Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

"Jokić vidi dalje od ostalih...": Jokić je blizu nezvanične titule "najboljeg visokog asistenta u istoriji"

Vreme radi za njega. Ukoliko se nastavi trend njegove nesebičnosti, do kraja karijere bi mogao da se približi listi od top 20 dodavača svih vremena, nevezano za poziciju
Datum: 06/12/2018

"Jokić vidi dalje od ostalih...": Jokić je blizu nezvanične titule "najboljeg visokog asistenta u istoriji"

Profimedia

Samo su dva centra u istoriji NBA lige ostvarila tripl-dabl sa minimumom od 15 asistencija. Vilt Čejmberlen devet puta i Nikola Jokić dva puta. Jednom je možda i moglo da se dogodi slučano, drugi put - teško.

Srpski košarkaš se u velikom broju kategorija po pitanju dodavanja približio Čejmberlenu.

A kada se tako nešto dogodi, mediji pišu i upoređuju.

Jedni govore o tome da je Jokić jedan od najboljih dodavača u ligi nevezano za poziciju koju igra. Drugi ističu da je među najboljim centrima ikada kada su asistencije u pitanju.

Koje bi kriterijume trebalo uzeti kao relevantne za takva poređenja?

Da li je važniji broj asistencija ili njihova lepota?

Ako je broj asistencija važniji, treba li gledati čitavu karijeru, ili najbolju sezonu igrača?

Profimedia
Profimedia

Sa druge, larpurlartističke strane, ako je lepota ključna, da li se ogleda u jednostavnim rešenjima koja drugi ne vide ili u efektnim dodavanjima koja niko ne očekuje?

Za šta god da se odlučite, sve te kriterijume Jokić ispunjava.

Za tri sezone u NBA ligi centar Denvera je podelio 1.006 asistencija. Samo je Moris Stouks od centara u prve tri sezone (1956-1958) u NBA ligi imao više - 1.062 asistencije.

Jokićev prosek u prošloj sezoni, 6,1 asistencija po meču, jedan je od najboljih ikada. Čejmberlen je u 1968. imao prosek od 8,6 asistencija po utakmici.

Centar Denvera vrlo ležerno dali pasove, pronalazeći pukotine u reketu protivnika, a Amerikanci to opisuju još jednostavnije - He just does it.

Sa druge strane, Džoker iz rukava izvlači pasove iza leđa, bek-dor dodavanja o parket, lob pasove za plejmejkere i kvoterbek pasove za zahuktale saigrače u kontri.

Njegov arsenal je dovoljno raznovrstan, ali da li je najbolji ikada?

Jedni ističu lakoću kojom je Vlade Divac dodavao saigračima, a kao pravi pokazatelj njegove vizije i sposobnosti apostrofiraju meč protiv Los Anđeles Lejkersa kada je Divac protiv Šekila Onila provukao deset asistencija. Istina je i da je veliki broj njegovih spektakularnih dodavanja završen faulom (igrao u nešto grubljem vremenu) ili promašajima saigrača.

 

 

Arvidas Sabonis došao je u ligu u svojim tridesetim pa mnogi ljubitelji košarke to ističu kao faktor koji je doprineo da Litvanac nema bolje statističke pokazatelje. Ipak, Jokić je u direktnom poređenju, zaista bolji od većine vrhunskih visokih dodavača.

Žoakim Noa je znao da ostavi bez teksta publiku u halama širom SAD, ali to nije mogao da radi u kontinuitetu. U čak sedam od 11 sezona imao je manje od 2,5 asistencija po meču.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige Karim Abdul Džabar sve je radio spektakularno, ali su dodavanja bila najmanje blistav deo njegovog asortimana. On je u 15 od 20 sezona delio više od tri asistencije u proseku, ali su ta dodavanja bila jednostavna i često iznuđena - odbrane su pokušavale da zaustave Džabarovu košgetersku nadmoć pa su njegovi saigrači imali mnogo više prostora.

Sabonis sa druge strane nije nudio kvantitet dodavanja (2,1 asistencija u proseku u karijeri) pa je tako Jokić više puta asistirao za tri sezone nego Sabonis za čitavu karijeru u NBA.

Mark Gasol je imao svog omiljenog saigrača, pa je na slepo mogao da proigra Zeka Rendolfa kada bi ga u ranu zoru bunovnog izveli na teren. Tako je 2017. imao 4,6 asistencija u proseku.

Bil Rasel, legendarni košarkaš Bostona, bio je odličan u svim kategorijama košarkaške igre, a Džon Havliček u svojoj autobiografiji otkrio je tajnu vrhunskih rezultata Seltiksa.

Profimedia
Profimedia

"Bila su svi posmatrali iz ugla blokera i skakača, ali niko toliko visok nije mogao da daje takve pasove", napisao je Raselov saigrač. Međutim, novinski izveštaji iz tog vremena pišu o Raselovim dominantim fizičkim karakteristikama.

Jokić dodaje mnogo, lepo, ležerno i svima. I jedini koga još uvek nije dostigao jeste Vilt Čejmberlen.

Osim u broju tripl-dabl učinaka sa više od 15 asistencija, Vilt je od Jokića bolji i po proseku u sezoni (8,6) i po ukupnom broju asistencija u najbolje tri sezone (1.735).

Mnogi ističu da je Čejmberlen najdominantniji igrač koji je ikada igrao košarku, a to što nije među najboljim dodavačima u ligi, nevezano za poziciju, pripisuju tome što je tek u poznom delu svoje karijere počeo da se interesuje za dodavanja.

On je bio usmeren na postizanje velikog broja poena i hvatanje skokova i u tim kategorijama je postavio rekorde - ubacio je 100 poena Njujork Niksima i uhvatio 55 skokova protiv Bostona.

Tekuća sezona bi Jokića mogla dodatno da približi Čejmberlenu.

Srpski centar je trenutno na proseku od 7,8 asistencija po meču i na 24 meča podelio je tri asistencije manje nego u čitavoj prvoj sezoni.

Da bi dostigao Čejmberlenov prosek potrebno je da do kraja sezone asistira još 519 puta, dok bi za rekord iz tri najbolje sezone morao da razdeli još 732 uspešna dodavanja. Ne deluje realno.

Ali to Jokića ne bi trebalo da brine jer vreme radi za njega. Ukoliko se nastavi trend njegove nesebičnosti, do kraja karijere bi mogao da se približi listi od top 20 dodavača svih vremena - na 20. mestu je, recimo, Deron Vilijams sa 6.819 asistencija.

Četvrtina NBA sezone je za nama. Zapadna konferencija je pokazala da okuplja najbolje košarkaške timove planete, a 14 od 15 ekipa u direktnoj je borbi za mesto u plej-ofu. Na vrhu konferencije je Denver, a najzaslužniji za poziciju Nagetsa je Nikola Jokić. Denver bi lako mogao da prekine šestogodišnji post bez plej-ofa, a kada se u rotaciju uključe i Ajzea Tomas, a možsa i ruki Majkl Porter, vidici Nagetsa biće "bezobrazno" široki.

Jokić već sada vidi dalje od ostalih.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.