Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kineski lunarni program: Mali korak za rover, ali veliki za Kinu

Misija ima tri faze: kruženje oko Meseca, sletanje i vraćanje uzoraka na Zemlju 2020. godine
Piše Nemanja Milutinović
Datum: 09/02/2019

Kineski lunarni program: Mali korak za rover, ali veliki za Kinu

Foto: Profimedia

"Rover je napravio male korake po Mesecu, ali su to ogromni koraci za Kinu." Ovu rečenicu izgovorio je Vu Veiren, šef projekta kineske lunarne misije, kada se rover "Jutu 2" 3. januara odvojio od svemirske letelice "Čang'e4" i zakoračio na Mesec.

Vu je tako parafrazirao Nila Armstronga, prvog čoveka koji je na Mesecu napravio istorijske korake. Tačno pola veka kasnije, koraci kineskog rovera takođe su istorijski, jer je to prvi humani trag na takozvanoj dalekoj strani Meseca.

Daleka strana Meseca uvek je okrenuta tako da se sa Zemlje ne vidi. Prvi put ju je snimila sovjetska letelica "Luna 3" 1959. godine, ali je ona veoma malo istražena. Kina to planira da promeni svojim lunarnim programom. Već za kraj ove godine najavljena je Misija "Čang'e 5", koja bi sa Meseca trebalo da donese uzorke.

"Kineski lunarni istraživački program ima tri koraka: kruženje oko Meseca, sletanje i vraćanje uzoraka na Zemlju 2020. godine. Otkako je program pokrenut nakon odobrenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Državnog saveta 2004, ostvarili smo pet uzastopnih uspeha: Čang'e-1, Čang'e-2, Čang'e-3, testiranje Čang'e-5, i Čang'e-4", kaže Vu Janhua, zamenik šefa kineskog lunarnog programa.

Čang'e 1 i 2 su kružile, Čang'e 3 i 4 sletele na Mesec, a "petica" bi trebalo da donese uzorke. Zanimljivo da pre "Čang'e 3", koja je na bližoj strani Meseca bila 2013. godine, nijedna svemirska letelica nije bila na Mesecu još od sovjetske sonde "Luna 24" 1976. godine. Ali ni tada nisu doneti uzorci sa lunarne površine, koje Kinezi još nemaju. Uzorke sa Meseca imaju jedino Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Osim prve šetnje na dalekoj strani Meseca, kineska misija je značajna i zbog biološkog eksperimenta koji su osmislili naučnici sa Čungćinškog univerziteta. Svemirska letelica je na Mesec odnela oko tri kilograma tešku "baštu" sa posađenim semenom pamuka, krompira, jedne vrste kupusnjače, repe, ali i voćne mušice i bakterije.

 "U metalnim kutijama su životinje, biljke i mikroorganizmi, koji čine mali ekosistem u zatvorenom okruženju. Usmeravamo Sunčevu svetlost koja je mnogo jača od one na Zemlji. Proučavamo fotosintezu pod jakom svetlošću Sunca i poredimo sa eksperimentom na Zemlji", kazao je Si Gengsin, vođa eksperimenta.

Oko dve nedelje nakon sletanja, kineski mediji poslali su u svet fotografije pamuka koji je nikao na Mesecu. To je prvi put da biološka supstanca izraste na Zemljinom satelitu, navela je Kineska nacionalna svemirska agencija. Biljke su rasle na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali na površini Meseca nikada. Ovo je veoma značajno otkriće, jer bi to moglo da znači da astronauti mogu sami da uzgajaju hranu u svemiru.

Ipak, eksperiment koji je trebalo da traje 100 dana, završen je ranije zbog ekstremnih promena temperature na Mesecu, a na kojoj biljke ne mogu da niknu. Bez obzira na krajnji rezultat, ovo je svakako bilo otvaranje novog poglavlja u svemirskim eksperimentima.

Poslednja kineska lunarna misija za Kinu predstavlja svojevrstan početak kineskog istraživanja dubokog svemira.

"Ispunjenje ovih lunarnih misija dovelo je do prilično dobro uspostavljene infrastrukture za istraživanje dubokog svemira. Izgradili smo globalnu mrežu dubokog svemira prateći SAD i Evropu i stvorili tim visoko kvalifikovanih profesionalaca", rekao je Vu Janhua.

Osim nove lunarne misije pred kraj godine, Kineska nacionalna svemirska agencija najavila je prvu kinesku misiju na Mars za 2020. godinu.

 

Tekst iz magazina Kina danas, koji se dobija u aktuelni Nedeljnik

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.