Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Jadni Srbi, šta će biti s njima

Sedamdeset pet godina posle vojnog puča 27. marta glavni urednik Nedeljnika i autor knjige "Knez Pavle, istina o 27. martu" piše o najsudbonosnijem danu srpske istorije
Piše: Veljko Lalić
Autor knjige „Knez Pavle, istina o 27. martu"
Datum: 26/03/2016

Jadni Srbi, šta će biti s njima

27. mart 1941.

Jutro je. U zagrebačkoj vojnoj komandi general Petar Nedeljković dobija naređenje Dušana Simovića da kneza Pavla vrati u Zagreb. Seda u kola i žuri prema Brežicama kako bi presreo voz kojim knez putuje na Brdo kod Kranja. S generalom je i vojni sveštenik Milutin Arsić, ukoliko sve ne prođe kako su zamislili. Presreću voz u Zaprešiću. General se izvinjava knezu i obaveštava ga da mora da se vrati.

Zar ne mogu na Brdo?", pita knez namesnik, vladar Jugoslavije.

Ne.", dobija odgovor.

Shvata da je uhapšen.

Do Zagreba nije izgovorio ni reč. U komandi grada obaveštavaju ga šta se desilo u Beogradu. Gleda u sveštenika koji je tu da motri na njega. I kaže mu:
„Jadni Srbi, šta će biti s njima?"

Knez Pavle u tom trenutku nije mogao da zna za sve strahote koje će uslediti. Nije mogao da zna za milion i po ubijenih Srba, što u ratu, što posle rata. Nije mogao da pretpostavi strahote Jasenovca, Jadovna, streljanja đaka u Kragujevcu. Nije mogao da zna kako za manje od mesec dana zauvek ugasiti srpska monarhija. Nije mogao da zna da će, posle Hitlera i Pavelića, Srbiju kasnije kazniti kazniti i staljinistička dikatura. Da će uslediti streljanje i proterivanje nacionalne elite, rušenje nacionalnih muzeja, zgrada, mostova. Nije mogao da zna da Beograd više nikada neće postati centar istočne Evrope, kako ga je on zamislio.

Nije mogao to da zna knez Pavle, tada gledajući sveštenika Milutina Arsića. Ili je mogao...

Gledajući danas u njegov Arhiv koji je položio Kolumbija univerzitetu vidimo da je poslednji Karađorđev potomak, i najobrazovaniji vladar koji je do danas vladao Srbima, do tančina je znao šta se sprema u Beogradu. Znao je za planove Intelidžens servisa da Jugoslaviju uvuku u rat po svaku cenu. Znao je za potplaćivanja Zemljoradničke stranke, Srpskog kulturnog kluba, delova vojske. Znao je i da Staljin želi otvaranje Balkanskog fronta po svaku cenu, zbog čega su samo u Jugoslaviji komunisti priželjkivali rat, te 1941. da vas podsetim saveznici Hitlera.

Znao je i da nije bilo pametno kada je američkom predstavniku Arturu Lejnu na Belom dvoru rekao da će „srpski narod ući u rat s Nemačkom ući istog dana kada i Ruzvelt". Ko normalan bi mogao da pogazi taj argument.

Imao je knez informacije da Musolini u Rimu priprema ustaše za komadanje Jugoslavije. Znao je da nemački generali napadaju Hitlera jer se "prema Jugoslaviji ponaša kao prema nekoj primadoni" (genaral Jodl), priželjkujući da sa Srbima „storniraju stare račune iz prošlog svetskog rata" (Gering).

Ali knez Pavle nije znao samo jednu stvar. Nije znao da je njegov narod, ipak, toliko lakomislen. Lud. Nije znao da će iskrivljeni kosovski mit ponovo eksplodirati na ulicama Beograda, kao ni da će se naći ljudi koji će zarad odlikovanja biti spremni da povedu Srbe u novo stradanje. Nije znao da će u Beogradu tog 27. marta nastati najmonstruoznija parola u istoriji: „Bolje grob nego rob". Parola koja će se tako brutalno obistiniti za nekoliko meseci širom razorene zemlje.

