Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kad ti kelner zabije gol

Navijati za Island nije samo tradicija navijanja za tzv. autsajdere, kao kad navijaš u seriji "Više od igre" za Radnički protiv Građanskog sa Becićem, pa i za Lester. To je borba protiv "dosade" jer današnji svetski klupski fudbal postao je toliko predvidiv da je nemoguć incident Zvezde, Notingem Foresta, Steaue...
Piše: Branko Rosić
Datum: 24/06/2018

Kad ti kelner zabije gol

Foto: Tanjug/AP

Tamo negde valjda početkom osamdesetih godina, Jugoslavija je igrala sa Norveškom. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije protiv nacionalnog tima Norveške. Ole Gunar Solskjer, buduća zvezda Mančester junajteda čija fotografija i danas stoji na zidu koji opasuje Old Traford, u doba tog susreta bio je baš klinac i ne verujem da je sanjao o dresu "crvenih đavola". Tada su Norvežani bili nešto kao amateri. Iz tog susreta pamtim novinski tekst da je igrač Norveške, inače kelner, dan pre utakmice služio pićem i hranom naše fudbalere a onda im sutradan uveče zabio gol.

U tada odomaćenoj i patetičnoj leksici naših sportskih komentatora autsajderi su se zvali "simpatični domaćini" ili "simpatični gosti". Bile su to ekipe na koje niko nije računao, pa je i to čašćavanje bilo nešto tupavo ali što bi prošlo i danas ispod radara političke korektnosti. Nama, fudbalskoj reprezentaciji nekadašnje Jugoslavije, ozbiljno se zamerilo što smo na SP u Nemačkoj 1974. pregazili jednu "simpatičnu" ekipu - Zair.

Ovih dana, tačnije od subote, svet opet navija za "simpatične goste" - reprezentaciju Islanda. U sekundi kada je golman Islanda odbranio penal Mesiju, svet je u bajkama o toj zemlji bajki. Pa je stigao i simpatični video-klip gde simpatični islandski gosti Mundijala pevaju "Kaljinku" - pesmu simpatičnih domaćina.

Voleli smo ih i pre neku godinu kada su takođe ispisivali bajku. Tada smo pričali o gejzirima, policiji koja ne radi vikendom jer je sve okej, i ubistva su statistički manje verovatna od udara groma, o Golfskoj struji, o Bjork, lezbijskoj premijerki, odje.avanju bankarskih korporacija.

Navijati za Island nije samo tradicija navijanja za tzv. autsajdere, kao kad navijaš u seriji "Više od igre" za Radnički protiv Građanskog sa Becićem, pa i za Lester. To je borba protiv "dosade" jer današnji svetski klupski fudbal postao je toliko predvidiv da je nemoguć incident Zvezde, Notingem Foresta, Steaue... Jer sigurno će i sledeće godine LŠ osvojiti Real, a ako ne bude Real, biće neki drugi Real.

Zato ostaje sanjati kao nekada Ole Gunar Solskjer kada je njegov zemljak - kelner počastio golom naše zemljake. A moj drug D. M. osvrnuće se na nekadašnju tradiciju tepanja autsajderima i prokomentarisati duhovito svoje subotnje navijanje za Island: "Rezerve Barnlija, Bristola, Redinga i Aberdina se solidno drže. Šta bi tek bilo da 'znaju' da igraju fudbal." A znaju da ga igraju, kao i da snimaju krimi serije ("Trapped") iako nemaju godišnje kriminala kao mi za prepodne. Zato smo i mi u normalnom svetu i dalje "simpatični gosti".

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.