Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kako su Hitlerovi saveznici postali antifašisti i borci za slobodu

Gde su bili srpski komunisti 1939, 1940, 1941. godine? Da li neko nešto učini ili reče u odbranu slobodarskog poljskog naroda ili bilo kog drugog? Kako to da smo imali na stotine, hiljade tzv. španskih boraca, a u prve dve godine Drugog svetskog rata nijedan da napravi jedan herojski gest protiv nacista, bilo gde u porobljenoj Evropi?
Piše: Željko Pantelić
Datum: 15/06/2017

Kako su Hitlerovi saveznici postali antifašisti i borci za slobodu

Kao što Danilo Kiš nije imao problem sa Dostojevskim nego sa njegovim obožavaocima, tako i ja nemam problem sa Dražom Mihailovićem i Jugoslovenskom vojskom u otadžbini već sa dobrim delom njegovih današnjih navijača. Međutim, teme ove priče nije general Mihailović, već moralna nadmoć koju baštinici Komunističke partije Jugoslavije, partizanskog pokreta i njihovih ideja uporno nameću i danas. Već 70 i kusur godina slušamo kako su komunisti i partizanski pokret bili perjanice antifašizma i borbe za slobodu u Drugom svetskom ratu, i pored toga što istorijske činjenice dovode i prvu i drugu tezu u sumnju.

Najoštroumnija pravnička glava u istoriji Srba Valtazar Bogišić je govorio da "sve što se grbo rodi, vreme ne ispravi". I antifašizam i borba za slobudu su se, eufemistički rečeno, "grbo rodili" među komunistima i partizanima. SSSR, Crvena armija, sovjetski komunisti, pa samim tim i vođstvo KPJ i jugoslovenski komunsti su bili saveznici sa nacistima od 23.avgusta 1939. godine, kada je potpisan sporazum Ribentrop - Molotov u Moskvi, pa sve do napada Nemačke na SSSR 22.juna 1941.godine. Dakle, gotovo dve godine su nacisti i komunisti, zajednički radili na komadanju i uništavanju demokratske, liberalne, progresivne Evrope, uključujući i Jugoslaviju.

Prvog septembra 1939. godine Poljsku nije napao samo Adolf Hitler i Vermaht već i Staljin i Crvena armija. Istorijski arhivi su puni snimaka i fotografija zagrljenih i srdačnih nacista i komunista sa kukastim krstevima i crvenim petokrakama kako proslavljaju podelu Poljske.

Štaviše, prvi genocidni zločin u Drugom svetskom ratu je počinila Crvena armija po direktnoj Staljinovoj naredbi. Preko 20 hiljada poljskih oficira, podoficira, obrazovanih ljudi, činovnika, praktičko srce poljskog naroda, likvidirano je danima, metkom u potiljak, u Katinskim šumama.

Monstruoznost komunističke propagande i vrhunac licemerja tadašnje vlasti u Moskvi je bilo poturanje tog genocidnog zločina nacističkoj Nemačkoj.

Gde su bili srpski komunisti 1939, 1940, 1941. godine? Da li neko nešto učini ili reče u odbranu slobodarskog poljskog naroda ili bilo kog drugog? Kako to da smo imali na stotine, hiljade tzv. španskih boraca, a u prve dve godine Drugog svetskog rata nijedan da napravi jedan herojski gest protiv nacista, bilo gde u porobljenoj Evropi?

Dakle, komunisti, uključujući srpske i jugoslovenske, postali su antifašisti tek kada je krenula operacija "Barbarosa" u leto 1941. godine. Dok je Staljin verovao da mu je Hitler saveznik, nijedan srpski komunista nije smeo da kaže ništa protiv nacista i fašista. Okupirali su nam zemlju u Aprilskom ratu, a komunisti su ćutali i gde su mogli doprinosili su rasulu jugoslovenske vojske i razbijanju jugoslovenske države. Kao što su ruski komunisti poturili zločin u Katinskim šumama kao kukavičije jaje nacistima, tako su i srpski komunisti bezočno lagali posleratne generacije da su oni organizovali proteste 27. marta 1941. godine, pa su u tu svrhu falsifikovali fotografije, dokumenta i sve što je trebalo.