Kome je to trebalo? Jugoslavija je bila na putu da prvi put izbegne svetski sukob. Knez je kod Hitlera dve godine kupovao vreme. Mala Antanta se raspala u param parčad. Samo je Jugoslavija ostajala neutralna dok su redom padale Poljska, Češka, Francuska, Grčka. Gorelo je sve oko nas.

Tražio je pomoć Engleske. Nije je dobio. Kao engleski đak, oksfordski cimer ministra spoljnih poslova Entonija Idna i kralja Džordža, nije verovao da će za 500.000 funti sterlinga u Beogradu uspeti ono što nije u Temišvaru, Istanbulu i Sofiji, kako se Čerčilu žalio šef operacija SOE na Balkanu Džordž Tejlor. Nije shvatao koliko je sovjetska propaganda jaka među Srbima koji su 27. marta vikali: „Duni vetre sa Karpata, donesi nam Rusa brata". Potcenio je veliko antinemačko raspoloženje među Srbima, zbog kojeg je ranije smenio veoma sposobnog predsednika vlade Milana Stojadinovića.

Ili je knez i sve to uradio smišljeno. Čovek koji je kasnije prisustvovao venčanju kraljice Elizebete jedini je vladar koji je potpisao Trojni pakt, a kome to nije zamereno. Da li je knez pustio da se odigra puč. Da li je zato odbio predlog Vlatka Mačeka da s vojskom umarširaju u Beograd u kojem se na oružje digla samo jedna vazduhoplovna jedinica.

Knez Pavle je znao da se Jugoslavija rešava u dogovoru s Hrvatima. Pokušao je da napravi konkordat s Vatikanom, kako bi obnovio Srbe katolike i Srbe muslimane. Srpska crkva bila je jača. S Mačekom je napravio sporazum kako bi primirio Hrvate dok traje svetski sukob, zbog čega je zaratio s nacionalistima. Mačeku je obećao državu posle svetskog rata, ali bez Dubrovnika koji je smatrao srpskim i govorio da ukoliko Srbija želi da bude jaka mora da ima još jedan veliki grad osim Beograda.

Knez Pavle nije krio svoje anglofilsko raspoloženje. Kao ni stranu u ratu. Poslednji je na celom svetu priznao SSSR. S Hitlerom je pregovarao, kako kažu nemački izvori, više nego bilo ko drugi. Po cenu rata nije dopustio Nemačkoj prelaz niti prevoz trupa u napadu na prijateljsku Grčku.

Posle godina diplomatske bitke usred najvećeg rata u istoriji čovečanstva, knez Pavle je jedini dobio mogućnost da Pakt potpiše bez vojnih klauzula. To je bilo nešto poput Staljinovog pakta, naša jedina obaveza bila je da ne napadnemo Nemačku! I da joj ne uvodimo ekonomske sankcije! Tražili smo da to objavimo javno, kako ne bi bilo nikakvih sumnji. Znao je da Srbi neće verovati našem ambasadoru u Berlinu, Ivi Andriću, ili njegovom kolegi u Rimu, Milošu Crnjanskom.

Nemci su dozvolili i taj poslednji ustupak. U beogradskoj „Politici" na naslovnoj strani, koju srpska istorija prećutkuje 70 godina, izašao je naslov preko cele naslovne: „Jugoslavija pristupila paktu triju sila pod uslovom da za sve vreme trajanja rata Nemačka i Italija ne traže prelaz niti prevoz svojih trupa preko jugoslovenske teritorije."

U prevodu: Jugoslavija je potpisala mir. Mogućnost da prvi put izbegne svetski sukob. Napad na Moskvu već je bio odobren, tako da je danas više nego jasno da bi se Jugoslavija spasila ratnih dejstava ili bi ušla u njih kada je rat već bio odlučen.

Knez Pavle je to objavio narodu. I zatim mirno krenuo na odmor na Brdo kod Kranja, kada su ga presreli general Nedeljković i sveštenik Arsić.

U tom trenutku nestalo je deset godina njegove politike. Svi planovi. Knez je, zaključujem posle 12.000 dokumenata u Arhivu kneza Pavla, znao šta to znači. I sažeo je sve tako precizno u jednu rečenicu izgovorenu svešteniku Arsići:

„Jadni Srbi, šta će biti s njima?"


