Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Dozvolili smo da antisemitizam postane naša zvanična politika": Trudo se izvinio Jevrejima zbog 1939. godine

Kanada je tada odbila brod "Sent Luis" na kome je bilo 907 nemačkih Jevreja, od kojih su kasnije mnogi stradali u Holokaustu.
Datum: 08/11/2018

"Dozvolili smo da antisemitizam postane naša zvanična politika": Trudo se izvinio Jevrejima zbog 1939. godine

Foto Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo se u ime svoje zemlje zvanično izvinio Jevrejima zbog odbijanja broda punog jevrejskih izbeglica koje su 1939. godine pokušale da pobegnu iz nacističke Nemačke, prenosi N1.

Na brodu "Sent Luis" bilo je 907 nemačkih Jevreja koji su bežali od nacista, a dozvolu da pristane u njihove luke nisu mu dali ni SAD ni Kuba.

Putnici su bili primorani da se vrate u Evropu, a više od 250 ih je kasnije stradalo u Holokaustu.

Trudo je ocenio da je izvinjenje dugo kasnilo.

Lider nemačkih nacista Adolf Hitler "posmatrao je kako im odbijamo zahteve za vize, ignorišemo njihova pisma i zabranjujemo im ulaz", rekao je Trudo u parlamentu.

"Gotovo je nesumnjivo da je naše ćutanje dozvolilo nacistima da iznesu svoje 'konačno rešenje' takozvanog jevrejskog problema", kazao je Trudo. On je naveo da su tadašnji poslanici koristili kanadske zakone kao masku za antisemitizam. "Dozvolili smo da antisemitizam dobije uporište u našim zajednicama i postane naša zvanicna politika. Iskazati takvu mržnju i ravnodušnost prema izbeglicama znacilo je podeliti moralnu odgovornost za njihovu smrt", dodao je kanadski premijer.

U predvorju Drugog svetskog rata i Holokausta koji je usledio, kanadska vlada je oštro ogranicila ulazak Jevreja u zemlju. Od 1933. do 1945. primljeno je svega oko 5.000 jevrejskih izbeglica.

Brod "Sent Luis" stigao je u Kanadu više od šest meseci posle Kristalne noći, kada su nacisti napali jevrejske domove i prodavnice, spalili 250 sinagoga i ubili najmanje 91 osobu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.