Ali, nije samo rođen grbavo atnifašizam među srpskim komunistima. I borba za slobodu je rođena sa zakašnjenjem, da budemo duhoviti bila je kao Georginina trudnoća iz Radovana III, sve dok Staljin nije rekao da se krene u borbu protiv nacističke Nemačke i fašističke Italije, srpski komunisti se nisu borili ni za slobodu. Jugoslavija je napadnuta 6. aprila, a srpski komunisti pozivaju tek tri meseca kasnije, pošto je napadnut SSSR, na borbu za slobodu i protiv fašizma.

" Fašistički razbojnici na čelu sa suludim Hitlerom koji su okupirali našu zemlju, izvršili su mučki napad na Sovjetsku Rusiju, zemlju u kojoj ugnjeteni narodi s pravom polažu sve svoje nade. Time su oni učinili da je bobra ugnjetenih naroda postala sastavni deo odbrane Sovjetskog Saveza, junačke borbe nesalomljive Crvene armije", tako glasi uvod komunističkog poziv Srbima da ginu za Staljina, Sovjetski Savez i Crvenu Armiju, inače do pre samo dve nedelje saveznike Hitlera i nacističke Nemačke koja je okupirala i rasparčala Jugoslaviju.

To znači da kojim slučajem Hitlerova Nemačka nije napala Staljinov Sovjetski Savez, srpski komunisti niti bi se pobunili protiv okupatora niti bi postali antifašisti. Jer, da su to hteli da urade imali su više nego dovoljno vremena, ali očigledno njih nije bila briga za Srbe, Srbiju, već za interese SSSR i ono što im naredi Staljin. U tu svrhu su čak i Staljina - koji je Rus koliko i Josip Broz Srbin - prekomandovali u Rusa, oslovljavajući ga kao velikog sina ruskog naroda u pozivu na ustanak.

Intersantan je i rečnik koji srpski komunisti koriste. Kada treba da se gine i kada dođe stani-pani, komunisti ne igraju na kartu ideologije već najvulgarnijeg nacionalizma. Poput Staljina i srpski komunisti su u Drugom svetskom ratu apelovali na patriotizam i majku Srbiju. Posle rata će patriote i one kojima je majka Srbija u srcu, više nego komunizam i komunistička vlast, umesto ordenima nagrađivati metkom u glavu ili dugogodišnjim robijama i progonstvima. Tako završavaju "korisne budale".

Nema sumnje da je broj "korisnih budala" bio veliki i da je u partizanskim jedinicama bilo dosta gerilaca koji nisu bili komunisti. Nisu svi partizani bili komunisti, ali su svi komunisti kao konačni cilj imali osvajanje vlasti, a ne slobode. Uostalom, to su i pokazali 1945. godine pretvorivši Jugoslaviju u veliki zatvor iz kojeg nije moglo da se izađe bez dozvole sve do polovine šezdesetih godina prošlog veka. A u celoj državi je bio stvarno slobodan samo jedan čovek, i to tek posle 1948. godine, a zvao se Josip Broz Tito. 

