Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Mythbusters

Ekskluzivno: Milo Đukanović srpskog generala izručuje Hrvatskoj

Odluka crnogorskih vlasti u Ministarstvo pravde Srbije stigla je u utorak
Datum: 04/03/2016

Ekskluzivno: Milo Đukanović srpskog generala izručuje Hrvatskoj

Foto: Youtube

General Borislav Đukić biće isporučen splitskom županijskom sudu nakon odluke vlade Crne Gore da usliši zahtev Hrvatske za njegovu ekstradiciju, saznaje Nedeljnik.

Odluka crnogorskih vlasti, za koju sagovornici Nedeljnika tvrde da je više politička nego pravna, u Ministarstvo pravde Srbije stigla je u utorak.

"Srbija je od jula prošle godine, kada je Đukić uhapšen na tivatskom aerodromu, radila sve što je u njenoj moći da on bude isporučen u Srbiju. Poslali smo zahtev, lobiralo se i na diplomatskom nivou, imali smo i neka uverenja da će do toga doći, pa je vest o suprotnoj odluci za nas bila šok," kaže izvor Nedeljnika iz Vlade Srbije. "Uložili smo veliki napor da ga vratimo u Srbiju, ali nažalost, politika je nadigrala pravdu. Praksa u međunarodnom pravu je da se uhapšeni isporuči zemlji čiji je državljanin, kao što je to bio slučaj prilikom hapšenja Nasera Orića, ali ovog puta ta praksa nije ispoštovana".

Đukić je kao nekadašnji komadant 221. Motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Perući, a optužnicom iz 1995. zajedno sa komadantom 9. Kninskog korpusa JNA Ratkom Mladićem, komandantom Srpske vojske Krajine Miletom Novakovićem i komandantom svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milanom Koricom, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.

Đukićev advokat Milorad Ivanović za Nedeljnik kaže da je Đukić nema prava na žalbu i da će do ekstradicije generala sigurno doći. "U korist Hrvatske išlo je to što je podignut postupak za teška krivična dela, to što su prvi podneli zahtev, ali ne mogu reći da je odluka u potpunosti zasnovana na pravu. General je težak šećeraš, očekuje ga operacija i bojim se da mu je život ugrožen. On u Splitu, kom i dalje vlada ati-srpska histerija, nema nikoga. Ne očekujem da će suđenje biti fer."

Srpskim vlastima borba za generala Đukića otežana je i činjenicom da u Srbiji u trenutku hapšenja nije bio iniciran krivični postupak protiv njega, a advokat Dragomir Ognjanović kaže da upravo zbog toga konkurencije u pogledu ekstradicije nije bilo. "Zahtev za njegovim izručenjem Srbiji je kasniji i na taj način ne daje prednost Srbiji uprkos činjenici da je on državljanin Srbije. Međunarodne konvencije koje tretiraju problematiku konkurencije dve ili više država u ovakvim slučajevima su veoma eksplicitne, i ne daju prednost državi čiji je državljanin, po automatizmu, već se ceni čitav niz drugih kriterijuma."

Ipak, Ognjanović ističe da je Srbija ne samo u ovom, nego i velikom broju drugih slučajeva, u ranijim godinama morala uraditi mnogo više u smislu zaštite domaćih državljana. "Domaćim pravosudnim organima odavno je poznat spisak lica koja su procesuirana za ratne zločine, pre svega u Hrvatskoj. Mislim, da se moglo reagovati i pravovremenije i kvalitetnije, kada su u pitanju domaći pravosudni organi."

Advokat Toma Fila ističe da su srpski zvaničnici mogli da naprave korak više i da protiv Đukića podignu jaču optužnicu od one u Hrvatskoj, kako bi ga vratili u Srbiju.

"To sam ja uradio u slučaju Darka Ašanina, koji je bio optužen za ubistvo jednog Albanca, a mi smo ga ovde optužili za ubistvo dva i na taj način je vraćen u Srbiju. Međutim, svi smo svesni da je pitanje ekstradicije bazirano i na želji države u kojoj se nalazi uhapšeni. Mislim da je u ovom slučaju presudila politika, a ne pravo. Iskreno, ne iznenađuje me odluka crnogorskih vlasti, od njih ništa drugo nismo mogli da očekujemo".

Sličnog stava je i Ognjanović koji ističe da odnose Srbije i Crne Gore odavno ne indukuje "bratska ljubav". "Reč je o isključivo interesna sfera, koja se uveliko ne poklapa, pa stoga i na žalost i ovaj slučaj treba biti posmatran kroz tu prizmu."

Nakon hapšenja Đukića u julu prošle godine oglasio se i Mile Novaković, komandant Srpske Vojske Krajine koji je izjavio da je general nevin čovek i da nema nikakve veze sa branom Peruća. "U vreme kada je ona oštećena bio je na takvom položaju da nikome nešto slično nije mogao da naredi. Brana Perućac i jezero su bili pod kontrolom JNA, a posle njenog povlačenja u maju 1992. godine, preuzele su je srpske snage. Vlada Republike Srpske Krajine u pregovorima s međunarodnim posrednicima prihvatila je da kontrolu nad branom preuzmu snage Unprofora, koje su to i učinile septembra 1992. Na brani je raspoređen kenijski bataljon, a obema zaraćenim stranama je zabranjen i onemogućen pristup. Po preuzimanju brane, Hrvati su tražili da je eksperti Ujedinjenih nacija pregledaju i utvrde da li su Srbi možda ostavili eksplozivno punjenje, koje bi je moglo dići u vazduh. To je i učinjeno i oni su utvrdili da na brani nema nikakvog eksploziva. I hrvatski zahtev i izveštaj eksperata UN su dostupni javnosti i mogu se naći na internetu."


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.sigurica
04.03.2016 - 13:52
tesla izmedju mita i stvarnosti
a je l duvao tesla marihuanu?