Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Kako je nastao festival Exit: Događaji koji su menjali Srbiju (89)

Oficijelni početak Exita je nulti Exit iz 2000. koji je trajao 100 dana, i trebalo je da animira mlade da izađu na izbore i sruše Miloševića. Održana su 34 velika koncerta na kojima su svirali bendovi iz zemlje, 12 predstava, preko 120 filmskih projekcija, 20 tribina, 40 velikih žurki i 11 performansa
Datum: 15/03/2018

Kako je nastao festival Exit: Događaji koji su menjali Srbiju (89)

Profimedia

Deli li se vreme u modernoj Srbiji na ono pre i posle Exita? Moglo bi i tako, iako je možda pretenciozno. Ali, u ovoj zemlji malo šta liči na svet osim tog festivala koji se već skoro sedamnaest godina održava na Petrovaradinu.

Okej, znamo dosta toga, ali ovde će biti i nešto malo drugačije. Iako se za nultu tačku festivala spominje burno leto 2000. kada je sve mirisalo na kraj Miloševićeve vladavine, osnivač Exita Dušan Kovačević kao pravi embrion navodi Kolarčevu ulicu iz onih čuvenih studentskih demonstracija u kojima je i on aktivno učestvovao boraveći svaki dan u njoj, a naročito kao organizator novosadskih studenata koji su peške došli u Beograd pružajući podršku protestu beogradskih kolega.

Ali onaj oficijelni početak Exita je nulti Exit iz 2000. koji je trajao 100 dana, i trebalo je da animira mlade da izađu na izbore i sruše Miloševića. Održana su 34 velika koncerta na kojima su svirali bendovi iz zemlje, 12 predstava, preko 120 filmskih projekcija, 20 tribina, 40 velikih žurki i 11 performansa.

Festival se završio žurkom sa porukom „Gotovo je" pred oko 20.000 posetilaca, dva dana pre početka opštih izbora 24. septembra, na kojima je Milošević izgubio vlast. Žurka se zvala „Izborno mesto br. 1".

I baš se tada pokazalo ono što je najbitnije, a to je da ovom festivalu sve uspeva, od uspešnog angažmana u rušenju Miloševića pa do etikete jednog od najboljih festivala sveta. Već sledeće, 2001, festival je dobio svoju današnju lokaciju - Petrovaradinsku tvrđavu, ali i prve inostrane hedlajnere. Od tada do danas Exit će biti lokacija na kojoj će svirati gotovo najveća imena svetske muzike, ali će se neprestano baviti i akcijama. Upravo će na ovom festivalu u onoj čuvenoj fudbalskoj utakmici na Petrovaradinu, Oli Ren, u ime EU, objaviti plan za ukidanje viza, postavši tom prilikom građanin države Exit.

Exit je konstantno izbegavao da bude samo muzički festival, ne želeći da izgubi tu aktivističku crtu rođenu 2000, a i pre toga. Otuda i velike humanitarne akcije poput čuvene utakmice na Stadionu JNA gde su timove predvodili treneri Radomir Antić i Bora Milutinović i gde je skupljen ogroman novac za decu obolelu od kancera.

Tokom godina festival se razgranao u regionu, pa tako sada Exit franšize imaju Umag, Budva i Temišvar. Tokom svih ovih godina Exit je osvajao nagrade kao jedan od najboljih svetskih festivala. Time je pokazao da predstavlja jedini segment iz nekadašnje borbe protiv Miloševića koji je uspeo da se snađe u tranziciji i preživi. Ili, što bi rekao jedan od prvoboraca Otpora na tribini „20 godina Exit aktivizma" - Exit je jedina stvar koja nije razočarala petooktobarske revolucionare. Od nekadašnje zamisli da je to jedini „izlaz" Srbije u svet došao je do toga da posle sportista, stranci Srbiju prepoznaju jedino po Exitu.

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.