Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Istraživanje pokazalo ko više laže, žene ili muškarci

Naučnici Instituta Maks Plank su u jednom velikom istraživanju, odnosno metanalizi psihologije laganja, sakupili rezultate 565 različitih manjih istraživanja o laganju u kojima je učestvovalo oko 44 hiljada učesnika. Otkrili su da godine, kao i pol, utiču na učestalost laganja
Datum: 14/01/2019

Istraživanje pokazalo ko više laže, žene ili muškarci

Foto: Profimedia

Jedno nedavno sprovedeno istraživanje napokon je potvrdilo ono što su žene odavno sumnjale: muškarci lažu više od žena. 

Naučnici Instituta Maks Plank su u jednom velikom istraživanju, odnosno metanalizi psihologije laganja, sakupili rezultate 565 različitih manjih istraživanja o laganju u kojima je učestvovalo oko 44 hiljada učesnika. Otkrili su da godine, kao i pol, utiču na učestalost laganja. Analiza je objavljena u stručnom časopisu „Psyhological Bulletin“. 

U analizi gotovo 600 raznih istraživanja koja su se sprovodila zadnjih nekoliko godina, naučnici su otkrili da prvenstveno mlađe osobe i muškarci češće lažu. U istraživanjima su se radili mali eksperimenti, poput bacanja novčića. Svaki ispitanik je morao da baci novčić i kaže rezultat – dakle, pismo ili glava – voditeljima istraživanja. Kome se okrene glava, taj dobije novac. Na kraju eksperimenta bi broj glava i pisama trebalo da bude otprilike jednak za sve ispitanike. Međutim, u gotovo svim istraživanjima su učesnici „dobili“ češće glavu – kako bi zaradili više novca. Tako se otkrilo da muškarci češće kažu neistinu od žena. Međutim, razlika je mala: kod eksperimenata koji su rađeni u okviru istraživanja, lagalo je ukupno 42 odsto muškaraca i 38 odsto svih žena. A verovatnoća da neko laže pada s godinama.

Kao moguće objašnjenje činjenice da muškarci lažu češće od žena navodi se pretpostavka da su muškarci spremniji na rizik. Muškarci će češće rizikovati da budu uhvaćeni te se ne ustručavaju od laži – za razliku od žena, kažu autori istraživanja. Osim toga, ženama teže pada da lažu ako će time naštetiti drugim ljudima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.