Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Kursadžije" i samoodrživost u kulturi

Kod nas, bednih i za festival pantomime ili monodrame gde je budžet honorar plus raspala stolica ili krevet kao scenografija, mora se cimati republička, gradska ili opštinska vlast
Piše: Branko Rosić
Datum: 30/09/2018

"Kursadžije" i samoodrživost u kulturi

Da nije bilo one frke i pitanja "Da li je u nedelju ono bio gol, ili nije?", kultura bi proteklog vikenda bila tema o kojoj se više pričalo nego o fudbalu. Naravno da je najviše bilo priče o filmu "Mezimica". U nekim odjecima oko čitavog slučaja bilo je i zamereno da u Leskovcu, gde je dodeljena nagrada "Živojin Pavlović", niko od ljudi iz filma nije pružio podršku ekipi stopirane "Mezimice". Objašnjeno je to strahom koji pojedine filmadžije imaju od države koja bi im mogla uskratiti sredstva.

Istog vikenda završen je Bitef, koji poslednjih godina odlično selektuje Ivan Medenica, umetnički direktor festivala. Festival je vraćen u dobre šine kakvim je vozio najslavnijih dana postojanja. Ali, tek što je ekipa poslednje predstave "Rekvijem" skinula scenske čizme i isključila pojačala u kojima se Mocart preoblačio u afro zvuke, napadnut je isti taj Medenica zbog kadra u kome zahvaljuje premijerki Srbije i slika se sa njom.

Ali niko da kaže zašto se sve ovo dešava. Pa zato što ovde niti jedan imalo ambicioznije zamišljen kulturni projekat ne može bez države. Jedan od najznačajnijih brendova Srbije -- Exit, napadan je poslednjih godina zbog saradnje sa državom. Čak u nekim FB komentarima se išlo do čašćavanja da je ovaj festival od simbola Otpora postao festival aktuelne stranke. Kako sam blizak sa ljudima koji vode ovaj festival, znam kako se teško dobijaju vrhunska imena kao hedlajneri festivala. Znam, recimo, da čuveni britanski Glastonberi festival nema problema sa budžetom, pa tako od engleskih pivara zatvori finansijsku konstrukciju očas posla i namami Rolingstounse (koji ne sviraju na festivalima) da otpraše na njivama Worthy farme za dobar džeparac.

Zato i menadžment Glastonberija ne mora ništa da pita i ne ugošćava premijerku Terezu Mej. Čak je na poslednjem izdanju festivala pozvao opoziciju -- laburistu Džeremija Korbina koji dobije ovacije mlađarije i novih birača na istoj toj Worthy farmi. I sutradan neće torijevci zavrnuti slavine jer se budžet festivala sliva iz pivskih bačvi i ostaloga, a ne iz države.

Kod nas, bednih i za festival pantomime ili monodrame gde je budžet honorar plus raspala stolica ili krevet kao scenografija, mora se cimati republička, gradska ili opštinska vlast. Zato što ništa ne može pokriti troškove kulture osim države, tačnije vlasti. S druge strane, kada počnu da pričaju o kulturi na tržištu, to se uvek završi sa "Zadrugom", pretežno odvratnim domaćim serijama i sličnim. Samoodrživost u kulturi ovde podrazumeva "Kursadžije", a ne Bitef, a s druge strane uvek postoji opasnost da te proglase Deskom ili Lazom.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.