Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Kako je sačuvano hrišćanstvo: Priča o jedinom rimskom caru koji je rođen u Beogradu

Jovijanova vladavina, mada kratkotrajna, bila je istorijski značajna
Datum: 16/09/2018

Kako je sačuvano hrišćanstvo: Priča o jedinom rimskom caru koji je rođen u Beogradu

wikimedia commons/cngcoins.com

Rimski Car Flavije Jovijan rođen je 331. godine u Singidunumu, današnjem Beogradu, u porodici oficira rimske vojske.

Njegov otac Varonijan stigao je do položaja komandanta imperijalne garde cara Konstancija Drugog, što je bila pozicija od izuzetne važnosti u vojnoj hijerarhiji koju je mogla zauzimati samo osoba u koju je vladar imao veliko poverenje.

Sledeći očeve stope, Jovijan se pridružio imperijalnoj gardi, da bi 363. godine stigao do istog položaja koji je prethodno zauzimao njegov otac.

To se dogodilo za vreme vladavine cara Julijana (361-363), poslednjeg vladara iz porodice Konstantina Velikog, poznatog i kao Julijan Apostata jer pokušao da potisne hrišćanstvo i vrati paganskoj religiji status zvanične vere carstva.

Kako je 363. car Julijan umro od posledica ranjavanja u boju kod Samare (tokom sukoba sa persijskim vladarom Šapurom Drugim) i tek pošto je vremešni pretorijanski perfekt Saturnin odbio ponuđeni tron, vojska u povlačenju je, verovatno u konfuznim okolnostima, za cara izabrala "Beograđanina" Jovijana.

Jovijan je potom predvodio povlačenje poražene rimske vojske i bio prinuđen da sklopi nepovoljni mir sa Šapurom Drugim, pri čemu je neprijatelju predao rimske provincije istočno od reke Tigar.

Jovijan je bio hrišćanin, a veri kojoj je pripadao "vratio" je status zvanične državne religije carstva čime je okončao pokušaje povratka paganizma.

Zato je njegova vladavina, mada kratkotrajna, bila istorijski značajna.

Moglo bi se reći da je car Jovijan možda i u kritičnom trenutku doprineo da hrišćanstvo ostane dominantna religija Evrope i Mediterana. U staroj sirijskoj literaturi pisanoj na aramejskom Jovijan je stoga opisan kao heroj hrišćanstva.

Hrišćansku veru je dakle državnom religijom carstva proglasio Konstantin Veliki, rođen u antičkom Naisusu, dok mu je taj status potom vratio drugi car rođen na teritoriji današnje Srbije, Jovijan iz Singidunuma.

Jovijan je poveo odlučnu ali i surovu borbu protiv paganizma, sa očiglednom namerom da ga u najkraćem mogućem roku potpuno iskoreni. Poznat je i po neslavnoj odluci da se spali tada čuvena biblioteka u Antiohiji u kojoj su se čuvali spisi smatrani paganskim. Ediktom je predvideo smrtnu kaznu za one koji i dalje poštuju predačka paganska božanstva. Smrtnu kaznu je dodatnim ediktom proširio i na sve one koji učetvuju u paganskim obredima, čak i kada su u pitanju oni privatni. Sa druge strane, u unutaršnjim pitanjima same hrićanske crkve, i drugačijim tumačenjima vere, je bio pomirljiviji od svojih prethodnika, pa je tako preporučivao umerenost u iskorenjivanju arijanizma.

Umro je 17. februara 364 godine pod nerazjašnjenim okolnostima, na pola pute od Ankire do Nikeje u Maloj Aziji.

Interesantno je da u Beogradu danas ne postoji informativni sadržaj niti bilo kakvo obeležje koji bi građane i(li) turiste obavestio o tome da je u njemu rođen jedan rimski car.

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.PDVNK bre
16.09.2018 - 22:22
Nesto niste napisali
Zaboravili ste da napisete da je bio Ilirskog tj Srpskoga porekla. I to je jedan od niza ilirskih vladara Rumljana rj Rima
miami
17.09.2018 - 11:42
realno
Za komuniste istorija nema znacaja. Vlast je od komunistickih potomaka.