Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kad se Makron i Vuk Drašković sretnu na Ženevskom jezeru: Le Penova i njena Mila Štula

Za razliku od Engleza i Amerikanaca, Francuzi, Nemci i Holanđani su pokazali da imaju antitela za te zloćudne proizvođače izmišljotina. Pomaže im činjenica da je veoma teško plasirati "fake news" na njihovim maternjim jezicima, jer vrlo je malo onih koji upotrebljavaju dovoljno dobro francuski i nemački da bi mogli da utiču na velike mase
Piše: Željko Pantelić
Datum: 05/05/2017

Kad se Makron i Vuk Drašković sretnu na Ženevskom jezeru: Le Penova i njena Mila Štula

Srbi koji su gledali televizijski duel Marin le Pen - Emanuel Makron, kada su čuli Le Penovu da insinuira na Makronovim računim na Bahamima, verovatno su se setili Mile Štule. I po antonomaziji maliciozno plasirane laži - kako bi se uticalo na izborni rezultat - da Vuk Drašković ima vilu na Ženevskom jezeru. Ta laž je izgovorena u udarnom dnevniku tadašnje Radio Televizije Beograd, u predvečerje prvih višestranačkih i predsedničkih izbora u Srbiji. Lider tadašnje srpske opozicije nije imao "alate" da demantuje tu kolosalnu laž u borbi sa medijskim Levijatanom bračnog para Milošević - Marković, i znamo kako se ta priča završila.

Propagandna mašinerija koja je omogućila pobedu zagovornika Bregzita na referendumu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Donalda Trampa u trci za predsednika SAD, doživela je totalni debakl u Francuskoj. Posle ekspresno raskrinkanih priča da Emanuel Makron vodi dvostruki život, odnosno da je homoseksualac i da njegovu kampanju finansiraju šeici iz Saudijske Arabije, još brže je razgolićena podvala da Makron ima tajne račune na Karipskim ostrvima, odnosno Bahamima, kako je insinuirala Marin le Pen u televizijskom dvoboju pred drugi krug predsedničkih izbora.

Makronov specijalizovani tim za otkrivanje tzv. fake news i francuski istražni organi su utvrdili sve etape plasiranja klevete koju je u televizijskom duelu iznela na Makronov račun Le Penova kada je, nonšalantno, gotovo kolokvijalno, ispalila: "Ne bih volela da se otkrije da Makron ima tajne račune na Bahamima".

Makron je odmah reagovao na klevetu Le Penove i obećao da će podneti tužbu protiv onih koji pokušavaju da utiču na rezultat izbora plasiranjem lažnih vesti. Rečeno, učinjeno, i evo šta je otkriveno. Cela priča je lansirana iz Letonije, što nije nikakvo iznenađenje budući da u toj pribaltičkoj republici gotovo trećinu stanovništva čine etnički Rusi. U sredu, dva sata pre početka televizijskog sučeljavanja dvoje kandiata za Jelisejsku palatu na jednom od najposećenijih foruma na svetu "4chan" se pojavljuje jedan anonimni korisnik iz Letonije koji objavljuje dokumente, sve sa potpisom Emanuela Makrona, koji svedoče o tome da je on konstruisao vrlo sofistikovani sistem bankarskih računa kako bi izbegao plaćanje poreza. Naravno, reč je o falsifikatima za koje nije potrebno biti ekspert da bi se shvatilo da se radi o prilično "jeftino" krivotvorenim dokumentima.

Međutim, to ne sprečava da ta tzv. vest bude preuzeta od pojedinih američkih tviteraša koji su se istakli svojim radom u predsedičkoj kampanji za Donalda Trampa, ali i vrlo bliskim vezama sa pripadnicima ekstremnih desničarskih pokreta koji podržavaju Le Penovu u Francuskoj. Sa tih tviter naloga, priča je katapultirana preko sajtova protrampovskih u SAD i preuzeta sa tviter naloga brojnih "prijatelja" novog predsednika SAD. Tako iskonstruisana priča se vraća preko Atlantika u Evropu gde je preuzimaju tviter nalozi na francuskom koji su poznati kao "pojačala" na društvenim mrežama ruskih medija namenjenim za plasiranje fabrikovanih vesti.

Samo par minuta kasnije, iako se nalazi u televizijskom studiju gotovo dva svata, Le Penova ispaljuje, onako, usputno, insinuaciju da Makron izbegava porez skrivajući novac na Bahamima. Voditeljima televizijskog duela je promakla ta maliciozna upadica kćerke Žan-Mari le Pena, ali nije pobedniku u prvom krugu predsedničkih izbora, koji je odmah najavio tužbu i istragu.

Nije prošlo mnogo vremena i zahvaljujući ekspertima i istražnim organima, raskrinkana je igra manipulatora kojima su se osladile pobede u Velikoj Britanijij i Sjedinjenim Američkim Državama, pa su pomislili da mogu to da urade i u državama kontinentalnog dela Evrope. Međutim, za razliku od Engleza i Amerikanaca, Francuzi, Nemci i Holanđani su pokazali da imaju antitela za te zloćudne proizvođače izmišljotina.

Istini za volju, Francuzima i Nemcima pomaže činjenica da je veoma teško plasirati fake news na njihovim maternjim jezicima, jer za razliku od engleskog, kojeg manipulanti na društvenim mrežama govore savršeno, vrlo je malo onih koji upotrebljavaju dovoljno dobro francuski i nemački da bi mogli da utiču na velike mase i da diktiraju trendove, kao što su to radili u Velikoj Britaniji i SAD. Takođe, za razliku od Amerikanaca i Engleza, Francuzi i Nemci su naučili lekciju i napravili zaštitnu mrežu za odbranu od napada iz autokratskih i diktatorskih režima koji pokušavaju da zloupotrebe slobode u zapadnom svetu, da bi pomogli ekstremistima da dođu na vlast.

Posle Vildersa i Alternative za Nemačku koji su doživeli teške poraze u Holandiji i na pokrajinskim izborima u Saveznoj republici, i prema Marin le Pen se vraća kao bumerang podvala dostojna najgoreg Tenardijea.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Ana
07.05.2017 - 09:56
Srbija nije Francuska
Nažalost kod nas još uvek ima, a pojavljuju se bogami i novi, ljudi koji misle da Vuk zaista ima vilu na Ženevskom jezeru. Zato će se kod nas primiti i ta laž o Makronu koju će naši rusofili tj. Putinofili i posle Makronove pobede malo-malo plasirati po društvenim mrežama dižući nivo mržnje prema predsedniku Francuske tj. prema Francuzima. Jer mi moramo voleti samo i jedino Rusiju. Drago mi je da ipak postoje novinari koji u pozitivan kontekst i sjajno društvo stavljaju Vuka Draškovića. Što bi rekla Zorana Mihajlović Vuk je to i zaslužio.