Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kakva je veza između mede Padingtona, Bregzita i izbeglica

Danas je priča o Padingtonu prepuna simbolike. Njegov tvorac preminuo je godinu dana nakon izglasavanja Bregzita na čije rezultate je uticao i strah od migranata. Medved Padington je možda najpoznatiji ilegalni migrant koji dolazi kao slepi putnik u London, ali za razliku od miliona drugih migranata imao je sreću da se nije udavio na putu ka obećanoj budućnosti
Piše: Branko Rosić
Datum: 09/07/2017

Kakva je veza između mede Padingtona, Bregzita i izbeglica

Ima i onih koji vas posmatraju i zaključuju o vama na osnovu knjiga i raznih kolekcija koje imate u domu. Ne skupljam igračke ali jednu čuvam na polici u dnevnoj sobi, i to je medved Padington. Njegov tvorac -- Majkl Bond, preminuo je prošle nedelje. Bond je stvorio Padingtona tako što je video plišanog medveda usamljenog na polici robne kuće dok je tražio božićni poklon za svoju suprugu.

Početak priče je da je slatki mali medved došao kao slepi putnik iz Perua na stanicu Padington u Londonu. Uz sebe je imao samo koferčić, teglu sa marmeladom i cedulju na kojoj je pisalo "Molim, pazite ovog medveda. Hvala". Na njegovu sreću, naišla je porodica Braun koja ga usvaja i odvodi u svoj dom.

Danas je priča o Padingtonu prepuna simbolike. Njegov tvorac preminuo je godinu dana nakon izglasavanja Bregzita na čije rezultate je uticao i strah od migranata. Medved Padington je možda najpoznatiji ilegalni migrant koji dolazi kao slepi putnik u London, ali za razliku od miliona drugih migranata imao je sreću da se nije udavio na putu ka obećanoj budućnosti. Takođe, nije morao da prolazi kroz migrantske kampove i na kraju je ostvario svoj san o srećnom novom domu pošto je postao stanar u elitnom delu -- Kensingtonu.

To je i priča o savršenoj uklopljenosti u novu sredinu, tako da nema veze sa generacijama migranata koje se nisu snašle pa traže utehu u opskurnim zlokobnim udruženjima poput Isisa i vezuju se eksplozivom ubijajući sebe i sugrađane koji ih nisu razumeli. Ali Padingtonu ne ide sve od ruke, ili kandže, jer on redovno upada u nevolje i zato ima dosta sličnosti sa čuvenim Alfom.

I film o Padingtonu od pre neku godinu bio je moj test da nisam otupeo i da i dalje imam emocije. Priznajem, plakao sam u svojoj pedesetoj nad sudbinom migranta medveda više nego što sam se danas rastužio nad vešću da su Mađari kroz graničnu ogradu pustili struju čija voltaža treba da odbije migrante.

Pre nekoliko godina, u Londonu, moja domaćica Keti imala je običaj da me svaki put kada se uveče vratim kući upita šta sam tog dana radio i video. Tako sam jedne večeri na njeno pitanje odgovorio da sam se slikao sa skulpturom medveda Padingtona na istoimenoj stanici. Prokomentarisala je: "Ali on ne postoji. To je fikcija." Nisam znao šta da joj odgovorim, a danas bih se opravdao sa Nikol Kidman koja glumi u filmu "Padington" i koja je priznala da je prihvatila ulogu u tom filmu isključivo jer je kao devojčica sanjala da ima živog Padingtona kod kuće.

Kad odrasteš, onda si srećan da, iako nije živ, sedi blizu tebe na polici u dnevnoj sobi.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.