Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kako je FYROM postala Republika Severna Makedonija

Makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije, navela je vlada u saopštenju
Datum: 12/01/2019

Kako je FYROM postala Republika Severna Makedonija

Foto: Tanjug/AP

Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija. Nijedan glas nije bio protiv, i nijedan uzdržan na glasanju u Sobranju.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci i da je on sam promenio mišljenje o promeni ustava i imena države, čak i po "cenu političke karijere". Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotine demonstranata.

Sednica je bila odlagana dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA, kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca. Na kraju je došlo do dogovora, da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok je na engleskom „macedonian“.

Time je obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana.

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman Bese kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa o dijaspori svih građana Makedonije u dijaspori.

Dodatno, prihvaćen je predlog Bese da se u zakon unese to da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom, piše Tanjug.

Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu zato što omogućava sprovođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i EU. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integrisanje i priznanje naše države kao suverene države, sa celovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj", ističe se u saopštenju vlade. "Makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.