Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Genetski modifikovane devedesete

Ponovo imamo desetine posvađanih opozicionih stranaka i nijednog lidera ili partiju koji može da osvoji milion glasova i ponovo najbolji odlaze da se vrate maksimalno jednom godišnje, kad se užele ajvara, bureka i jogurta
Piše: Željko Pantelić
Datum: 09/08/2017

Genetski modifikovane devedesete

Mobilni operateri u Italiji su gotovo neprimetno nametnuli nedeljni sistem plaćanja u pripejdu, a zatim i postpejdu. Iza mobilnih operatera, pokrenuli su se u istom smeru i internet operateri koji su vrlo često deo istih ili sestrinskih kompanija. Sada se najavljuje da bi i pretplatnički televizijski kanali, mogli da pređu na nedeljno umesto mesečnog ili čak dvomesečnog plaćanja pretplate. Istim putem će krenuti i drugi distributeri usluga, pre ili kasnije.

Italijanski mediji koji su poprilično budni i agresivni kada su u pitanju prava potrošača ili kada se radi o (ne)dozvoljenim prevarama na štetu građana, ostali su potpuno nemi. Čak su i oni kojima je u opisu posla da se bave zaštitom prava potrošača i korektnog ponašanja na tržištu zažmurili na oba oka.

Paradoksalno, dok na tržištu rada, pogotovo kod privatnih poslodavaca, iščezava 13. plata koju su Italijani tradicionalno koristili za kupovinu poklona za božićne praznike, sve je prisutnija 13. rata za plaćanje usluga.

O čemu se radi?

Do skora su i pripejd i postpejd računi za mobilne telefone bili mesečni, baš kao i plaćanje telefona, interneta, televizije. Sa prelaskom na tzv. nedeljno računanje troškova, s jednim potezom svi korisnici će na godišnjem nivou platiti jedan mesec više.

Pošto godina ima 12 meseci i 52 nedelje, jasno je zašto distributerima i operaterima odgovara nedeljno plaćanje računa. Sa novim sistemom plaćanja uzimaju novac i za četiri nedelje koje se gube kroz mesečna plaćanja. I radnicima bi odgovaralo da ih plaćaju nedeljno, ali to u kontinentalnom delu Evrope još nikome nije palo napamet, jer bi poslodavci morali da isplate platu više na godišnjem nivou.

Međutim, poenta ovog teksta nije "prevara" mobilnih, internet i televizijskih operatera. U pitanju je tišina u kojoj je pomenuta operacija izvedena. Pošto su kompanije koje se bave telefonijom, internetom i "pej TV" najveći i najizdašniji oglašivači u medijima, od novina do televizije, svi izdavači kao i glavni i odgovorni urednici su pazili da se ne zatalasa javno mnjenje zbog operacije koja će svaku porodicu u Italiji koštati par stotina evra godišnje i doneti enormne profite dotičnim kompanijama. Nijedan mediji nije želeo da podizanjem prašine oko sakrivenog povećanja cena ugrozi sigurne prihode od reklama moćnih telekomunikacionih kompanija.

Pomenuti primer nam govori da slobodno novinarstvo i sloboda medija ne postoje. Odnosno, mediji su slobodni onoliko koliko je to u interesu njihovog izdavača. Kako vlasnici medija mogu da budu država ili privatna lica, prirodno je da će ona uvek voditi računa o interesima svog izdvača, koji su nekada ekonomski, nekada politički, nekad personalni.

Tako dolazimo do Srbije. Zbog endemske korupcije političkog, administrativnog i pravosudnog aparata, u Srbiji nije moguće baviti se biznisom, pogotovo velikim, bez "saradnje" sa državom. U prevodu, državni mediji, po "defoltu", moraju da budu prorežimski ili barem da ne talasaju. Privatni mediji žive od prodaje reklamnog prostora, jer sa novcem od prodatog tiraža ili rejtinga gledanosti u Srbiji nije moguće opstati na tržištu. Dakle, mediji direktno zavise od oglašivača koji, zbog endemske korupcije i odsustva pravne države, da bi mogli da posluju moraju da budu kooperativni sa aktulnom vlašću.

Drugim rečima, vlast uvek može da "prijateljski sugeriše" biznismenima da povuku ili zaprete povlačenjem reklama i tako dovede u pitanje opstanak dotičnog glasila.

Dakle, mediji u Srbiji žive ili na milosti aktuelne vlasti, ili na donacijama koje stižu iz inostranstva od filantropa, međunarodnih fondova ili su direktno finansirani od drugih država, kao Sputnjik ili DW.

Za razliku od Italije i drugih zapadnih zemalja gde imamo više centara moći koji su kontrateža jedni drugima, barem kada je u pitanju politika, u Srbiji jedan centar moći kontroliše direktno ili indirektno veliku većinu medija i ogroman deo biračkog tela.

U našoj zemlji, država je i dalje prvi poslodavac. Svaki treći radnik ja na državnim jaslama. Naravno, ne glasaju za vlast svi koji primaju platu od države, ali te disidentske glasove vlast nadoknađuje odanim preduzetnicima i biznismenima koji vode računa da njihovi zaposleni, a ponekad i članovi porodice zaokruže "ispravne" brojeve. To znači da pred svake izbore, aktuelna vlast kreće sa sigurnih milion i po gasova u izbornim kutijama, to jest sa sigurnom pobedom u džepu.

Ako aktuelna vlast ne dovede zemlju do prosjačkog štapa kao što je Slobodan Milošević uradio u poslednjim godinama 20. veka - možda bi bilo vreme da prestanemo da se lažemo da je Milošević pao jer smo želeli slobodu, demokratiju, pravnu državu već zato što je bukvalno dve trećine Srbije bilo na ivici bede, a Miloševićev režim nije imao para da podeli čak ni penzije pred izbore - ona neće izgubiti izbore još dugo vremena.

Devedesete godine su nam se vratile u svom "genetski modifikovanom" obliku. Sa Miloševićem smo živeli tragediju, sada smo u farsi, ako uzmemo kao ispravnu Marksovu teoriju o ponavljanju istorije. Opet nemamo nijednog prijatelja koji glasa za vlast, opet mislimo da su Srbi bolji nego što jesu, ponovo imamo desetine posvađanih opozicionih stranaka i nijednog lidera ili partiju koji može da osvoji milion glasova i ponovo najbolji odlaze da se vrate maksimalno jednom godišnje, kad se užele ajvara, bureka i jogurta. 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dejan Mijuskovic
11.08.2017 - 11:14
Baš tako
....mladi gospodine. Ispravno prosudjujete. Ali tako i treba da bude. Licno bih zeleo da AV vlada do svoje smrti a da zivi najmanje koliķo Tito. To bi bilo nesto nejbolje za Srbiju i Srbe. Treba da nestanemo sa lica zemlje, ma koliko to bilo kome ruzno zvucalo. I to bi bilo najbolje po nas. Bez obzira da li je coveka stvorio Bog ili je nastao na bilo koji drugi nacin-cinjenica je da je postojanje Homo Sapiensa na zemlji jedan predugacki a ocigledno neuspeli eksperiment koji bi sto pre trebalo da prestane. Argumenti? Pa pratite medije jedno nedelju dana i vise vam nista ne treba.