Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Kako je Karađorđe izbegao smrt: "Dahije su poslale Uzun Mehmeda da ga ubije..."

Buna je pripremana u Šumadiji i Kolubari. Organizatore su delimično podržavali Turci-spahije, jer su i njih ugrožavali dahije i čitlučenje
Datum: 08/11/2018

Kako je Karađorđe izbegao smrt: "Dahije su poslale Uzun Mehmeda da ga ubije..."

Profimedia

Dugogodišnje ropstvo i stradanje, posebno u vreme strahovlade dahija, uneli su u Srbe veliki strah od turske sile i moći. Kada se „od zuluma poajdučila desetina naroda", primetio je Vuk Karadšić, Srbi su započeli pripremu za dizanje ustanka, u čemu je Karađorđe imao zapaženu ulogu.

I pored toga, on nije bio najpoznatija ličnost u Beogradskom pašaluku uoči izbijanja Srpske revolucije 1804. godine. Bio je poznat kao hajdučki harambaša i buljubaša srpske vojske i, što je posebno bitno, jedan od retkih Srbijanaca koji su smeli dići ruku na Turčina. Ubistvom nekolicine muslimanskih nasilnika, iako se u tome preterivalo, postao je legendarna ličnost u očima šumadijske raje.

Buna je pripremana u Šumadiji i Kolubari. Organizatore su delimično podržavali Turci-spahije, jer su i njih ugrožavali dahije i čitlučenje (proces pretvaranja državne imovine u privatnu nasilnim putem). Kada su saznale za zaveru, dahije su izvršile pokolj najuglednijih Srba, poznat kao Seča knezova. Hajdučki oprezan, Karađorđe je izbegao Uzun Mehmeda, kojeg su dahije poslale da ga pogubi (5. februar 1804):

Tko će ljuta zmaja prevariti?

Tko li njega spavaćiva naći?,

pevao je narodni pesnik Filip Višnjić.

***

IZVOD IZ KNJIGE "KARAĐORĐE, VOŽD NARODA SRPSKOG" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 8. NOVEMBRA

 


Knjiga o Karađorđu je druga od šest u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici". Više o ediciji i rasporedu knjiga koje će se deliti uz Nedeljnik pogledajte OVDE


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.