Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kako je grad bez snega postao raj za skijaše

U Pekingu nema kiše ni snega i po nekoliko meseci, ali u samom gradu i njegovoj blizini nalazi se nekoliko ski-centara, a jedan od njih prima i 6.000 posetilaca
Piše Bojan Pavlović, Kina Danas
Datum: 11/01/2019

Kako je grad bez snega postao raj za skijaše

Profimedia

Kao velikom ljubitelju skijanja oduvek mi je bila želja da živim u gradu gde je moguće probuditi se ujutru i doneti odluku da ćete tog dana skijati. Kada sam odlučio da iz Beograda pređem u Peking, nisam ni slutio da ću biti u prilici da skijam gotovo svakog vikenda. U blizini kineske prestonice nalazi se nekoliko skijališta, a jedno (doduše manje) nalazi se na svega pola sata od mog stana u zapadnom delu grada.

Iako su zime u Pekingu izuzetno suve i skoro bez ikakvih padavina - tako prošle godine u Pekingu nije bilo ni kiše ni snega čitavih sedam meseci - u samom gradu i njegovoj blizini nalazi se nekoliko ski-centara u kojima ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju u zimskim čarolijama na veštačkom snegu.

Poseban zamajac otvaranju novih ski-centara dalo je donošenje odluke da Zimske olimpijske igre 2022. godine budu održane u Pekingu.

Trenutno, Pekinžanima i gostima ovog grada na raspolaganju je desetak skijališta.

Meni najbliže skijalište nalazi se na jugozapadu Pekinga i do njega je moguće doći gradskim autobusom. Iako je namenjeno pre svega početnicima, nije loš izbor za početak skijaške sezone i zagrevanje pred pravo skijanje. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se nalazi u samom gradu, onda ni cene nisu tako visoke. Primera radi, četiri sata skijanja uz iznajmljivanje opreme košta 350 juana vikendom i praznicima, što je oko 45 evra.

Jedno od skijališta smeštenih u gradu je i Lijenhuašan, u distriktu Šunji na severu Pekinga. Udaljeno je oko 90 minuta vožnje od centra grada, a na njemu postoje staze za skijaše na svim nivoima. Pored skijanja, posetiocima su dostupne i brojne zimske aktivnosti, kao što su bob-sanke ili fudbal na snegu.

Ski-centar Sjuešiđie nalazi se kod Ming grobnica (dinastija Ming je vladala Kinom od 1368. do 1644. godine), takođe na sat i po vožnje od centra Pekinga u severozapadnom delu grada. Pejzaž ovog skijaškog centra okruženog zelenilom je fenomenalan. Ovde je sve prilagođeno skijašima, i to svim kategorijama skijaša, počev od skijaških staza, pa do svih ostalih sadržaja koji se nude posetiocima. Ovde su mislili i na one koji ne skijaju, pa je tako moguće uživati u snegu i na druge načine, praveći snežne skulpture i neizbežnog Sneška Belića.

Vanke Šiđinglung je ski-centar koji je udaljen od Pekinga nekih 80 kilometara. Zimska sauna i vreli izvori su ono što ga odvaja od ostalih. Količina snega se dozira prema potrebi, jer je i u ovom centru sneg veštački, ali su zato staze najšire u ovom delu Kine.

Prvo skijalište koje sam posetio u Kini prošle godine je Nanšan. Ovaj centar je pre svega prilagođen borderima, ali i za skijaše ima nekoliko zanimljivih staza. Jedan je od povoljnijih što se cena tiče, pa je recimo radnim danima moguće skijati ovde celog dana za 295 juana, što je nešto manje od 38 evra.

Veoma popularno skijalište je i novootvoreni Čungli Fulung (počeo sa radom 2016. godine) sa 37 staza koje su prilagođene skijašima svih nivoa. Taj ski-centar je otvoren 2016. godine u sklopu priprema za Zimsku olimpijadu 2022. godine. Ja ga do sada nisam posetio, ali budući da je reč o jednom od većih ski-centara u blizini kineske prestonice, svakako ću to uraditi ove zime.

Još jedan ski-centar u blizini Pekinga koji bih izdvojio jeste Đundušan, na oko 30 kilometara od centra grada. Ovaj skijaški centar je i jedan od najvećih u blizini Pekinga i u njemu može boraviti oko 6.000 posetilaca. Do centra se stiže za četrdesetak minuta od kineske prestonice i u njemu se nalaze brojni kafići i restorani. Pejzaž je veoma lep i romantičan i može biti pravi izbor za sve zaljubljene parove željne dobrog zimskog provoda.

 

 

Prvi grad sa Letnjim i Zimskim igrama

 

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine (od 4. do 20. februara). Na taj način će kineska prestonica postati prvi grad u svetu koji je organizovao i letnje i zimske igre, pošto su Letnje olimpijske igre održane u Pekingu 2008. godine. Veliki broj takmičenja na predstojećim igrama će biti organizovan u objektima koji su izgrađeni za Olimpijadu 2008. godine. Nacionalni centar za plivanje u Pekingu, koji je poznat i kao „Vodena kocka" i koji je bio jedan od simbola prethodnih OI, počeo je da se pretvara u objekat gde će biti održane razne aktivnosti tokom Zimskih igara 2022. godine. Centar će takođe promeniti naziv i zvaće se „Ledena kocka".

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.