Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Osuda, žaljenje, podrška...: Reakcije posle promene zakona o oružanim snagama na Kosovu

Transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova izazvala je podeljene reakcije srpskih i kosovskih zvaničnika, kao i međunarodnih organizacija
Datum: 14/12/2018

Osuda, žaljenje, podrška...: Reakcije posle promene zakona o oružanim snagama na Kosovu

Foto: Profimedia

U kosovskoj skupštini danas su usvojeni su nacrti zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti.

Posle ove odluke, usledile su brojne reakcije i podeljena mišljenja srpskih i kosovskih zvaničnika, kao i nekih međunarodnih organizacija.

Vlada Srbije reagovala je saopštenjem u kom je osudila odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.

"Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to da Priština "potpuno ignoriše principe međunarodnog prava", koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije ništa uradila na sprovođenju tog dokumenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije, formiranu sa ciljem nasilne promene granica zemlje.

On je zatražio od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i da situaciju vrati u okvire predviđene Rezolucijom 1244.

"Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije", rekao je Đurić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će Srbija zatražiti održavanje hitne sednice SB UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova.

"To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su u Prištini formiranjem vojske Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, i pozvao je Srbe da ne nasedaju na provokacije.

On je pozvao i Srbe sa Kosova i Metohije da bez obzira na to gde žive ne nasedaju na provokacije, jer je cilj da se održi mir.

"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz nas i predsednik Aleksandar Vućić je više puta ponovio da neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić i uputio poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi neže nasedati na provokacije i da će se boriti za mir, kao i da nisu uplašeni i ostaće tu gde jesu.

Ambasada SAD u Prištini koja je ponovila podršku SAD, kako je navedeno, "tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio žaljenje što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji KBS uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga, u principu, stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Kako je rekao, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse uz navode o tome da će NATO i dalje, kroz Kfor, ostati posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Odmah posle usvajanja zakona o oružanim snagama u Prištini, oglasili su se i tamošnji zvaničnici.

"Pripadnici vojske biće raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu", rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i dodao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo", a predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji čestitao je "svim vojnicima".


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Milisav
16.12.2018 - 10:58
Igra za „nedokvakane“
Providna Rezija uz ucesce svih Aktera.