Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Ljiljane Smajlović: Prva Amerika i Druga Srbija

Predsednički izbori u SAD izvrsna su prilika da nešto naučimo i o srpskoj politici
Piše: Ljiljana Smajlović
Datum: 20/10/2016

Kolumna Ljiljane Smajlović: Prva Amerika i Druga Srbija

Foto Igor Pavicevic

Sećate li se Podesta grupe? Bila je velika vest kada je Miroslav Mišković pre tri godine angažovao ove skupe vašingtonske lobiste da ga štite od "političkog progona" u Srbiji. I šta je time dobio? Par stranih listova objavilo je tekstove u kojim je najveći srpski tajkun predstavljen kao žrtva "represivnog beogradskog režima", ali to je otprilike bilo to. Pojma nemam koliko je to Miškovića koštalo i znam da je lako biti pametan kada ti Džulijan Asanž na sajtu Vikiliksa podastre elektronsku prepisku šefa izbornog štaba Hilari Klinton. Ali dok pretražujem mejlove Džona Podeste, koji će tek da progone njegovu šeficu ako se ponovo useli u Belu kuću, vidim da je tajkun kupovao pogrešne ljude. Trgovac političkim uticajem koji mu je bio potreban zove se Dag Bend; kao i braća Podesta, blizak je Klintonovima, ali uz jednu drastičnu razliku. Jer dok će Miroslav Mišković uzalud u hiljadama mejlova Džona Podeste tražiti svoje ime, ili bilo kakav trag da je neko iz Podestine firme kod dinastije Klinton urgirao u njegovu korist, dotle prepiska vrvi dokazima da se bivši Klintonov savetnik Dag Bend za interese svojih klijenata u firmi Teneo tako žilavo borio da je zaratio i sa Bilovom kćerkom.

"Razmaženo derište" cinkario je ocu, frustriran Čelsinom kritikom njegovih opsesivnih napora da bogatim klijentima pruži dokaze "ljubavi" Hilari Klinton (need show him love, tim rečima traži uslugu za čoveka iz Dau kemikala koji je 12 godina onemogućavao da žrtve hemijske katastrofe u Bopalu dobiju pravičnu naknadu), a nije se ustručavao ni da Podesti napiše kako je derište koje mu je "zarilo nož u leđa i u grudi" dokaz da jabuka ne pada daleko od stabla.

 

Ranije sam mislila da je prezir prema "patrijotama" kao nekom običnom rodoljubivom svetu samo prostakluk drugosrbijanskih pokondirenih tikvi. Sada Hilari Klinton milione Trampovih glasača javno naziva "šakom jada"


U Podestinim mejlovima skoro da i nema Srbije. Nema Aleksandra Vučića, tu i tamo neko spomene Beograd ali to uglavnom čine veterani koji traže angažman. Spominju se Veran Matić i Vuk Jeremić, ali nema opozicionih lidera ni junaka Druge Srbije. Prošlo je vreme kada su događaji na Balkanu bili pozornica za političku karijeru u Americi.

To što nas nema u američkoj politici još ne znači da njihov način vođenja politike nije ovde ostavio dubokog traga. Iz najuzbudljivije predsedničke kampanje koju pamtim stalno učim nešto novo i o srpskoj politici. Ranije sam, na primer, prestrogo sudila o Drugoj Srbiji. Njeni prvaci su mi ličili na loše kopije dobrih uzora, na dogmate koji su liberalna načela okrenuli naopačke. Tek sada vidim da su vrlo uspešne kopije zapadnih originala i da sam grešila što sam imala suviše dobro mišljenje o "prvoj", odnosno vladajućoj Americi. Ili se Amerika sada menja tako što počinje da liči na nas u vreme kada je rešila da interveniše u našim poslovima.

Kada je Soros počeo da finansira podelu Srbije na prvu i drugu, američko je društvo bilo visoko konsensualno: sada čitam da je potpuno polarizovano, da je 40 odsto građana izgubilo veru u demokratiju i da se 80 odsto Amerikanaca slaže kako njihovi predsednički kandidati nemaju samo radikalno različite ideje, već ne umeju da se slože ni oko osnovnih činjenica. Štampa koju smatram najboljom na svetu otvoreno navija za jednu kandidatkinju, a dođavola je otišla i premisa da novinari ne smeju aktivno da učestvuju u izbornom procesu. Legendarni urednik Vašington posta iz doba Votergejta nije hteo ni da glasa kako bi izbegao utisak o pristrasnosti, a Centar za javni integritet pre dva dana javlja da su ljudi iz medija dali 400.000 dolara dobrovoljnih priloga u ovoj kampanji -- pri čemu je Hilari Klinton dobila 96 odsto tog novca. Javnost prezire novinare isto kao i kod nas. Ko zna, ako Tramp pobedi, možda i tamo, kao i ovde, krenu optužbe za cenzuru kad vladajućem novinarskom establišmentu izmakne kontrola nad medijima?

Ranije sam mislila da je prezir prema "patrijotama" kao nekom običnom rodoljubivom svetu samo prostakluk drugosrbijanskih pokondirenih tikvi. Sada Hilari Klinton milione Trampovih glasača javno naziva "šakom jada", a šef njene kampanje, koji privatno priznaje da ona "mrzi obične Amerikance", mora posebno da je moli da ih ipak spomene u nekom govoru, makar na početku kampanje.

U tom mi se svetlu čini posebno ciničnom izjava Kamerona Mantera, ambasadora koji je svojevremeno rehabilitovao Miroslava Miškovića i privoleo ga da 2008. podrži vladu po američkom ukusu. Manter kaže da je za Srbiju bolje da pobedi Hilari jer nas ona "odlično poznaje".

Ako u to verujete, možda ste poverovali i da je ekvadorska vlada na svoju ruku odlučila da Asanžu uskrati internet, kao i da zvanični London nema ama baš ništa sa odlukom britanske banke da zatvori račun ruske kablovske televizije. 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.mara
25.01.2017 - 00:57
ma, da li je moguće ...
da se gospođa smajlović 2016. godine, osvestila da su mediji u americi u vlasti kapitala koji ih poseduje .. da li je to stvarno moguće, da je gospođa smajlović do kampanje klinton/tramp, mislila da su mediji u americi objektivni ... te tako, po analogiji, mogu zaključiti da se u maloj državi kao što je srbija - zapravo izmislilo crnoberzijanstvo na medijskoj pijaci, jer naprosto nismo imali na koga da se ugledamo u prljavim medijskim kampanjama .. pa. šta znam, moguće da je moju logiku devastiralo sve što smo bili prinuđeni da naučimo i razumemo tokom godina odrastanja i sazrevanja u srbiji (*69 sam godište) .. moguće da je gospođa smajlović bila zaštićena kroz sve te godine, pa nije morala, ne da čita između redova - nego da nauči \"da čita između novina\" .. zaista joj ne zavidim, ali blago njoj kad može da napiše (kada govorimo o domenu politike u štampi, jer o tome je reč) da je američka \"Štampa koju smatram najboljom na svetu...\" ... ne znam više šta bih dodala!?