Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kakav film treba da bude pa da odnese Oskara 2019?

Između prestižnih hitova, miljenika publike i ostvarenja sa klasičnim vrednostima, danas je teže nego ikada definisati šta čini jedan Oskara vredan film
Datum: 11/01/2019

Kakav film treba da bude pa da odnese Oskara 2019?

Foto: Profimedia

Ovogodišnja dodela Oskara biće naročito zanimljiva, uzevši u obzir da bi se među nominovanim filmovima mogli naći i oni koje smo gledali na Netfliksu. Predviđanja su da bi u izbor za prestižnu nagradu mogla da uđu sledeća ostvarenja: emotivni, poluautobiografski film "Roma" Alfonsa Kuarona, hit koji je publika obožavala "A Star Is Born" sa Lejdi Gagom u glavnoj ulozi, ali i "First Man" u kojem Rajan Gosling tumači lik čuvenog astronauta Nila Armstronga.

Važno je uzeti u obzir i da je sama Akademija evoluirala: 2018. godine pozvano je 900 novih članova, uključujući veliki postotak žena i pripadnika manjinskih grupa. Postavlja se pitanje hoće li izmenjena struktura glasača ohrabriti i nagraditi novine, odnosno rekoncipirati ideju o tome šta čini oskarovski film.

Kada je Akademija početkom avgusta saopštila da će uvesti novu kategoriju -- za najpopularniji film, polemisalo se o tome da je nova nagrada osmišljena za filmove poput "Boemske rapsodije" ili "Crnog pantera" koje je kritika maltene sahranila, ali su kod publike doživeli neverovatan uspeh, kako se na njih ne bi potrošila neka značajnija nagrada. Do septembra je predlog o novoj kategoriji povučen, ali će "Boemska rapsodija", sudeći po nedavno održanoj dodeli nagrade "Zlatni globus", prema predviđanjima, ipak ući u trku za Oskara. Biografski film o pokojnom frontmenu grupe "Kvin", Frediju Merkjuriju, proglašen je za najbolje ostvarenje na ovogodišnjoj, 76. ceremoniji dodele nagrada Zlatni globus koje su najčešće najava u čije ruke bi mogli da odu Oskari. Takođe, za najboljeg glumca proglašen je Rami Malek, koji je imao glavnu ulogu u "Boemskoj rapsodiji". Što se "Crnog pantera" tiče, čini se da je otvorio vrata novim razmišljanjima u pogledu toga šta jedan film vredan Oskara može da predstavlja. Iz Akademije su nedavno saopštili da još uvek pokušavaju da ustanove najadekvatniji način da se filmovi različitog tipa odgovarajuće nagrade.

U trku za Oskara 2019. godine po svoj prilici neće ući tri filma o problematičnim adolescentima: "Boy Erased", "Beautiful Boy" i "Ben Is Back". Dva filma govore o borbi sa zavisnošću, a treći je o tinejdžeru koga roditelji primoravaju na "terapiju preobraćenja". Akademija je nekada posebno cenila ovakva ostvarenja, ali sada je drugačija priča. Čak i da neki od ovih filmova osvoji filmoljupce, teško je izdvojiti jedan koji se ističe.

Između prestižnih hitova, miljenika publike i ostvarenja sa klasičnim vrednostima, danas je teže nego ikada definisati šta čini jedan Oskara vredan film. Izbor nove Akademije koja će nastavljati da evoluira narednih godina biće temelj za redefinisanje ideje o oskarovskom filmu.

 

 

 

Zlatni globus 2019.

 

Najbolji film: "Boemska rapsodija"

Najbolji glumac: Rami Malek

Najbolja glumica: Glen Klouz

Najbolji scenario: "Zelena knjiga"

Najbolja originalna pesma: "Shallow", iz filma "Zvezda je rođena"

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.