Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Globalni građanin Vučić

Uticaj stranog novca u unutrašnjoj politici se sada vratio kući, a Fondacija Klinton je glavni razlog što u integritet gospođe Klinton ne veruju ni oni koji se spremaju da u novembru za nju glasaju. Ima zato, pored dnevne koristi, možda i neke poetske pravde u prisustvu Aleksandra Vučića na završnoj konferenciji Klintonovih dobročinitelja
Piše: Ljiljana Smajlović
Datum: 25/08/2016

Globalni građanin Vučić

Foto Igor Pavicevic

Ne znam zašto se srpski premijer nije pohvalio, ali Fondacija Bila, Hilari i Čelsi Klinton jeste. Na sajtu te prebogate i kontroverzne filantropske organizacije, koja igra ogromnu ulogu u američkoj predsedničkoj kampanji, piše da će Aleksandar Vučić ovog septembra biti jedan od glavnih govornika na završnoj plenarnoj sednici okupljanja pod nazivom Clinton Global Initiative, CGI.

Četrdeset drugi američki predsednik vešto se dosetio da godišnju konferenciju porodičnog dobrotvornog fonda drži u vreme redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, koje sredinom septembra u Njujork privuče stotinjak šefova država. Kod Klintonovih je glamuroznije nego na Ist Riveru: kod njih srećete najmoćnije, najbogatije i najslavnije ljude na svetu.

Zašto će onda ovo biti poslednji put da se slična konferencija održava i zašto američka štampa tvrdi da bi Klintonovi najradije i ovu otkazali? Zato što CGI polako postaje drugo ime za skandal i zato što je Amerikancima nepristojno da muž predsednice SAD sa šeširom u ruci putuje svetom, izvlačeći pare od bogatih donatora.

Ili, bolje rečeno, zato što najmoćnija zemlja na svetu ne trpi da joj se stranci donacijama mešaju u izborni proces, što i zakon zabranjuje. A ako vas to u nečemu podseća na Srbiju, i dreku doniranih da se njihovim poklonjenim parama ne sme gledati u zube, niste jedini.

Sav taj glamur bi domaćinima ove godine mogao i da presedne. Jer kad Aleksandar Vučić u sredu, 21. septembra, bude delio podijum sa Bilom i Čelsi Klinton na zadatu temu empatije, možete se kladiti da će njih dvoje saosećati samo sa Hilari, koju 26. septembra čeka prvi duel sa Donaldom Trampom. Republikanski kandidat se sprema da obriše televizijski patos gospođom Klinton i pritom se ne uzda u svoje inferiorno retoričko umeće, već u spisak njenih dobročinitelja i elektronsku prepisku iz njenog mandata u Stejt departmentu. Tamo je mnoštvo indicija da su dobrotvori darivali ugrožene sa namerom da kupe pristup državnoj sekretarki i potencijalnoj američkoj predsednici -- i da su u tome imali uspeha. U Americi za to sada postoji idiom, "Pay to Play".

Otuda i uspeh Fondacije Klinton u čiji su se budžet slile rekordne dve milijarde američkih dolara, što je Trampu dalo za pravo da pre tri dana izjavi kako je Fondacija Klinton „najkorumpiranije preduzeće u američkoj istoriji". Novinari koji su istraživali dokumentaciju fonda kažu da je scenarij sledeći: Bil leti u neku zemlju Trećeg sveta i tamo se druži sa biznismenom kog opisuje kao svog "bliskog ličnog prijatelja". Odvijaju se susreti, prave se dilovi, obično oko uranijuma, nafte ili drugog vrlo profitabilnog prirodnog dobra. Fondacija Klinton zatim dobija ogromnu donaciju a Bila angažuju da za ogroman honorar održi seriju predavanja. Dil posle uspešno prolazi kroz reviziju američke administracije, neretko upravo Stejt departmenta. Zatim se isti scenarij ponavlja drugde, sa manjim varijacijama, pri čemu ostaje zamagljeno gde prestaje Stejt department a počinje Fondacija Klinton, i obrnuto. Hoće li tako biti i sa Belom kućom, pitaju se Amerikanci?

Ovo nije kritika Aleksandra Vučića i njegove odluke da, pored italijanskog premijera i argentinskog predsednika, bude jedan od tri strana državnika koji će dobiti značajnu ulogu na završnoj dobrotvornoj konferenciji Klintonovih u Njujorku. Davno smo rekli da bi premijer Srbije mogao da bude uzdržaniji u izboru stranaca koje naziva prijateljima, ali je u ovom slučaju možda samo ispao dobar đak. Pažljivo je pročitao mejlove verovatne buduće američke predsednice i izvukao isti zaključak kao i Karlos Slim, Džordž Soros i Mateo Renci: isplati se druženje sa Klintonovima jer gospođa Klinton to ume da ceni.

