Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Godišnjica pada helikoptera, čovek "koji ne donosi plan za Kosovo" u Beogradu, istraga republikanaca protiv Trampa: Vaš brifing za utorak

Najvažnije vesti ovog jutra i naslovne strane dnevnih novina
Datum: 13/03/2018

Godišnjica pada helikoptera, čovek "koji ne donosi plan za Kosovo" u Beogradu, istraga republikanaca protiv Trampa: Vaš brifing za utorak

Foto: Profimedia, Tanjug-AP

GODIŠNJICA PADA HELIKOPTERA - Na današnji dan pre tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi. Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara. U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

 

REKTOR NA TAPETU -  Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo razmatraće danas izbor kragujevačkog rektora Nebojše Arsenijevića.Predsednik odbora Muamer Zukorlić rekao je Tanjugu da će odbor imati samo jednu temu - "ponašanje rektora u Kragujevcu i njegove zloupotrebe". "Imate 13 Arsenijevića zaposlenih na Univerzitetu, imate rektorovog sina koji dokazano upisao doktorat pre neko što je završio osnovne studije, imate nalog ministarstva da pokrene odgovornost za rektora, a oni ga ponovo predlažu za novi mandat, čime pokazuju državi da su van sistema", rekao je Zukorlić.

 

MIČEL U BEOGRADU -  Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel stiže danas u Beograd. Sastanci kreću uveče. Tokom zvanične posete Beogradu, u koj stiže iz Prištine, američki zvaničnik će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kao i sa opozicionim liderima. Mičel će, tokom posete, potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta dostavljenog Tanjugu.

 

NASTAVAK RASPRAVE - Skupština Srbije nastavlja sednicu razmatranjem amandmana na Predlog zakona o strancima, čiji je cilj definisanje prava i obaveza stranih državljana u Srbiji. Na taj Predlog zakona, koji je prva tačka dnevnog reda, podneto je ukupno 655 amandmana, od kojih je vladajuća većina podnela 340, gotovo istovetnih. Opozicija je zbog toga negodovala, jer će se na raspravu o tim amandmanima potrošiti vreme i neće biti razmotreni amandmani na preostale tačke dnevnog reda o kojima se vodi objedinjena rasprava.

 

VANREDNO STANJE - Prema podacima Hrvatskih voda proglašeno vanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici koju je poplavila reka Una. U Karlovcu je jutros u sedam sati reka Korana bila na 779 centimetara s trendom rasta od 1 centimetra. Proglašeno je vanredno stanje. Reka Kupa je bila na 771 centimetar, prenosi Index.hr. I na području reke Like u Selištu takođe je proglašeno vanredno stanje.  Kako prenose lokalni mediji, Karlovčani su noć proveli u strahu. Vodeni talas i dalje prolazi kroz Karlovac i borba s nabujalim rekama još traje.

 

OKRETANJE LEĐA -  Nakon kritika iz Brisela i Berlina da želi da podeli Stari kontinent, Kina razmišlja da proredi samite koje održava sa istočnoevropskim zemljama.
Kako prenosi Rojters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata, ima indikacija da bi Kina mogla da odloži sledeći samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake dve godine, umesto jednom godišnje. Moguća promena rezultat je nelagodnosti Pekinga zbog kritika koje su na račun samita upućene iz Brisela, Berlina i nekih drugih prestonica, u vreme kada Evropska unija razmatra mere za stritkniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od strane kineskih rivala.

 

CENZURA - Američka savezna vlada je u 2017. cenzurisala, zadržala ili nije mogla da nađe više dokumenata koje traže građani ili novinari nego u prethodnoj celoj deceniji.To je objavljeno u analizi agencije AP. Analiza obuhvata osam meseci od dolaska Donalda Trampa na vlast i pokazatelj je koliko se njegova administracija pridržava Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Freedom of Information Act).

 

PRITISAK NA KIMA -  Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono i južnokorejski izaslanik Suh Hun saglasili su se da treba zadržati pritisak na Severnu Koreju. Kako su naveli, treba zadržati pritisak sve dok Severna Koreja ne preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji.
"Saglasili smo se da nećemo praviti greške iz prošlosti i da ćemo nastaviti maksimalni pritisak prema Severnoj Koreji kako bi ukidanje njenog nuklearnog i raketnog programa postalo stvarnost", rekao je Suh, prenosi agencija Kjodo.

 

GOTOVA ISTRAGA - Obaveštajni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD objavio da nije pronašao nikakav dokaz saradnje između ljudi iz Trampove kampanje i Rusije. Republikanski članovi komiteta su juče naveli da su završili istragu o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD i na jednoj strani objavli svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsednik.

 

SPASAVANJE - Argentinski ledolomac spasao je pet američkih naučnika koji su bili zarobljeni na ostrvu nedaleko od Antarktika. Ministarstvo spoljnih poslova Argentine saopštilo je da je pet naučnika prevezeno helikopterom na ledolomac, prenosi AP.
Ministarstvo je takođe poručilo da ledolomac nije mogao da priđe ostrvu, jer je ledena prepreka bila suviše tvrda. Oružane snage Argentine saopštile su da su naučnici u dobrom stanju, a da će u SAD biti prebačeni kada vremenski uslovi to dozvole.

 

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINAUkupno komentara: 0Sva polja su obavezna.