Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kraljević i prosjak, ili šta bi nam danas rekli Pekić i Kapor

Prošlog vikenda objavljena je fotografija gradskog menadžera Gorana Vesića u društvu udovica slavnih pisaca - Borislava Pekića i Mome Kapora. Ta grupna fotografija Vesića, Ljiljane Pekić i Ljiljane Kapor razljutila je Fejsbuk na kojem je opaljeno po udovicama
Piše: Branko Rosić
Datum: 04/02/2018

Kraljević i prosjak, ili šta bi nam danas rekli Pekić i Kapor

Znate priču "Kraljević i prosjak". Ono kad kraljević Edvard i siromašni dečak Tom zamene identitet jer je prvom dosadio dvorski život, a drugi bi raskoš. Znam da znate. Meni padne na pamet ova knjiga i kad nemam direktne asocijacije.

Prošlog vikenda objavljena je fotografija gradskog menadžera Gorana Vesića u društvu udovica slavnih pisaca - Borislava Pekića i Mome Kapora. Ta grupna fotografija Vesića, Ljiljane Pekić i Ljiljane Kapor razljutila je Fejsbuk na kojem je opaljeno po udovicama. Da im se muževi prevrću u grobu itd., itd. I to zato što su na taj način podržale listu SNS-a za Beograd.

Fotografija je napravljena na lokaciji koja je "opoziciji" bila "mesto zločina" od pre neku godinu - na Cvetnom trgu, pored spomenika Borislavu Pekiću. Tada je onaj opozicioni, građanski Beograd osetio da mu vlast uzima ono što mu pripada. A to je Borislav Pekić, taj simbol građanskog i opozicionog. Stigla je esnafska packa zbog izgleda spomenika. Oni analitičniji su to videli kao Vesićevu osvetu bivšim partijskim kamaradima, demokratama, koji nisu u mandatu podigli obeležje svom osnivaču, već to rade potomci onih od kojih je književnik izgubio u Rakovici.

Ali tu dolazimo do neke verzije "Kraljevića i prosjaka" u srpskom političkom životu. Do zamene identiteta i želje da budeš ono što nisi ili te drugi vide da nisi. Tako su se demokrate u svom mandatu borile za ono što im se činilo da treba osvojiti. Glasački deo koji im ne pripada. Pa je Tadić odlazio na set snimanja serije "Selo gori, a baba se češlja", jer je trebalo osvojiti taj deo glasača koji je daleko od tramvajskih šina ne samo "dvojke" već i "sedmice". I Koštunica, kao čuveni ljubitelj klasične muzike i rok desperadosa Igija Popa, stigao je da cupka na Ceci. Pa je Tadić takođe susretao Cecu, pa se budio uz Severinu. I na kraju se probudio bez dosta onih koji su glasali za njega pre svega toga.

U naprednjačkoj verziji "Kraljevića i prosjaka", podižu se spomenici Pekiću i Đinđiću, uz dodatak Principa na stotinak metara od egzekucije Đinđića. Jadranka Joksimović se na Prajdu slika sa transrodnim osobama, Mali šeta istim tim Prajdom, Vučić ostavlja svojim medijima da obave posao i zadrže glasače prvobitne baze, pa on ne mora da umara noge cupkajući na nekoj Ceci. Sve je pod kontrolom.

Ostaje da građanski Beograd gunđa i da govori da se Pekić i Kapor prevrću u grobu. Ali oni sa boljim pamćenjem nisu sugurni šta bi danas zaista rekao Kapor. I on je od fana Njujorka, najprodavanijeg pisca u Hrvatskoj, simbola Beograda, stigao do fana opskurnih ljudi iz devedesetih.

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.anasupermica
05.02.2018 - 21:33
Ne zaboravimo....................
Kada je Ivo Josipović posetio Beograd kao predsednik Hratske od Boria Tadića, predsednika Srbije dobio je knjigu Leksikon YU mitologije. Šta bi A Vučić prepodobni poklonio K Grabar Kitanović debeloststnoj ?
Milos
06.02.2018 - 08:42
Jugoslavija
Interesantno da se termin \"opozicioni\" koristio i za oznacavanje politicke organizacije na vlasti - dok je vladao, DOS (Demokratska opozicija Srbije) je zadrzao isti naziv. To je verovatno jedinstven slucaj u istoriji parlamenarizma (da i mi nesto doprinesemo). Sto se tice Pekica i Kapora (narocito Pekica), rec je o antikomunistima i opozicionarima, predstavnicima prezivelog gradjanskog sloja, bez sumnje. Nisam siguran gde se tu uklapa autor teksta, poznat po svojim jugoslovenskim stavovima i mrstenju na sve sto ima srpski predznak. Partizan je bolji jer je u nazivu zadrzao atribut \"jugoslovenski\" (JSD Partizan). U posledjem tekstu je optuzio navijace Crvene zvezde da su petokraku zamenili krstom, kao da to pre njih nije uradila citava istocna Evropa, ukljucujuci i Rusiju.