Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija, konferencija posvećena Tesli u hotelu "Njujorker" i Tramp pod istragom FBI: Vaš brifing za subotu

Pregled vesti za ovo jutro+Naslovne strane dnevne štampe
Datum: 12/01/2019

Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija, konferencija posvećena Tesli u hotelu "Njujorker" i Tramp pod istragom FBI: Vaš brifing za subotu

Foto: Tanjug/AP; Profimedia

REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA - Makedonsko Sobranje je sa 81 glas „za“, ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojilo ustavnu promenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev na svom fejsbuk profilu čestitao je građanima i poslanicima zbog preuzete odgovornosti.

"Čestitam građanima i poslanicima što su preuzeli odgovornost za ustavne izmene koje nam omogućavaju da otvorimo vrata NATO i EU za Republiku Makedoniju", naveo je on. Opoziciona makedonska stranka VMRO-DPMNE zatražila je hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno sa predsedničkim. Grčki premijer Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi na uspešnom glasanju.

 

LJAJIĆ ODLAZI ZBOG ŠEŠELJA? - Ministar Rasim Ljajić izjavio je da će napustiti Vladu ukoliko tužilaštvo ne pokrene istragu o "lažnim optužbama koje je u knjizi izneo lider SRS Vojislav Šešelj", pišu Večernje novosti. On je dodao da će njegova stranka, ipak, ostati u koaliciji sa SNS i podržaće vladajuću većinu u skupštini. "U ponedeljak ću poslati dopis tužilaštvu u kojem ću tražiti da se pokrenu sve procesne radnje i da se jasno utvrdi da li su tačni ti suludi Šešeljevi navodi", rekao je Ljajić i dodao da će priložiti i knjigu Šešelja.

 

SKRIPALJ JE MRTAV? - Viktorija Skripalj, nećaka agenta Sergeja Skripalja koji je prošle godine otrovan u Velikoj Britaniji, za šta je London optužio Moskvu, tvrdi da je on "verovatno mrtav". "Julija (Sergejeva ćerka) nije zvala nijednog člana porodice. Sergej Viktorovič Skripalj je verovatno mrtav. Kao prvo, nije kontaktirao svoju majku, a kao drugo, jeste li ga videli posle svega što se desilo? Nisu nam pokazali čak ni fotografije", istakla je Viktorija Skripalj.

 

FBI ISTRAGA PROTIV TRAMPA - Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu o predsedniku Donaldu Trampu nakon što je on otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija.

FBI je u danima nakon Komijevog otpuštanja pokrenuo istragu o tome da li je Tramp radio s Rusijom protiv američkih interesa, saznaje "Njujork tajms" od svojih izvora.

 

KONFERENCIJA O TESLI U NJUJORKERKU - U njujorškom hotelu "Njujorker" održava se Konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije.

Skupu u "Njujorkeru", u hotelu u kome je 7. januara 1943. umro naš naučni genije, a na učestvuje više od 20 naučnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske, otvorio je generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković, rečeno je Tanjugu u Fondaciji.

 

OPADA PRODAJA SMARTFONA - Globalno tržište pametnih telefona zabeležilo je u 2018. prvi godišnji pad ikada, a dva najveća igrača u toj industriji, Epl i Samsug, pretrpela snažne udarce.

I Epl i Samsung su izvestili o padu prodaje u poslednjem kvartalu 2018, dok je Samsungov južnokorejski konkurent LG Elektroniks najavio manju operativnu dobit za čak 80 odsto u istom periodu, u odnosu na godini pre, prenosi CNN.

 

SMENA ZBOG DANA REPUBLIKE SRPSKE - Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u roku od dva dana odlučilo da smeni svog ambasadora u Sarajevu, Ivana Del Vekia, jer se zadesio u Banjaluci 9. januara, na dan obeležavanja Dana Republike Srpske.

Del Vekio je smenjen iako je izjavio da se u Banjaluci našao 9. januara na osnovu ranijeg dogovora o sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom.


VEŽBA KFORA - KFOR je putem društvenih mreža najavio održavanje vežbe na Kosovu u koju će biti uključeni i helikopteri, ne navodeći kada će vežba biti održana. KFOR redovno vežba kako bi bio spreman da ispuni sopstveni mandat", piše u saopštenju KFOR objavljenom na Fejsbuku.Uz saopštenje je objavljen i video snimak neke od prethodnih vežbi gde se, uz dramatičnu muziku, vide pripadnici KFOR kako probijaju barikade na putevima i punoj opremi za razbijanje demonstracija suprotstavljaju se izgrednicima, trče kroz plamen od bačenih "molotovljevih koktela", patroliraju u borbenim vozilima i helikopterima, kao i kako ovim letelicama spasavaju ranjenike.

 

ISTRAGA O SUMNJIVIM PISMIMA - Grčka policija proširila je istragu na još najmanje 10 zgrada univerziteta i fakulteta nakon što su pisma sa "sumnjivim belim prahom" poslata iz Indije na adrese rektora 12 univerziteta širom Grčke.

Specijalne policijske jedinice danas, treći dan za redom, kontrolišu sumnjive pakete i zgrade u Atini, Solunu i u još nekoliko grčkih gradova, a broj incidenata se povećao na 24 dok je najmanje desetak ljudi primilo medicinsku pomoć ali niko nije zadržan na lečenju.

 

SEDNICA ZA BEZBEDNOST - U Beogradu će biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojim će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jedna od tema su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom, saopštila je Pres služba predsednika Republike.


JOŠ NEMA VANREDNOG STANJA - Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da neće, za sada, proglasiti vanredno stanje kako bi okončao delimičnu blokadu vlade i osigurao sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom, rekavši da blokadu treba da okonča Kongres.

"Za mene bi bilo lako rešenje da proglasim vanredno stanje...ali neću da uradim to tako brzo", rekao je Tramp. Obilazeći granicu sa Meksikom, rekao je da je u toku "invazija" koja preti celoj Americi.

"Na našoj južnoj granici je humanitarna kriza. Upravo sam se vratio i situacija je mnogo gora nego što bi većina mogla da shvati, invazija! Tamo sam bio u više navrata, demokrate, plačljivi Čak i Nensi ne znaju koliko je to loše i opasno po celu našu državu", poručio je Tramp na Tviteru.

 

GASI SE 22.400 PREDUZEĆA - Oko 22.400 preduzeća u narednih pet meseci prestaće da postoje, odnosno biće prinudno likvidirano, jer Agenciji za privredne registre (APR) nisu dostavili finansijske izveštaje za prethodne tri godine, piše današnja "Politika".

Zakon o privrednim društvima predviđa da je to dovoljan razlog za njihovu likvidaciju, međutim postupci prinudne likvidacije do sada nisu pokretani, navodi list.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.