Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Koncert kod Hajdučke česme: Događaji koji su menjali Srbiju (61)

Licitiralo se sa brojem posetilaca, ali ostaje činjenica da je to bio najmasovniji koncert u istoriji Jugoslavije.
Datum: 10/02/2018

Koncert kod Hajdučke česme: Događaji koji su menjali Srbiju (61)

Profimedia

Nakon fascinantnog uspeha drugog albuma Bijelog dugmeta „Šta bi dao da si na mom mjestu", koji je prodat u većem broju primeraka od broja tadašnjih gramofona u SFRJ, Goran Bregović je verovao da ne treba ništa menjati. Tako je sledeći LP Bijelog dugmeta „Eto, baš hoću" pripremljen na Borikama a sniman u istom studiju u Londonu. Snimanje su pratile reportaže u kojima su za jugoslovenske TV gledaoce prikazivani kadrovi šetnje Bijelog dugmeta po čuvenoj Ulici Karnabi, kao i Hajd parku. Ali repriza je počela da izostaje. Tokom turneje došlo je do svađa članova benda, pa se čak pričalo o raspadu. Mediji su pisali o kraju najveće jugoslovenske rok grupe.

A onda je zakazan „jugoslovenski Vudstok" - koncert na Hajdučkoj česmi koji će biti najveća infuzija benda i fejslifting posle koga će ostati tamo gde su bili i pre džinovske poljane u Košutnjaku - najveći rokenrol bend u istoriji ovih prostora. Ipak, pravi kreator ideje o tom koncertu je novinar Peca Popović koji je taj nastup Dugmeta zamislio kao oproštaj benda pred Bregovićev odlazak na služenje vojnog roka.

Sam Popović će pričati kako mu je nedugo po opaljivanju prvih akorda i početku strujanja hitova iz „Maršalovih" pojačala kroz glavu krenuo strah od moguće kataklizme. Tolika gužva nije bila zabeležena na nekom javnom događaju. Strahovalo se da će biti žrtava i da će se u jednom momentu i sam razglas sručiti sa bine na publiku. Srećom, do toga nije došlo ali najslikovitiji prikaz gužve na tom koncertu je svedočenje klavijaturiste Laze Ristovskog da su automobil sa članovima benda prosto nosili gledaoci od Topčidera do Studija B na koji je Goran Bregović otišao posle koncerta da bi dao tada čuveni intervju muzičkom uredniku Slobi Konjoviću.

Licitiralo se sa brojem posetilaca, ali ostaje činjenica da je to bio najmasovniji koncert u istoriji Jugoslavije.


≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.