 


Ukupno komentara: 18Sva polja su obavezna.Ćupas
15.06.2017 - 13:17
Kad logika zakaže ni neznanje nije od pomoći
Ovo je čak i za najcrnju antikomunističku, da ne kažem fašističku propagandu sramotno loš tekst. Nije mi jasno kako ga je uredništvo objavilo uopšte. Na gomilu bačeno malo teorija zavere, malo više falsifikovanih činjenica, a malo i \"pričao mi Čeda Antić priču\" momenata. Kroz celi tekst nije moguće jedan argument iza kog bi stali čak i oni, teško mi je da napišem, pošteni istoričari/ke bliski četničkoj strani. No dobro, nastavite.
ZoricA
16.06.2017 - 09:53
Čovek u visokom dvorcu
Svaki pasus, pa skoro i rečenica, je toliko pogrešan ili čak namerno izmišljen, da ne stane u jedan komentar pojasniti šta je sve autor izmislio i slagao. Kao da sam čitao tekst iz nekog paralelnog univerzuma. Je li ovo nova rubrika: SF? Za početak, srpski komunisti su se borili protiv fašista u španiji (gde je bilo i nemačkih nacista), 1936. Kao i Staljin, koji je slao ljude i oružje. Retko neobrazovan autor.
Vladimir
16.06.2017 - 09:53
Bravo
Bravo care. Zašto nemamo Poljske borce. Haha. Pogodio si u centar. Svaka čast.
Timošenko
16.06.2017 - 09:53
Samo jedno pitanje
Na stranu motivacija za ovako ostrašćen tekst, osobina inače potpuno neuobičajena za autora istog, osnovna premisa je do te mere logički pogrešno postavljena da je opravdano posumnjati da je ovo samo ishitrena reakcija na gostovanje Milana Radanovića u emisiji \"Da, Možda, Ne\" i njegovu ubedljivu argumentaciju protiv rehabilitacije Kalabića (pogotovo naspram \"Geringova kćerka iz Leskovca\" priča i pročaja). Naime - a što bi, gospodine Panteliću, srpske komuniste, a, uzgred budi rečeno, i sve ostale pravoverne, nekomunističke Srbe tangirala ratna dejstva u Poljskoj, Francuskoj, Danskoj, Norveškoj i inim zemljama? Kakve tačno veze imaju sovjetski (ruski) zločini u Katunskoj šumi sa srpskim komunistima osim što su, eto, zamislite, delili iste ideale? Trebamo li sad negativno gledati na čileanske ili kubanske komuniste zbog Katunske šume? Rat je, gospodine Panteliću, u Srbiji počeo 6.4.1941. i od tada ga valja tumačiti. Ne sudi se po onome \"šta bi bilo kad bi bilo\", nego po onome što se zaista i desilo. Mada, kakvo je trenutno stanje u Srbiji po pitanju antifašizma, ni ta me argumentacija ne bi iznenadila. P.S. Još je samo Ljotić ostao, valjda neću doživeti i to da vidim.
Miloš
16.06.2017 - 09:53
Tt
Ovaj tekst je toliko bolno istinit da sam ga tri puta procitao. Srpska istoriografija je ove činjenice utvrdila jos polovinom šezdesetih. Komunisti su uvek koristili pleonazam \"domaći izdajnici\" za pristalice Srbije i kralja baš zato sto su bili saveznici nacističke Nemačke i Sovjetskog Saveza, dve totalitarne države koje su se borile za razbijanje Kraljevine Jugoslavije na otprilike današnje granice.
Saša, Doboj
16.06.2017 - 09:53
Inverzija sistema vrijednosti
Današnji navodni baštionici tradicija JVuO nemaju nikakve veze sa JVuO-om i njihovim komandantom, ministrom odbrane i jedinim predstavnikom jedine legalne vlade u porobljenoj Jugoslaviji, generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Razno-razne NVO koje u svojim imenima nose prefiks: ravnogorski, četnički i sl., su preuzeli imidž ,,četnika\'\' iz filmova Veljka Bulajića, a izvorne vrijednosti koje su njegovali pripadnici i simpatizeri JVuO-a, različitih životnih i političkih opredjeljenja, kao što su kapitalizam, vladavina prava, parlamentarna demokratija, politički pluralizam, zamijenili su totalitarističkim tradicijama bivše KPJ-u. Današnji ,,četnici\'\' su sve ono što general Mihailović nije bio u Drugom Svjetskom ratu i što ne bi bio danas. Oni su danas protiv svega onoga za šta bi tadašnja kraljevska vlada i JVuO vjerovatno bili.
