Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Kim Džong Un se plaši da ne bude svrgnut i brutalno ubijen kao Gadafi"

BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja
Datum: 16/05/2018

"Kim Džong Un se plaši da ne bude svrgnut i brutalno ubijen kao Gadafi"

Foto: Profimedia

Iza odluke Severne Koreje da se povuče iz razgovora sa južnim susedom stoji bojazan Kim Džong Una da ne prođe kao Moamer el Gadafi, piše BBC.

Pjongjang je zbog vežbi Južne Koreje i SAD zapretio da će njihov lider Kim Džong Un odustati od samita s predsednikom SAD Donaldom Trampom. BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vodje Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

BBC navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona. "Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osećamo prema njemu", poručio je Kim Kje-gvan.

Bila je to i indirektna poruka Trampu. Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.