Ukupno komentara: 18Sva polja su obavezna.Max
27.03.2016 - 10:38
iste greske
Zao mi je samo sto se ovo ne izucava i skolama, jer nas narod zivi na falsifikovanoj istoriji i iznova i iznova pravi iste greske Svaka cast Lalicu
Minče Krstic
27.03.2016 - 10:39
Jadni Srbi
Srdacno udar generala Simovica bio je pcetak tragedije Srbskog naroda! Na svu ovu tragediju na ledja mu se natovario Tito koji ce Srpskom narodu naneti vecu stetu nego Turci u 500godina zajedno sa nasim Srpskom komunistima!!
Danilo
27.03.2016 - 10:39
Tuga
Iskreno, dodje mi da se isplacem.
longin
27.03.2016 - 11:57
A što bi bilo da nije bilo
A što bi bilo sa nama da nije bilo kako je bilo. Danas nas ipak ima, a da nije bilo kako je bilo, ne bi nas danas bilo. Jednostavno bi nas nestalo jer bi Hrvati, Muslimani, Šiptari preovladali. E, sad je lako reći \"što nam je to trebalo\". Razmislite malo!
kai
27.03.2016 - 11:57
bolest
srpski katolici, srpski muslimani....Dubrovnik srpski wtf?
danguba
27.03.2016 - 14:37
SKJ
Zar bi danas trebali biti ponosni sto nam nije uspio dil da Hitlerom i sto nismo bili jedna od kvislinskih drzava. Iz rats smo izasli kao pobjednici, kao priznata regionalna i svjetska sila i to niko nije mogao da ospori. Pokazali zube Staljinu, uvazavani i postovani od Amera i Engleza.
Koja
27.03.2016 - 14:37
Jadni
Jadni srbi, koji su to bolesnici.
rudi fernandes
27.03.2016 - 14:37
/
Pametni Srbi,koji vide dalje i znaju bolje budu ili sklonjeni,ili ubijeni.Neko je rekao pre desetak godina;u najvažnijim trenutcima nas su uvek predvodili najgori.
Vlada
27.03.2016 - 15:47
Teške odluke
Pametan i učen čovek. Ali ne bih to gledao baš tako pojednostavljeno. Ne verujem da bismo se provukli bez rata ili ko zna kakvih drugih uslovljavanja. Ovako makar nismo tikve sa Hitlerom sadili. Vrlo teško vreme, velike žrtve, teške odluke...kako napraviti manje zlo.
juka
27.03.2016 - 21:14
jadni Srbi
Jadni Srbi, stvarno ste teški bolesnici
Zika
27.03.2016 - 21:14
Pisanje istorije
Nas Nemci nebi napali, kao sto nisu napali Sovjetski savez, sa kojip je sklopljen pakt o \"nenapadanju.
JE
28.03.2016 - 10:41
Sloboda
Iskreno sam mislio da je \"Nedeljnik\" ozbiljniji od ostalih i da vodi računa o svakom podatku koji objavi. \"Nije mogao da zna za milion i po ubijenih Srba, što u ratu, što posle rata.\" Srpski narod je u Drugom Svetskom ratu imao ogromne žrtve, pogotovo u NDH, koje su stradale na najmonstruoznije načine nepojmljive normalnom ljudskom umu. Ipak, ako se već govori o neistinama ili da to uvijemo u eufemizam, o \"nečinjenicama\" koje smo učili u istorijskim čitankama, broj srpskih žrtava u Drugom Svetskom ratu (a sada se to radi i sa žrtvama nakon rata) je dosta preuveličan iz razloga što su komunisti hteli da uzmu što veću ratnu odštetu od Nemačke. Nijedan popis žrtava posle rata nije bio konačan, ali nijedan ni približno nije došao do cifre od 700 000 žrtava, a popisi su uključivali ne samo srpske već i žrtve svih naroda bivše Jugoslavije, isključujući samo kvislinške snage. Napišite neki tekst i o tim istorijskim falsifikatima, a za jednog od pravih sagovornika na tu temu i ozbiljnih istoričara možete izabrati Jovana Mirkovića, bivšeg kustosa Muzeja žrtava genocida u Beogradu koji je jedan od retkih ljudi koji o toj temi govori objektivno i sa naučnog stanovišta, poštujući naučne metode dolaska do naučnog saznanja i naučnih dokaza. Inače, što se