Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Ima nešto tragikomično...": Ko neće strance, radiće za strance

Bes među građanima raspalio je novi zakon o prekovremenom radu
Piše: Željko Pantelić
Datum: 20/12/2018

"Ima nešto tragikomično...": Ko neće strance, radiće za strance

Tanjug/AP

Ima nešto tragikomično u figuri Viktora Orbana. Mađarski premijer je pobedio na poslednjim izborima predstavljajući se kao zaštitnik hrišćanstva i Mađara od najezde migranata. Ovih dana mu se ljulja vlast jer Mađarska nema dovoljno radne snage: pola miliona Mađara, samo za njegovog mandata, potražilo je sreću u zapadnoj Evropi, a u Mađarsku ne trče da rade čak ni Ukrajinci. U Poljskoj je više od milion Ukrajinaca na privremenom radu, a kod naših severnih komšija tek oko 20.000, uprkos činjenici da Mađarskoj, u ovom momentu, nedostaje 100.000 radnika.

Autokrate, pre ili kasnije, naprave pogrešan korak koji označi početak kraja njihove, do tada, granitno čvrste vladavine. Po pravilu je to gubitak podrške većine u biračkom telu. Nijedna autokratija ne može da bude uspešna bez podrške masa. Bez te podrške se ili raspada ili prerasta u diktaturu. Orban je, za razliku od svojih „kolega", bio primoran da napravi potez koji je okrenuo biračko telo protiv njega. Dve trećine osoba koje podržavaju Orbana su protiv tzv. robovlasničkog zakona. Ali mađarski premijer nije imao kud. Inostrani poslodavci i multinacionalne kompanije, koji su došli u Mađarsku zbog jeftine kvalifikovane radne snage, zapretili su da će otići ako vlada u Budimpešti ne reši pitanje radne snage.

Dosledno veran svojoj antimigrantskoj politici, umesto da otvori granice za prijem stranaca, Orban je uveo tzv. robovlasnički zakon koji omogućava poslodavcima da nametnu zaposlenima 400 sati prekovremenog rada na nivou godine. Poređenja radi, u Nemačkoj je taj prag postavljen na 200 sati godišnje. Dodatni razlog za nezadovoljstvo se ogleda u činjenici da zakon dozvoljava industrijalcima da odugovlače sa plaćanjem prekovremenog rada čak do tri godine. Uz to se zakonski onemogućava sindikatima da pregovaraju, u okvirima strukovnih kolektivnih ugovora, o visini i načinu plaćanja prekovremenog rada. 

Drugim rečima, Orban je spreman da pretvori Mađare u robove „novog doba" samo da ne bi morao da gleda na ulicama mađarskih gradova ljude drugačije boje kože i sluša jezike koji nemaju mnogo zajedničkog sa mađarskim.

Dobar deo Mađara je ćutao kada je Orban ukidao slobodu medija, nisu se bunili mnogo ni kada je stavio pod kontrolu pravosudni sistem, ni ustavne promene nisu mnogo tangirale mase, korupcija i zloupotreba položaja su se toliko odomaćile da su postale integralni deo svakodnevice. Zato nije iznenađenje što je mađarski premijer potcenio bes koji je raspalio među građanima novi zakon o prekovremenom radu i mogućnost da se, kao bumerang, vrate na dnevnu agendu pitanja medijskih sloboda, nezavisnosti institucija i pravosudnog sistema. Uprkos hladnom vremenu, broj demonstranata u Budimpešti raste iz dana u dan, a protesti su u eri društvenih mreža postali kao ratovi: možete sami da odlučite kad će da počnu ali ne i kada će i kako da se završe. 

Orban nije, još uvek, u političkoj opasnosti. Njegova partija ima gotovo dvotrećinsku većinu u parlamentu a sledeći izbori su 2022. godine. Ali demonstracije su pokazatelj da se teške i dalekosežne odluke ne mogu maskirati nacionalističkim i populističkim sloganima. Ono što se ne plati na mostu, plaća se na ćupriji, ili ko neće strance, radiće prekovremeno za strance, naravno, sve dok glasa za Orbana i njemu slične.

 

*Na kioscima je novi broj Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici. Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.boban
27.12.2018 - 08:08
moze to mnogo bolje
Los tekst.Niko ne ide da radi Madzarsku zbog jezika,koji je veoma tezak za ucenje.Sto se rasizma tice,nije u pitanju strah od druge boje koze vec od toga da ce u bogate zemlje otici najobrazovaniji i najkvalifikovaniji dok bi se u Madzarsku ili Srbiju naselili primitivni,bez skole i zanata, koji bi podigli stopu kriminala.