dokaza da je napad bio politički motivisan.

Deo poljske javnosti, ipak, za ubistvo okrivljuje opšti porast društvenih tenzija i prevladavanje govora mržnje u javnom diskursu, zbog čega su, čak i pre Adamovičeve smrti, planirani mirni protesti protiv nasilja u mnogim gradovima širom Poljske.

Političari sa svih strana političkog spektra osudili su ubistvo Adamoviča, uključujući i istaknute članove nacionalističke partije Prava i pravde, čiji je ubijeni gradonačelnik bio protivnik, kao što su premijer Mateuš Moravjecki i ministar unutrašnjih poslova Joakim Brudzinski.

Adamovič je bio deo demokratske opozicije formirane u Gdanjsku pod vođstvom Leha Valensa tokom osamdesetih godina, preneo je CBS.

U njegovoj biografiji zabeleženo je i to da je pomagao organizaciju studentskih štrajkova 1988. godine i bio na čelu štrajkačkog odbora, kada su održani i drugi masovni štrajkovi širom Poljske protiv komunističke vlade. Godinu dana kasnije, Poljska je proglasila novu demokratsku republiku.

Adamovič je tada radio na univerzitetu, ali je zadržao politički angažman.

Mnogo godina kasnije, 2014, nagrađen je Krstom slobode i solidarnosti u čast njegovom doprinosu demokratskoj opoziciji u Poljskoj tokom komunističkog perioda.

Gradski većnik u Gdanjsku postao je 1990. godine, a osam godina kasnije, prvi put je izabran za gradonačelnika. Njegovom poslednjom pobedom smatra se osvajanje poslednjeg, šestog mandata, u novembru prošle godine. Nastupio je kao nezavisni kandidat, pošto je napustio Građansku platformu čiji je član postao 2002. godine.

Kao političar, preneo je CBS, bio je progresivan glas, podržavao je seksualno obrazovanje u školama i zalagao se za toleranciju prema manjinama. 

Pavel Adamovič je, piše BBC, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Gdanjsku, da bi se kasnije oženio profesorkom tog istog fakulteta sa kojom je dobio dve kćerke, Antoninu i Terezu.

Poljski mediji naveli su da je policija došla do zaključka da je reč o dvadesetsedmogodišnjem napadaču Stefanu V. (poljski zakoni ograničavaju upotrebu prezimena optuženih za zločin), ranije povezivanim sa nasiljem i kriminalom. 

Video snimak incidenta pokazuje da je napadač govorio okupljenima: "Zdravo! Zdravo! Moje ime je Stefan. Strpali su me nevinog u zatvor. Građanska platforma me je mučila i zato je Adamovič mrtav."

Prema policijskim navodima na koje se pozvala poljska televizija "TVN24", smatra se da je napadač izvesno vreme planirio napad na Adamoviča.

Činjenica da je napadač bio u mogućnosti da se popne na pozornicu i napadne gradonačelnika, kao i da se obrati publici nakon toga, izazvala je ozbiljna pitanja o sigurnosti za koju je bila zadužena privatna firma.

Napad se dogodio tokom godišnjeg koncerta Velikog orkestra božićnih svečanosti, nacionalnog dobrotvornog programa za lečenje dece u državnim bolnicama, a slični koncerti su održani i širom zemlje.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.