Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Iz te epizode saznao sam ko mi sudi...": Kolumna Nikole Malovića

Proces promjene prepoznatljivog i gotovo brendovskog zalivskog mentaliteta mijenja se ubrzano. U kući slušam Radio Dubrovnik, željan prugastoplavih tonova u uvu, jer su se mnoge bokokotorske radio-stanice provijancilizovale, baška što su ideološki bliže kontinentalnoj Podgorici negoli mediteranskim samima sebi
Piše: Nikola Malović
Datum: 19/05/2018

"Iz te epizode saznao sam ko mi sudi...": Kolumna Nikole Malovića

Informaciji da neko planski naseljava Primorje stanovništvom iz Crne Gore ispočetka nisam pridavao značaja. Nije mi imalo smisla.

A onda sam naćuljio uši, naučen da prepoznajem Boki tuđe, no srpskom jeziku jednako mile akcente.

Duž Zaliva su se u malo vremena pootvarali hipermarketi (ne samo sa prehrambenom robom), čija radna snaga nije obalna, iako i na obali ima svijeta sirotog školom i željnog zarade.

Ono što je do juče bilo nezamislivo, postalo je užanca: da se mahom mlađem ženskom svijetu isplati skupi život na Primorju, u odnosu na besperspektivni ostatak Republike.

Rečeno mi je da radna snaga zaposlena u trgovini i petkom i svetkom - razmišlja na način da nije rečeno kako će im podstanarski statusi trajati zauvijek, jer ima nešto i obalnog sjemena u koje je moguće zagledati se, samo je do tada potrebno krepati za kasom crnogorskog gospodara i sve sabere li se - prenijeti pet megatona voća, povrća i ostale robe, tehničke, furniturne, pa i ilegalne...

U jednom me trenutku na sud pozvala država. Odazvao sam se, dakako, i posvjedočio kako me na pragu od butige napao taj i taj, na što je sudija zapovjedio zapisničarki da unese: ... I pred butikom Nikole Malovića...

Pred kakvim butikom! - skočio sam. - Taj me je farabut napao na pragu od butige!, Knjižare So, radnje - uzeo sam da mu takođe nepostojeći bokeljski jezik prevodim na njemu znani crnogorski-srpski, bošnjački, hrvatski, albanski.

Iz te epizode saznao sam ko mi sudi, a potom upoznao i druge sudije, direktore, predsjednike, članove, koordinatore... privučene čarima veoma naplative obale, ali i čarima da se dokazano drugačiji dio crnogorske geografije napuči, da ne kažem osvoji - ili vrlo plaćenim nečijim, ili pak nečijim vrlo potplaćenim sinovima i kćerima.

Proces promjene prepoznatljivog i gotovo brendovskog zalivskog mentaliteta mijenja se ubrzano. U kući slušam Radio Dubrovnik, željan prugastoplavih tonova u uvu, jer su se mnoge bokokotorske radio-stanice provijancilizovale, baška što su ideološki bliže kontinentalnoj Podgorici negoli mediteranskim samima sebi. Zanemarim li po vlastito uvo problematična tumačenja nekih hrvatskih obljetnica, program Radio Dubrovnika je program koji baštini kulturu Grada - Republike, specifičan govor po kome se za Vrata od grada ispravno kaže Vruata od gruada(!), i ređaju teme koje hrane um i dušu svakog Primorca, jer kazuju o lovu na sardele, i procesu soljenja ribe, i o vinima, i o uljima, hljebovima, o običajima, pomorstvu, običnom životu, kako pomusti kozu, ili napraviti doma sapun...

Crna Gora nema pojma što ima.

Umjesto da Boka izvozi kulturu u oficijelnu Podgoricu, Podgorica eksportuje malo njenih crno-bijelih jada. A to je, sem petrovićevskog duhovnog nasljeđa koga Montenegro sa sebe stresa kao vodu s dlake pas - duplo ništa, jer je sistem osovljen na kadru lojalnijem partiji nego diplomi stečenoj unutar intelektualno preuske Crne Gore.

Kada dakle lanac hipermarketa podigne novi objekat bez prozora u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Budvi, kada ga naseli mahom radnicama s brdah - koje more ne gledaju ni za Uskrs, ni za slavu, ni za Božić, ni za Novu - taj je lanac deboto u plusu zato što su radnice mahom u takvoj životnoj dobi da im je i prekovremeni kuluk avantura. Imati svoj novac po prvi put u životu, što je nego ushićenje! Posebno ako su zaljubljene. U Primorca, ili u poslovođu kontinentalca, svejedno.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.ČaRApan
20.05.2018 - 14:39
Nikola Malović
Srbi ga vide kao Bokelja - Crnogorca, Crnogorci ga vide kao Srbina.. Ko ga čita zna da je Njegoš današnjice. Čeka se četvrta...
Olivera
20.05.2018 - 14:39
Nevolja ljuta
Pišče, zaista Vas ne razumijem, Vašom ogorčenošću sudijom,presudom širite mržnju. To nisam doživljavala u literaturi koju sam čitala, a Vi se zovete piscem s mora? Postite pročitah u jednoj kolumni, a mrzite nemaštinu , brda zbog jednog sudije. Kako se možete zvati čovjekom s mora, a tako oštre podjele ljudi pravite????