Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Evropa pod opsadom

Despoti, diktatori, autokrate, vulgarni populisti su se obrušili na poslednju tvrđavu sloboda i ljudskih prava na planeti
Piše: Željko Pantelić
Datum: 22/03/2018

Evropa pod opsadom

Evropa je pod opsadom. U roku od nekoliko dana Vladimir Putin je pobedio na izborima u Rusiji, koje čak ni svi populisti na Starom kontinentu nisu uspeli da okvalifikovuju kao slobodne i demokratske; Američki predsednika Donald Tramp se sprema za carinski i trgovinski rat sa EU; novi sultan Redžep Tajip Erdogan je izvršio agresiju na susednu Siriji i sprovodi najveće etničko čišćenje u 21. veku čija su žrtva Kurdi koji su bili na prvoj liniji borbe protiv terorista iz tzv. Islamske države. Despoti, diktatori, autokrate, vulgarni populisti su se obrušili na poslednju tvrđavu sloboda i ljudskih prava na planeti, ne računajući par oaza poput Kanade ili Australije a da iz EU gotovo nije ni bilo ozbiljnije reakcije.

Tu je i, uslovno rečeno, evropska "peta kolona", bilo da je populistička saveznica Moskve ili Vašingtona. Njoj treba dodati i blok nordijskih članica EU koji od drveta ne vidi šumu i uveren je da će se sa odbijanjem produbljivanja evropskih integracija spasiti od cunamija migranata i populističkih pokreta koji prete da promene ličnu kartu Evrope kakvu smo poznavali od Drugog svetskog rata naovamo.

U Velikoj Britaniji nastavljaju da umiru na misteriozan način ljudi koji su se zamerili Kremlju, kao da je Ostrvo igralište naslednika KGB, na kojem nekažnjeno mogu da eliminišu nepodobne ili problematične. Rusija je gotovo u tišini Zapada anektirala Krim, uspostavila marionetske države u Gruziji, Ukrajini i Moldaviji. Finansira stranke i političke lidere u EU koji rade na njenom razbijanju ili slabljenju i koristi nove tehnologije kako bi kompromitvoala ili obesmislila demokratskog liberalni model pravne države.

Slabljenje i razbijanje EU je vrlo familijarna ideja i aktuelnog stanovnika Bele kuće Donalda Trampa. Osim što Trampova administracija radi na razjedinjavaju EU i sejanju razdora među članicama, sa pripremom trgovinskog i carinskog rata želi da razbije jedinstvo unutar EU kako bi u odnosu "vis-a-vis" sa pojedinačnim članicama nametala sporazume u korist Vašingtona. Trampova administracija više gleda na Nemačku kao na neprijatelja, nego na Rusiju i Kinu.

Erdoganova Turska je svakim danom sve dalja i od Ataturkove Turske i od Evrope. Sve je manje slobodna, sve manje demokratska, sve manje laička a sve više autukratska, osmanlijska, orjentalna i agresivna. Ne samo prema susedima, nego i prema vlastitim građanima drugog etničkog porekla ili drugačijih političkih i moralnih svetonazora. Koristeći strah članica EU od novog talasa emigranata, Erdogan smatra da je autorizovan da radi šta god požel sve dok na drugoj strani Egejskog mora drži spuštenu rampu za migrante.

Nije novina da, više ili manje, okrutni diktatori i autokrate nailaze na odobravanje i podršku u demokratskim zemljama Starog kontinenta. Staljinovu smrt su iskreno žalili italijanski, francuski i nemački komunisti. Studenti i aktivisti levičarskih pokreta u Evropi su na demonstracijama1968. godine nosili uniforme po uzoru na Mao Cedungove i slavili su kineskog diktatora koji je u to vreme sprovodio krvavu Kulturnu revoluciju. Čak je i psihopata Pol Pot imao svoje brojne fanove na evropskim univezitetima dok je masakrirao narod Kambodže. Da ne govorimo da su i razni drugi diktatori, među kojima i jugoslovenski Josip Broz Tito, uživali priličnu popularnost čak i u delovima društva koje ne bismo mogli da kvalifikujemo kao ekstremne.

Kvalitativna razlika je što su u ovom krugu režimi u Moskvi i Ankari uvereni da mogu da pobede liberalno-demokratski Zapad koji se nalazi u ekonomskoj, vrednosnoj i sistemskoj krizi. U tom naumu su ohrabreni i sve boljim izbornim rezultatima populističkih snaga u zapadnim demokratijama koji se doslovno ponašaju onako kako je Lenjin krstio socijaliste i socijaldemokrate na početku prošlog veka: korisni idioti.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.