Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Matori, odraslo se: Pakao povratka posle praznika

Sve stvari u Srbiji su estrada - i politika i protodržavni tabloidi. Zašto bi i sama država, verski praznici, Nove godine, bili bilo šta drugo do sama estrada. Oskar Vajld je rekao da život kopira umetnost. Kod nas je ta umetnost - jedino estrada
Piše: Branko Rosić
Datum: 14/01/2018

Matori, odraslo se: Pakao povratka posle praznika

Foto Profimedia

Taj povratak posle praznika je težak. Još ako ste tako skloni samosažaljevanju, što ja istrajno jesam, onda je to već akutni problem. Ti rituali koji dolaze posle lepih prazničnih rituala - spakovati jelku do sledeće godine, spakovati ukrase i vratiti sobnu scenografiju u svakodnevnu rutinu - to je baš pakao.

Meni je kolega i drugar često govorio posle tih povrataka na posao: "Matori, odraslo se!" Odgovarao sam mu da u mom slučaju baš i nije. I nikad ne priznajem da me hvata depresija od repriza "Četiri skakaonice" jer su one oduvek bile skok u neku bezbrižnost Prvog januara, ferija, slobode... Ali tu slobodu treba plaćati, pa se onda ućutimo i ušančimo se u zrele ljude koji su "odrasli, matori".

Povratak posle praznika može biti i delom na benzinskoj pumpi - krajputašu, gde se odigravaju puš i toalet pauze tokom putovanja minibusa u Beograd. Onda, profesionalno deformisan, svratim do pumpinog odeljka sa štampom i pogledam šta je to bilo dok sam bio odsutan iz rodne grude. Božićni brojevi srpskih tabloida su tradicionalni - najpopularnija srpska pevačica kaže da će se pričestiti u Hramu Svetog Save. I njene koleginice su glavni "položajnici" naših medijskih Božića. To je već tradicija i sećam se mog boravka u jednim dnevnim novinama kada je urednik šarenih strana trijumfalno najavljivao da će za uskršnji broj jedna naša pevačica nositi korpu jaja. I za Božić je sa badnjakom bila druga pevačica, i tako ukrug svake godine svakog verskog praznika.

A zašto bi Srbija za vreme verskih praznika bila drugačija i zašto bi joj neko drugi farbao jaja i život pored onih koji joj farbaju život tokom godine? Sreća pa nije bio izveštaj s Božića iz kuće Marjanovića u Borči, ali je bilo izveštaja sa groba nesrećne Jelene. Nigde cveća na njenom grobu dok je Zoran jeo prasetinu. Zašto bi praznik bio drugačiji i sa drugačijim junacima?

Podsetila me je drugarica druge krajnosti, onih koji govore: "Zašto na naslovnoj strani nema naših matematičara?" Ni ti, koji bi te naslovne strane, ne znaju da nikada tih pametnih štrebera nema ni na naslovnim stranama zapadnih novina.

Sve stvari u Srbiji su estrada - i politika i protodržavni tabloidi. Zašto bi i sama država, verski praznici, Nove godine, bili bilo šta drugo do sama estrada. Oskar Vajld je rekao da život kopira umetnost. Kod nas je ta umetnost - jedino estrada.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.