Komentar
16.06.2017 - 09:54
Nije sve bas tako jednostavno...
Postujem \"Nedeljnik\" kao vrlo dobar list ali ovakve tekstove bi trebalo izbegavati. Mnogo olako iznetih tvrdnji od kojih neke nemaju uporiste u \"ozbiljnoj\" istoriografiji. Pisac je koliko sam mogao da vidim sportski novinar. Napisano je vrlo senzacionalisticki i sa nedovoljno znanja. Ove teme bi trebalo da budu rezervisane za veoma dobre poznavaoce.
Александар
16.06.2017 - 09:54
Занимљив текст
У суштини текст поткрепљен чињеницама који ће узнемирити потомке оних који су на штету своје државе радили за комунизам, док њихови потомци на штету државе раде за евроатлантисте. Иако на изглед постоји идеолошка разлика између комуниста и њиховог неолиберално-капиталистичког подмлатка у једном су остали доследни кроз генерације а то је мржња према Србији и српском народу. Једино бих исправио аутора да Совјети нису баш тако добровољно били саучесници нациста, више су то била стратешка освајања да не би нацисти дошли у повољнији положај за напад на СССР, што им на крају ипак није помогло. И данас није тајна да се Стаљин у страху нудио западу за сарадњу против Немаца али су га због идеолошких разлика одбили и гурнули у загрљај Хитлеру.
мастоло
16.06.2017 - 13:12
Комунизам из нас никад
Згрожен сам чињеницом да има неких који нешто из овога сумњају или проблематизују. Ово су ноторне чињенице које не зна само нај ко ништа не зна. Српски устанак против окупатора букнуо је много раније од комунистичког \"устанка\", то је једино што бих додао, у крајини у херцеговини
jovankA
16.06.2017 - 16:30
Činjenice
Vidim da neki pišu kako ovaj tekst barata činjenicama. E pa ovako, nema ni jedne činjenice u tekstu, već samo neistina: 1) Nikakve istorijske \"činjenice\" ne dovode u sumnju da je partizanski pokret bio najorganizovaniji pokret otpora, ne samo u Jugoslaviji, već I u Evropi. To govore I obaveštenja koja su britanski oficiri za vezu slali u London Čerčili, zakletom anti-komunisti. Nikakve priče o KPJ propaganda tu nema. To je međunarodno priznata činjenica, samo se pojedinci ovde još nešto vrpolje I prekrajaju istoriju. 2) Antifašizam se nije \"rodio\" među komunistima, već je, naprotiv, fašizam nastao kao suprotnost komunizmu (Musolini u Italiji). Komunizam je po samoj prirodi fašizma anti-fašistički. 3) SSSR nije bila saveznica Nemačkoj, već su potpisali pakt o nenapadanju. Velika razlika. Sličan pakt je potpisan I sa Japanom, zbog odbrane granica SSSR-a. Napad na Poljsku je izveden iz istog razloga - da bi se stvorila zona odbrane of nacističkog napada. Staljin je znao da će ga Hitler napasti, samo je mislio da će to uslediti nakon završetka bitke na zapadnom frontu. S pravom je smatrao da bi bilo samoubistvo za Nemačku da void rat na dva fronta. Uostalom I Čemberlen je potpisao sporazum sa Hitlerom, a Saveničke trupe su planirale da izvrše invaziju na neutralnu Norvešku I Švedsku. Da ne pominjemo britanske kolonije (toliko o licimerju liberalizma I demokratiji Evrope u to vreme). 