Pogledajte samo kako to funkcioniše: ukrajinski magnat blizak bivšem predsedniku Kučmi donira Fondaciju, posuđuje svoj privatni avion Klintonovima i pojavljuje se na gala proslavi Bilovog 65. rođendana. Bivši Bilov politički savetnik koji je u Srbiji svojevremeno pomagao DOS i rušenje Miloševića, Daglas Šen, organizuje mu sastanke sa pola tuceta funkcionera Stejt departmenta. Negde u to vreme američki ambasador u Kijevu službeno obaveštava šeficu da je saznao kako njena kćerka i zet dolaze u Ukrajinu "na poziv jednog oligarha". Hilari sa karakterističnom bezbrižnom arogancijom odgovara kako ambasador svakako zna da "nema ničeg lepšeg od dobrih vesti o svojoj deci". Godinu dana kasnije, američko Ministarstvo trgovine započinje istragu protiv oligarha pod sumnjom da je po dampinškim cenama prodavao čelik u Americi, ali gospođa Klinton tada više nije državna sekretarka, a istraga se ionako ubrzo obustavlja.

Je l' to beše onaj isti tim koji je rešio da Srbe poduči demokratskoj vladavini, ako treba i bombama? Uticaj stranog novca u unutrašnjoj politici se sada vratio kući, a Fondacija Klinton je glavni razlog što u integritet gospođe Klinton ne veruju ni oni koji se spremaju da u novembru za nju glasaju.

Ima zato, pored dnevne koristi, možda i neke poetske pravde u prisustvu Aleksandra Vučića na završnoj konferenciji Klintonovih dobročinitelja.


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.Sloba
26.08.2016 - 13:57
Malo odmerenosti ne bi bilo na odmet
Gospodjo Smajlovic, Vec je postalo zamorno citati vase, doduse dobrim jezikom napisane, ali jednostrane komentare. Da li je uvek nas najveci problem \"Zapad\"? Da li smo u ovakvom stanju u ovoj drzavi zato sto EU i USA nemaju druga posla, nego bas opsesivno da se bave time kako nama, a onda i celom svetu neko zlo nanesu? Jos se secam \"doba\" vaseg uredjivanje Politike kada ni jedan moj tekst negativne konotacije u odnosu na tadasnjeg predsednika Kustunicu nije mogao da bude objavljen. Jeste li sigurni da poruke svega sto objavas licni i profesionalni integritet? Jeste li sigurni da pomazete svom narodu da shvati i prihvati realnost i okrene se buducnosti?
Rade
26.08.2016 - 22:03
A, naprimer, Putin, ili Xi?
Iskreno, Klintonovi mi nisu simpaticni, bas ni malo. Ipak, pitam se da li ste ikad nesto negativno napisali o autoritarnim liderima, totalitarcima, kao sto su ruski ili kineski predsednik? Ako bi, hipoteticki, neko morao da okupira Srbiju, ipak bih pre glasao za EU, pa cak i Ameriku, nego za Kinu ili Rusiju.
Radomir
28.08.2016 - 13:03
poruka
Opet su ovo napisali Vucicevi botovi,jer nijedan normalan srbin ovo ovako nd bi napisao a gospoda zna da je predsednik Putin najaci predsednik u svetu jer ga u Rusiji podrzava 90\% a u svetu ima ugled od preko 50\% gradjana i Srbija treba da se okrene Rusiji kakav zapad kakve Sjedinjene amerjcke drzave Rusija je za njih cudo jer nisu uspeli da je slome,a trziste Rusije je vece od citave Evropske unije tako da bi Srbija procvetala ako bi se pridrzila Rusiji onda ne bi bile onako zapaljive retorike iz Hrvatske mada smo mi to zasluzili jer je tacno rekao gospodin Milanovic u pravu kad kaze da se na celu nase drzave nalaze najveci ratni huskaci iz 90 godina je potpuni u pravu i zato tolike ratne retorike iz Hrvtske. s
Milan Panić
28.08.2016 - 15:32
Progledala Ljiljana
Baš lepo što je Ljiljana progledala od kada su je najurili u Politici. Inače, bivša glavna glodarka Politike toliko prezire zapad da je to prešlo u patološku mržnju. Da bi se ova činjenica opovrgla mogla bi bivša glavna glodarka Politike da napiše i o Rusiji koji diskriminišući tekst, jer ipak Rusiju vole samo oni koji tamo nikad nisu živeli i radili, a vole oni koji nikad tamo nisu bili ili su išla samo turistički. Sve u svemu interesantno je kako je Ljilja promenila ploču od kada je otišla iz Politike koju je napravila u Kurir i uništila Politici integritet koji je nekada imala.
Bb
21.09.2016 - 16:12
Odgovor
Neko se dotakao.. Na stranu to da je samo negativna na sve zapadno. Ali pisanje negativno o Premijeru kada je smenjena je krajnje kukavicki i nemam reci za ovo vec vidjeno.
Aleksandra V.
21.09.2016 - 23:43
Tekst i komentari
Da li je iko od prethodnih komentatora pročitao tekst? Imate problema sa činjenicama ili je nešto drugo problem?
Miodrag
22.09.2016 - 10:46
Komentari
Očigledno su negativni komentari potpuno politički obojeni, kritikuju bez argumenata i bez analize činjenica koje im se ne sviđaju.