Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Dečak koji je želeo da bude kralj: Odrastanje bez oca, tragedija rata, život u izgnanstvu... - Poklon knjiga uz svaki primerak Nedeljnika

Uz svaki primerak Nedeljnika od 5. decembra čitaoci dobijaju poslednju knjigu iz poklon edicije o Karađorđevićima
Datum: 05/12/2018

Dečak koji je želeo da bude kralj: Odrastanje bez oca, tragedija rata, život u izgnanstvu... - Poklon knjiga uz svaki primerak Nedeljnika

Tomislav, Petar i Andrej Karađorđević. Foto: Profimedia

Ove godine navršava se tačno 95 godina od rođenja kralja Petra II, i 77 godina otkako je usled nacističke invazije bio prisiljen da napusti svoju otadšbinu i ostatak života provede u izgnanstvu. Bio je dečak od svega 11 godina kada je ubijen njegov otac, kralj Aleksandar I. Istorijske prilike u kojima je nasledio svog oca bile su najteže koje je 20. vek zapamtio. U mladim godinama je iskusio svu težinu Drugog svetskog rata, tragediju građanskog rata u svojoj otadžbini, kao i međunarodnih odnosa komplikovanih i nemilosrdno vođenih interesima velikih sila, koji su se prelamali preko leđa malih zemalja.

***

Tvrdilo se da su poslednje reči kralja Aleksandra bile: „Čuvajte mi Jugoslaviju". Prizori narodnog bola i poslednje reči pripisane kralju postale su za mladoga Petra sveti amanet koji je imao da sačuva.

Sve to iskazivanje velikog poštovanja prema njegovom ocu, kod kralja Petra, jedanaestogodišnjeg dečaka, pobuđivalo je, osim osećanja velikog bola, i osećaj velike odgovornosti: može li on odgovoriti nadama i očekivanjima naroda i vršiti vladarsku dužnost tako uspešno kao njegov otac i da li je on dostojan tolike počasti koja mu se na svakom koraku iskazuje.

Posle smrti kralja Aleksandra, kralj Petar živeo je u dvoru u Beogradu s majkom kraljicom Marijom (1900-1961) koja je uživala veliko poštovanje u Srbiji i Jugoslaviji, i braćom Tomislavom i Andrejom. Usled nesuglasica u kraljevskoj porodici, prvenstveno s kneginjom Olgom, suprugom kneza-namesnika Pavla, kraljica Marija je dve godine po pogibiji supruga napustila Jugoslaviju i otišla u Britaniju. Mladi kralj ostao je u formativnim godinama bez oca, a istovremeno lišen ljubavi i pažnje majke. U tako teškim okolnostima on je još bio i pod stalnim pritiskom da izvrši amanet i nastavi misiju velikog oca.

Gimnazijsko školovanje nastavio je po ubrzanom sistemu, dva razreda za jednu godinu. Na dvoru na Dedinju je napravljena privatna škola. Direktor te škole bio je profesor Jeremija Živanović, koji je odredio nastavnike za pojedine školske predmete. Francuski jezik predavao mu je profesor Radoje Knežević, koga će kasnije, posle 27. marta, imenovati za svog ministra Dvora...

 

*IZVOD IZ KNJIGE "PETAR DRUGI, KRALJ U IZGNANSTVU" KOJU ČITAOCI DOBIJAJU NA POKLON UZ NEDELJNIK OD 6. DECEMBRA

 

 

Knjiga o poslednjem vladaru iz dinastije Karađorđević je šesta i poslednja u poklon ediciji "Karađorđevići, vladari i ratnici".

Više o ediciji pogledajte OVDE.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.