samog teksta tiče, istorija se ne bavi \"Šta bi bilo kad bi bilo\", već onim što se desilo. Da li bi bilo bolje ili gore da je bilo drugačije i zašto nije bilo drugačije, to možemo samo da nagađamo. Danas smo porobljeniji nego 1941-1945. i to sve traje već 25 godina, a pošto nema otpora i nema žrtava, sigurno neće biti ni slobode. Sloboda je skupa i samo retki je imaju, oni koji su spremni za nju da se žrtvuju. Naši preci su bili spremni. Neki su završili u grobu, ali nisu bili robovi. I mi ćemo jednog dana završiti u grobu, ali kao robovi, bez ponosa i bez smisla, samo zato što smo pljunuli na svoju istoriju i žrtve svojih predaka.
Pera
28.03.2016 - 10:41
Koji sporazum je Hitler ispoštovao?
Hitler nije ispoštovao mnogo sporazuma (o pripajanju Čehoslovačke, o nenapadanju sa SSSR itd.) pa ne bi ni ovaj sa Jugoslavijom.
Dejan
28.03.2016 - 10:42
Naivno
Zaista je naivno pretpostaviti da bi Hitler drzao rec posle prve prilike kad bi mu trebalo nesto sto nije bilo u ugovoru. Prekrsio je paktove sa SSSR, neutralnost Belgije, Norveske, dogovore sa Britancima oko Cehoslovacke... a sa nama bi bilo drugacije? Posebno sto bi ustase uveliko radile iznutra i verovatno bi doslo do gradjanskog rata izmedju pro-fasistickog pokreta u Hrvata koji bi na kraju bio predstavljen kao \"ugrozen narod\" i eto intervencije. Scenario iz sudetske oblasti, alzasa, Poljske... Bilo bi drugacije, mozda ne bi komunisti igrali tako veliku ulogu ali ko zna sta bi zaista bilo. Jedino sam siguran da dogovor sa Hitlerom ne bi opstao.
Djordje
28.03.2016 - 13:22
Autor je (p)ostao rob
Da li je moguće da u 2016. godini postoji rob koji može da ostavlja ovakve tekstove i urednik koji će to da pusti u etar? Ideja antifašizma mora da se neguje! Svaki tekts koji veliča bilo koji vid kolaboracije sa fašistima je užasna tekovina bezumlja i ludila krezubih nacionalista (počelo 80ih godina pojavom Vuka i Šešelja) i skrivenih fašista (Milošević, Tuđman, Karadžić, Izetbegović). I mala replika na tekst: Zar kraljevina Jugoslavija nije bila sačinjena od više nacija i više veroispovesti? Koga je vodio Pavle i koga je slušao ako je imao pravoslavnog popa uz sebe i samo srbe na pameti. Ne vidim mesta komentaru \"jadni Srbi\", pogotovu ako dolazi od kolabracionista i izdajnika. Ko nas brani, tako i prolazimo. Mrš
Strahinja
05.04.2016 - 19:59
Jadan Nedeljnik, sumanut tekst
Možeš da budeš Šešeljev radikal ili Titov obožavalac i čak i tada bi bio manje u krivu nego da misliš da je Hitler bio spreman da poštuje ugovor. Ali tek ovaj argument koji se nazire -- \"nije hteo da ubija nas\" (nego tamo neke druge nevine ljude)-- je klimaks sumanutosti ovog teksta. Je l\' to znači da je za nas Staljin ok? Jer, eto, nije ubijao nas? Nisi zločinac ako ne ubijaš Srbe? Čak ni izbegavanje nastanka Titovog zločinačkog režima ne opravdava život u miru sa Hitlerovom Nemačkom, a pogotovo ne aktivno zalaganje za mir sa nacistima, dok gotovo ceo svet oko tebe strada. Tekst pun smešnih implicitnih tvrdnji i zapaljivo-bombastičnih clickbait stavova kao na pr. \"najmonstruoznija parola u istoriji\". Stvarno??? Najmonstruoznija? Ovo je poslednji put da čitam tekst ovog novinara. Fool me twice...
Milorad Lukić
06.04.2016 - 09:15
Krečenje Srbije ili Srbija u krečani
