Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Dejtonski potpis: Događaji koji su menjali Srbiju (86)

Slobodan Milošević je posle Dejtona dobio pet minuta međunarodne slave kao mirotvorac, što će trajati do prvih sledećih izbora u Srbiji
Datum: 12/03/2018

Dejtonski potpis: Događaji koji su menjali Srbiju (86)

Foto Profimedia

Dejtonski sporazum kojim su zaustavljena borbena dejstva u Bosni i Hercegovini usaglašen je 21. novembra 1995. godine u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu, Ohajo. Proces je dovršen u decembru iste godine u Parizu. Od samog početka Dejtonski sporazum se različito tumači. Okončan je najkrvaviji sukob u Evropi posle Drugog svetskog rata (u Bosni je poginulo najmanje 100.000 ljudi; preko dva miliona izbeglih). Dejton je doneo mir u Bosnu i Hercegovinu, i međunarodno je priznao Republiku Srpsku - kao državni entitet održava se već dve decenije. Zemlja je suštinski podeljena na dva dela.

Država je formirana tako da pored organa uprave u Republici Srpskoj, i pored Federacije BiH koja se sastoji od 10 kantona od kojih svaki ima sopstvenu vladu, Bosna i Hercegovina ima i međunarodnu upravu u vidu visokog predstavnika EU koji ima i ovlašćenja UN.

Pošto je Dejtonski sporazum sproveden posle intervencije NATO snaga iz vazduha po jedinicama bosanskih Srba, mirovno rešenje je tumačeno na štetu Srba. Međutim, više od dve decenije kasnije, 21. novembar se slavi u Republici Srpskoj, dok se u drugom delu zemlje uglavnom ignoriše.

Nešto što su gotovo svi učesnici videli kao privremeno rešenje, postalo je garant očuvanja Republike Srpske.

Dejtonom je stavljena tačka na jugoslovenske sukobe u Bosni i Hrvatskoj, iz koje su par meseci ranije reke Srba, posle akcije „Oluja" izbegle u Republiku Srpsku i Srbiju.

To je u velikoj meri promenilo demografsku sliku, kako delova Bosne koji se danas nalaze u sastavu Republike Srpske, tako i u onim mestima u Srbiji gde su se naselile izbeglice.

Posle ovih ratova, u Vojvodini je porastao udeo srpskog stanovništva, čime se nastavila tradicija doseljavanja kolonista u tu srpsku pokrajinu.

Slobodan Milošević je posle Dejtona dobio pet minuta međunarodne slave kao mirotvorac, što će trajati do prvih sledećih izbora u Srbiji.

Dejtonom je završena i mučna epizoda sankcija koje su pritiskale Srbiju i Crnu Goru.

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.