3) Kako je to SSSR radio na komadanju liberalne Evrope I Jugoslavije? Sklapajući sporazme sa Britanijom? 4) Streljanja u KAtinskoj šumi stoje, ali da li su baš prvi zločin u II sv. ratu (mart 1940.), kad su nacisti već uveliko ubijali I palili po Poljskoj u to vreme. 5) Pre 1941. srpski komunisti su širili propaganda protiv kapitalizma I domaćeg fašizma. Staljinova naredba je bila da se nemačka ne provocira. . Eto, to je samo deo teksta, koji je pun neistina, dezinformacija I neznanja. Za dalje više nemam vremena.
Nikola
16.06.2017 - 16:31
Sramota
Sramota koliko gluposti u jednom tekstu. Zasto je dopusteno svakoj budali da pise o istoriji Ova persona zlonamerno zanemruje tadasnju geoploiticku stiuraciju u Evopi, ocigledno ne zna da je pre sporazuma sa Sobvjetskim Savezom iz 1939, postojao neki Minhenski sporazum iz 1938. iz 1938 kojim su zapadne \"demokratije\"( Francuska i Britanija) prepustile na milost i nemilost Ceholovacku nacistima. Onda da je jos kralj Aleksandar tezio boljiom odnosima sa Hitlerom i Musolinijem, cak se i sastajao sa Geringom, koji mu je dosao i na sahranu. Pa ondaa Milan Stojadinovic koji je bio mnogo cenjen od strane Hitlera, primio ga je u Berlinu vrlo srdacno, zakljucen trgovinski ugovor sa Nemackom ...
Stanarevic
17.06.2017 - 09:52
"Da budem duhovit"...
Urnebesno diskreditujući (za autora) tekst, na nivou pismenijeg komentara ispod vesti u Blicu ili Kuriru. Argumentacija zasnovana na \"nečinjenju\" necega, i automatskom transferu krivice sa Staljina i cele ruske države na lokalne komuniste ne samo da je, u najmanju ruku neozbiljna, vec se 1:1 može preslikati i na srpsku vladu u tom periodu - njuškali su se sa Hitlerom i nisu poslali nikoga da brani \"slobodarski poljski narod\". Je li bilo tako? Plašim se da je autor još jedan iz plejade kvazi-neutralnih, šatro-racionalnih komentatora i/ili analitičara, kod kojih se uvek u nekom trenutku ispostavi da svoje stavove u osnovi ipak baziraju na nekoj agendi, usađenoj ili nasleđenoj od strane najbližeg okruženja. I čemu uopšte ovaj tekst - domaćim komunistima se svašta može staviti na dušu, ali jedna jedina stvar im se ne može oduzeti: oni JESU oslobodili Jugoslaviju od fašista. Ili im i to treba oduzeti, jer su u sukob sa njima ušli tek kada im je Staljin poslao depešu, a on je, zaboga prijo, nekada bio dobar sa njima... Aman ljudi, kada ćete shvatiti da su bazične, elementarne istorijske činjenice ipak rezistentne na Gebelsovske (ooops) propagandne metode. Naročito u slučajevima kada tu istorijsku činjenicu/zaslugu i nemate kome drugom da pripišete.
Студент
17.06.2017 - 23:37
СТОП јаничарима
Не разумем Србе који верују комунистичким присталицама ?!? Па комунисти су се одрекли српске нације и православља, да би убијањем браће, родбине, суседа, уз помоћ свих српских непријатеља освојили власт над Србима, узели туђу имовину, паре,....
Betty Boop
19.06.2017 - 17:04
Ima pametnih
Podpisujem sve sto je Aleksandar napisao.
Betty Boop
19.06.2017 - 17:04
Istina
