Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kralj Aleksandar nema ni ulicu u Beogradu: Za kojom Jugoslavijom onda mi žalimo?

Tri dana nakon poslednje presude obeleženo je i 99 godina od formiranja te zemlje. Samo se toga niko nije setio. A uvreženo je mišljenje da su Srbi najveći jugonostalgičari...
Piše: Veljko Lalić
Datum: 06/12/2017

Kralj Aleksandar nema ni ulicu u Beogradu: Za kojom Jugoslavijom onda mi žalimo?

Igra sudbine htela je da Haški tribunal poslednju presudu donese 29. novembra, na dan bivše Jugoslavije. Bio je to poslednji čin bivše zemlje koji je izrežirao hrvatski general i loš režiser Slobodan Praljak, popivši cijanid u sudnici Haškog tribunala, kada mu je saopštena presuda.

Da ste sve to videli u nekom holivudskom filmu, ili pročitali u nekoj knjizi, delovalo bi banalno.

A nije bilo simboličkijeg kraja Jugoslavije!

Sve sa lošim hrvatskim režiserom, i njegovim posinkom Srbinom, 29. novembrom koji simbolizuje šest baklji, presudom jednoj zemlji i samoubistvom pred TV kamerama, mestom zločina -- Hagom u kojem je Milošević pre dvadeset i nešto godina jedini odbio konfederaciju, brzi ulazak u EU...

Sve je tu. Samo Jugoslavije više nema.

Tri dana nakon poslednje presude obeleženo je i 99 godina od formiranja te zemlje.

Samo se toga niko nije setio.

Uvreženo je mišljenje da su Srbi najveći jugonostalgičari.

Ali za kojom Jugoslavijom tačno žale?

Jer čovek koji je stvorio Jugoslaviju, povratio Kosovo, primio belogardejce o kojima danas gledamo u "Senkama nad Balkanom", napravio državu veću od Dušanovog carstva, uveo Srbiju u evropsku civilizaciju, insistirao da se da pravo glasa ženama 1931. (član 55, stav 3) pre Francuske, Italije, Švajcarske, ali mu nisu dali muslimanska zajednica i Katolička crkva... formirao građanski sloj, ekonomski podigao zemlju i na kraju bio ubijen kao prva žrtva fašizma u slobodnoj Evropi, danas nema spomenik u Beogradu. Niti ulicu!

Za kojom Jugoslavijom onda mi žalimo? 

 

TEKST IZ NOVOG BROJA NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA 7. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 11Sva polja su obavezna.Жика
06.12.2017 - 23:36
Нетачно
Где ли ти живиш, а шта је Булевар краља Александра, јел\' се то не рачуна у улицу?
Miloš
07.12.2017 - 07:50
Onaj drugi
Jeste Aleksandar, ali Obrenović.
ime
07.12.2017 - 07:50
bravo, veljko!
u sred srede! od ideoloske satanizacije kralja aleksandra koju su sprobveli komunisti vecina ne vidi brojne zasluyge za ovu drzavu i narod koje je on imao! naravno, nije bio idealan, ni savrsen, ali je vrlo znacajan i zasluzan... p.s. ziko, nije vazno ko gde zivi, vec sta zna. e, da znate, bulevar kralja aleksandra u bepogradu nosi ime po poslednjem obrenovicu! ako meni ne verujete, a vi zivite u blizini, prosetajte do scene \"kod vuka\", pa cete ispred ovog pozorista i opstine zvezdara videti i spomenik aleksandru obrenovicu. hvala!
Horhe
07.12.2017 - 07:51
Grobar...
Nije zaslužio ni ulicu a ni spomenik... NJegova megalomanija i politički diletantizam nas je pokopao...
prečanin
07.12.2017 - 09:58
29 novembar
jedna mala ispravka, kada je osnovana nova Jugoslavija, bilo je u grbu samo 5 baklji. Tek kada su Muslimani priznati dodana je 6-ta.
c3po
07.12.2017 - 09:58
ima ulicu
Aleksandar Karađorđević ima ulicu (bulevar mislim) na Dedinju (kod Belog dvora) . Ali Dedinje možda nije u Beogradu (ili Srbiji)
sneyana
07.12.2017 - 16:07
Žika
Žika ti je sve rekao Veljko.
Nikša
07.12.2017 - 16:38
PROHUJALO S' VIHOROM
Nije lako biti normalan, kad smo se ceo, ponavljam, ceo život kleli da je Jugu stvorio...
kit been
08.12.2017 - 10:19
Pravoslavni monarh
Katoličkom Slovenijom i Hrvatskom vladao je katolik F. Ferdinand. Pravoslavni ddemokratski monarh nije mogao da vlada katoličkim teritorijama, pa su ga ubili ustaše i komunisti koji u uzeli vlast i uveli diktaturu. Posle pada komunizma, ostala je slaba parlamentarna i multikonfesionalna demokratija koja je omogućila nacionalistima da firmiraju svoje države.
Sasa
10.12.2017 - 17:00
Banatsko Aleksandrovo
U Srbiji postoji jedno selo Banasko Aleksandrovo sto njegovo ime nosi. U tom istom selu su naseljeni Solunski borici, cak i Spomenik Aleksandru stoji. Nastala su nekoliko Sela u okrug kao na Primer Banasko Karadjordjevo i Bansko Aleksandrovo.
миодраг
12.12.2017 - 19:12
да ли има
c3po и Жико, ниједан нисте у праву - првом већ одговорио Милош, а што се тиче Дедиња, то јесте Булевар Алаксандра Карађорђевића, али (кнеза) деде краља Александра.