Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sećanje

Đinđić o komunizmu: "Naše propadanje je uslovljeno opredeljenjem za komunizam"

"Svi su bili pametniji od nas i rekli su - komunizam je propao, hajde mi da kažemo da nikad nismo bili komunisti"
Datum: 12/03/2018

Đinđić o komunizmu: "Naše propadanje je uslovljeno opredeljenjem za komunizam"

Foto Profimedia

Na društvenim mrežama se danas, povodom obeležavanja petnaeste godišnjice od ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, pojavio audio-snimak jednog od njegovih javnih nastupa u kome je govorio o komunizmu i posledicama koje je imao po zemlje bivše Jugoslavije.

"Naše propadanje kao naroda je uslovljeno time što se naša vlast '88. godine opredelila za očuvanje komunizma. Hrvati, Slovenci su bili mnogo pametniji, Makedonci su bili mnogo pametniji, Mađari, Bugari. Svi su oni bili pametniji od nas i rekli su - komunizam je propao, hajde mi da kažemo da nikad nismo bili komunisti", rekao je svojevremeno Đinđić.

Zbog organizovanja ubistva tadašnjeg lidera Demokratske stranke i premijera, na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek, kao i Zvezdan Jovanović koji je neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.UhUZ
12.03.2018 - 17:18
?
Tako je. Pre toga smo bili sjajni! Kome li je Arčibald Rajs posvetio knjigu?
Travis Bickle
13.03.2018 - 11:30
DS...
...je pukao ne zato sto je imao 40\%, pa se korumpirao, nego zato sto nije znala da li je samo antimilosevicevska ili sustinski antikomunisticka partija bez kompromisa. Nazalost Zoran je jedini u toj partiji ostao (posle Pekica, Cavoskog, Kostunice, Nikole Milosevica itd.) i koji prema komunizmu bio jasan i izricit, sto je pokazao skidanjem petokrake u Beogradu. Nisam siguran da oni koji (D)anas o njemu govore imaju svest o tome (ili vesto taj momenat precutkuju) da je Zoran bio ne samo protiv slobizma, vec i protiv komunizma i titoizma kao takvog, pa samim time i protiv njih. Posle njega partiju preuzimaju tehnokrate koji su bili preosetljivi na kritike komunista iz \"Danasa\" umesto da su se jasno definisali ne samo kao proevropska vec i kao antikomunisticka partija, koja ce lustrirati Slobiste i komuniste u paketu. Otuda, ne mogu ni ocima da gledam prenemaganja reformisanih komunista koji se prenemazu sa metaforama o \"normalnosti\", \"svetlosti\", \"mraku\", itd. kada su oni deo tog komunistickog mraka big time. Da je DS bila jasna prema svom odnosu prema komunizmu imali bi jezgro od 10\%.