Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Devet minuta pre napada na džamije poslao manifest premijerki Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern potvrdila je da pročitala delove "manifeta" koji je napadač na džamije Brenton Tarant napisao na 74 strane
Datum: 17/03/2019

Devet minuta pre napada na džamije poslao manifest premijerki Novog Zelanda

Foto: YouTube printscreen

Napadač sa Novog Zelanda Brenton Tarant (28), koji je usmrtio najmanje 50 ljudi pucavši po njima u džamijaja u gradu Krajstčerč, poslao je premijerki te zemlje Džasindi Ardern svoj manifest na 74 strane i to samo nekoliko minuta pre nego što je izveo krvavi pir.

Ardern je potvrdila da je na njenu kancelariju, ali i na mnoge druge, stigao mejl sa takozvanimm manifestom devet minuta pre nego što je napad počeo, ali da nije bilo dovoljno vremena da se spreči napad na dve džamije, prenosi Al Džazira.

"Nije sadržao lokaciju. Nije uključivao konkretne detalje...Da smo mogli da ga zaustavimo, aposlutno bismo to uradili", rekla je ona.

"Oko 30 osoba je devet minuta pre napada dobilo tekst. U orku od dva minuta od prijema, prosleđen je našem odboru za sigurnost u parlamentu."

Tarant je u Manifestu opravdavao svoje planove za napad, a premijerka kaže da je pročitala delove teksta na 74 strane.

On je priveden oko pola sata posle početka napada, i već se pojavio na sudu. U bolnici se nalazi najmanje 36 osoba ranjenih u napadu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.