Sve sto je Zeljko naveo u ovom tekstu je istina 100\%. Hrabar teks. Drugi problem je kako je izrazio svoje emocije sto je monge komentatore pogodilo. Ja samo hocu da kazem da sve istorijske cinjenice kad se iznesu imaju iza sebe veliku pozadinu. Trebalo bi puno redova da se napise sta stoji iza \"komunista\" u Srbiji, prevnstveno da su to bili malobrojni. Takodje je vazno da se odvoji interes SSSR-a i Komintrerne sa jedne strane od Rusije, sto mnogi ljudi brkaju. Jos vaznije je da se zna da je Staljin napravio pak sa Hitlerom posto su Englezi i Francizi odbili da naprave savez sa njih. On je znao da ce ga Hitler napasti ali je kupovao vreme. Zakljucak: nije samo vazno sta se kaze vec i kako se kaze!
Janko
20.06.2017 - 14:01
Prst u oko
Okupili se odjednom svi branitelji komunizma. Kao odjednom im više Željkovi tekstovi ne valjaju. Da je drugačiji naslov bio, teško da bi ga pomenuti i pročitali. Ako su im ranije valjali, zašto nisu malo više komentarisali tekstove, pohvalili povremeno autora i stavili do znanja da im se sviđaju? Izgleda da ljudi koji vuku u krajnost reaguju samo kad im se nabode prst u oko, a za pohvale su teški. Napišeš dobar tekst i nema efekta sve do ne dirneš nekome u nerv, tako da su Željkovi tekstovi među onima sa najmanje komentara jer se tiču obično spoljne politike.
journalist u mirovini
12.11.2017 - 17:30
Kako su Hitlerovi saveznici postali antifašisti i borci za slobodu
Nije nikakva tajna,ovo što piše autor, g. Željko Pantelić.Sve što je naveo o \"španskim borcima\",potčinjenosti ruskom politikom pod rukovodstvom Staljina,i paktom sa Hitlerom,da bi Nemci bili oslobodjeni istočnim frontom,kad su gazili zapadnu Evropu.Katinska šuma i ubistvo poljskog generalštaba,sakrivana je kao politička tajna,iako je ceo svet to prepričavao kao izdaju saveznika u najtežoj situaciji za svoj narod.Ništa gore nije bilo ni u okupiranoj Jugoslaviji,gde su otpor pored kraljevih jedinica pod rukovodstvom Mihajlovića i Djujića vodili protiv okupatora.Komunistička vojska poznata kao partizani,posle propasti tkzv.\"Užičke republike\",nisu četiri godine stupili na tlo Srbije.Tek 1944 g. sa ulaskom ruskih snaga iz Rumunije i Bugarske,došao je Tito da \"osvaja svoju zemlju\".Jasenovac nije bio napadnut celo vreme rata od partizana,iako su znali šta se tamo dešava,ali njima nisu bili najveći neprijatelji Nemci, već četnici,jer Nemci odlaze,zemlja se oslobadja i predstoje izbori u borbi za vlast.Sama delegacija partizana u Zagreb dovoljno govori o saradnji partizana i Nemaca pri kraju rata.Oni nisu bili u otporu,nego su bili komunisti,koji su kroz rat osvajali i svoju vlast,koja traje do današnjih dana.
Novica Novak
24.03.2018 - 09:58
Laži i neistine
Staljin je pozivao zapad da zaustavi Hitlera a taj zapad ga je pustio da se ojača i krene na SSSR. Zapad je s Hitlerom sklapao ugovore o miru davno prije, nego je to učinio Staljin iz nužde, kako bi odgodio napad na SSSR za neko vrijeme. Čak je i poljski diktator Pilsudski sklopio 1934.g. s Hitlerom ugovor o miru i suradnji. A što se tiče napada na Poljsku, tu treba iznjeti dvije situacije. Iza oktobarske revolucije, mirom u Brest-Litovsku je SSSR izgubio velik dio teritorija, koji je tada pripao Poljskoj. Drugo. Staljinu je bilo jasno da će ga Hitler napasti i kada je Hitler napao Poljsku, on je, strategijski, vratio dio teritorija, koji im je bio oduzet i time osigurao veći obrambeni sektor prigodom očekivanog udara na SSSR. Autor gornjeg teksta je ili totalna neznalica ili namjerno unosi neistine i laži, kako bi ostvario lažima interese političke strukture koju zastupa.