Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Kad počne da se priča o ratu: Da li će Stoltenbergove izjave da smire strasti?

"Takav korak dolazi u pogrešno vreme, loše je tempiran. Takođe, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije", rekao je Stoltenberg o najavama formiranja kosovske vojske
Datum: 06/12/2018

Kad počne da se priča o ratu: Da li će Stoltenbergove izjave da smire strasti?

Foto: Profimedia

Tenzije na Kosovu i Metohiji koje su otpočele kada su prištinske institucije uvele takse od 100 posto na robu iz Srbije, ne jenjavaju, već se, naprotiv, pojačavaju kako prolaze dani.

U odnosima Beograda i Prištine tokom godina, brojni su datumi predstavljani kao prekretnice. Novi takav datum je 14. decembar.

Kosovski parlament bi tog dana trebalo da odluči o transformaciji odbrambenih snaga koje broje nešto više od četiri hiljade pripadnika, u regularnu vojsku. Takve najave iz Prištine nisu naišle na odobravanje u Beogradu, ali ni van Balkana.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da bi odluka o formiranju regularne vojske Kosova mogla da stavi prištinske vlasti u nepovoljnu poziciju.

"Takav korak dolazi u pogrešno vreme, loše je tempiran. Takođe, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije", rekao je Stoltenberg posle dvodnevnog sastanka šefova diplomatija članica NATO u Briselu.

On je dodao da je i prethodna odluka o povećanju taksi negativno uticala na dijalog Beograda i Prištine, ali i naglasio da je dijalog jedini mehanizam koji će omogućiti postojan mir u regionu.

O miru govore i glavni sagovornici u tom dijalogu.

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, rekao je da ne veruje da može doći do rata.

"Kosovo ne formira vojsku koja bi okupirala sever zemlje. Ne postoje za nas razlike između severa i juga. Formiramo vojsku između ostalog i kako bismo postali deo NATO misija", izjavio je on i pozvao pripadnike srpske zajednice da postanu deo bezbednosnih snaga Kosova.

Ipak, izjava Stoltenberga o tome da NATO podržava bezbednosne snage Kosova u sadašnjem obliku, ne ide u prilog ideji Haradinaja o uključivanju u NATO misije.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, govorili su o toj temi za srpske medije.

Dok je premijerka istakla da se "nada da Srbija nikada neće morati da upotrebi svoju vojsku, ali da neće dozvoliti novo etničko čišćenje", Vučić je naglasio da ne veruje da može doći do rata.

"Ne volim tu reč ni da koristim, čini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumeju razmere katastrofe koje mogu da izazovu i molim ih da pokušaju to da shvate. Mi smo u situaciji da ne samo što igramo šah sa nekim ko ima pomoć 10 kibicera, kao što imaju oni od strane Nemačke, Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih, već i da moramo da razmišljamo, ne samo šta će da smisle i kako, već i da li će neko da se podigne i tablom lupi u glavu sebe i druge. Kada imate takvog nepredvidivog protivnika, onda to svakako jeste problem", rekao je Vučić za Pink televiziju.

On je dodao da je Stoltenbergova izjava bila veoma dobra i da će sa njim obaviti razgovore.

"Naše je da uspostavimo komunikaciju sa NATO jer su oni preuzeli obavezu da ne bude vojske na severu Kosova osim pod dva kumulativna uslova - da se sa tim saglase i NATO i lokalna zajednica, odnosno Srbi, a to se sigurno neće dogoditi", zaključio je Vučić.

KiM je deo i drugih tema koje su pokrenute poslednjih dana. Radio Slobodna Evropa prenosi izveštaj novog Globalnog indexa terorizma, koji pokazuje da je upravo Kosovo najkritičnija tačka u regionu, kada je u pitanju opasnost od terorizma. Prema tom izveštaju Kosovo ima indeks 71, BiH 91, a Srbija 116. Takođe, B92 prenosi izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Milorada Drecuna koji je govorio o dosad neobjavljenom izveštaju u kojem osam Albanaca, bivših pripadnika OVK, svedoči o trgovini organima na KiM. Kada se takve vesti dodaju glavnim temama - taksama na robu iz Srbije i mogućem formiranju regularne vojske Kosova - reč "rat" sve je češći deo razgovora.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.zritelj
07.12.2018 - 08:43
Vazal
Sta da on smiri,pa on ispunjava naredbu Amera a te mir ne zanima!
Dak
09.12.2018 - 08:24
Bla bla
Kao i uvek prazne priče sa zapada. Kaže jedno misli drugo. Lažu sve što kažu