Koliko vidim ideološka zapaljivost je i dalje aktuelna, niko ne prati logiku činjnica već isključivo logiku ubeđenja. Nije Lalić ni u jednom momentu napisao da je trebalo živeti u miru sa Hitlerom doveka nego da je knez Pavle pokušao da dobije na vremenu. A opet koliko vidim još uvek je najomraženiji termin Srbi. Sve možeš da napišeš ali ako si stao u odbranu Srba kao naroda koji polaže pravo na sopstvene nacionalne interese gadno si se zajebao. Po opšte prihvaćenom mišljenju sasvim je prihvatljivo da Srbi ginu za svetski mir, svetsku revoluciju, jugoslovensku ideju, da ginu braneći evropski i svetski moral, ali ako su rešili da ostanu makar malo duže u životu, tek toliko da dobiju na vremenu pa da ih makar malo manje izgine već kad se mreti mora e to je već skandal. Nema veze što su Englezi i Francuzi namirivali Hilterove apetite češkim, slovačkim i poljskim teritorijama, nema veze što su svi potpisali šta su potpisali, što je Hitler nakon napada na Poljsku maltene proglašen faktorom mira u Evropi, jer ako išta namiren je i isturen prema SSSR-u. Sve je u redu dok evropske kolonijalne sile usmeravaju Rajh što dalje od svojih granica a pogotovu od svoji kolonija( Francuzi su se više angažovali oko kolonija nego oko originalnih regija) ali ako Srbi to urade eto opet skandala. Sasvim je logično očekivati demonstracije u Beogradu, u Beogradu i nigde više u Kraljevini Jugoslaviji, otuda i taj nesporazum u vezi pitanja koje je knez Pavle postavio svešteniku Asiću i ako je bilo krajnje logično. Sasvim je razumljiva briga za nerešen status Srba, za ostale nije bilo brige, oni su već ugovorili šegrtski status kod Bečkog Molera.
bojan_zr
27.04.2016 - 09:10
logika
stvarno ne mogu da razumem vecinu komentara. zar sa istorijskim cinjenicama kojima raspolazemo samo zato sto zivimo nakon zavrsetka 2.svetskog rata, znaci imamo priliku da budemo \"pametni\" generali posle bitke i dalje ne mozete da uradite najprostiji matematicki racun, a to je da saberete 1+1 ??? ovde se istice hitlerovo nepostovanje gomile dogovora i konstatno ponavlja kao glavni razlog i opravdanje \"pametne\" odluke jugoslavije da odbije sporazum. da, slazem se, vrlo verovatno bi hitler i pogazio dogovor, ali poenta je u tome sto ne bi imao ni kada da pogazi taj dogovor. jer iz istorije znamo da je operacija \"barbarosa\" vec bila spremna i ona bi otpocela i dovela do toga da hitler zaglavio na istocnom frontu, na frontu koji je i doveo do njegovog krajnjeg poraza. znaci recite mi kad bi on stigao da pogazi dogovor, kad bi on povlacio trupe iz sovjetskog saveza i napao jugoslaviju, otvarao novi, nepotrebni front ??? takodje se pominje i moralni apspekt price, surovanje sa hitlerom. ko je ista rekao svedskoj sto nije usla u rat, zasto francuzi nisu imali partizanski pokret velicine ovdasnjeg, vec samo \"cuveni\" pokret otpora. velica se holandski strajk radnika ko da je to bio najvece moguci otpor nacistima. kako su prosli italijani koji su se predomislili \'43 ? procitajte kako je bugarska prosla na kraju drugog svetskog rata na wikipediji i to na cirilici !!! postala je jedina zemlja clanica sile osovine koja je UVECALA predratne teritorije, a ukupno izgubila 25000 ljudi !? mogli smo i mi \'43-\'44 da udjemo u rat na strani saveznika i ko bi nam ista rekao. mi bi imali jos i bolju moralnu situaciju od bugara i italijana iz neutralnosti u saveznike, nikad na strani hitlera. da li iko od vas ikada stavi prst na celo i zapita se, proba malo da razmislja ??? stvarno ne razumem.