Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Još jedna obavezna vakcina: Primaće je bebe stare dva meseca protiv pneumomoka

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uva i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa
Datum: 20/02/2018

Još jedna obavezna vakcina: Primaće je bebe stare dva meseca protiv pneumomoka

Foto: Profimedia

Deca rođena od početka ove godine primaće još jednu obaveznu vakcinu, protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka a predviđeno je da imunizacija počne od 1. marta.

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uva i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Vakcina se daje bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija će se obavljati u drugoj godini života. Ona će biti besplatna.

"Ova bakterija daje različiti kliničke manifestacije, a najčešći su sinuzitisi, zapaljenje srednjeg uha, ali se mogu javiti i zapalenje pluća, meningitis i sepsa", kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Milena Kanazir za Tanjug i pojašnjava da su na globalnom novou oboljenja izazvana streptokokusom pneumonije vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina.

"Nakon završetka postupka javne nabavke izabrani ponuđač će obaviti distribuciju vakcine. Konkursnom dokumentacijom predviđena je isporuka pneumokokne vakcine najkasnije do 28. februara", naglasila je ona.

Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Ana123
21.02.2018 - 09:50
?
A sta je sa decom rodjenom prosle godine, da li ce moci da prime besplatno ovu vakcinu i kada?
Roditelj
21.02.2018 - 09:51
Moja neće!!!
FREEDOOOOOM!!!