Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Grčka uklanja 10.000 sveštenika sa platnog spiska

Na plate sveštenika Grčka izdvaja oko 200 miliona evra godišnje.
Datum: 08/11/2018

Grčka uklanja 10.000 sveštenika sa platnog spiska

Foto Profimedia

Vlada Grčke i pravoslavna Arhiepiskopija atinska i sve grčke postigle su danas uslovni sporazum da se oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja ukloni sa platnog spiska Vlade.

Sporazum, kojim se otvara put ka jasnijem razdvajanju crkve i države, postigli su grčki premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos. Po sporazumu će država u budućnosti isplaćivati subvenciju posebnom crkvenom fondu za isplatu plata sveštenika, prenosi Rojters.

Sporazum takođe predviđa rešenje višedecenijskog spora oko imovine između grčke države i crkve, koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji.

Grčki kreditori su dugo pokušavali da nagovore Vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, u koji spadaju i - pravoslavni sveštenici.

Prema postojećem sistemu, plate sveštenika se isplaćuju direktno iz državnog budžeta, kao i zaposlenima u javnom sektoru, a na plate sveštenika Grčka izdvaja oko 200 miliona evra godišnje.

Novi sporazum mora da bude usvojen i na sednici Vlade, Skupštini i od strane crkvenih velikodostojnika. Udruženje grčkih sveštenika već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju da im se ukine status državnih službenika.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Sumadinac
08.11.2018 - 15:27
ISTINA
NEDAVNO PROCITAO DA JE hILANDAR GRCKI A NE SRPSKI MANASTIR!