Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Da li će biti izbora: "Kupovina vremena" ili "osvežavanje mandata"?

"Izbori su ovde taktičko pitanje. Vlast, iako ima najviše glasača, ima taj revolucionarni karakter, oni moraju da se zaokruže u svakoj mesnoj zajednici", kaže Zoran Panović
Datum: 11/01/2019

Da li će biti izbora: "Kupovina vremena" ili "osvežavanje mandata"?

Foto: Profimedia

Predsednik SNS Aleksandar Vučić održao je sinoć u hali "Pinki" u Zemunu sastanak sa oko 3.000 članova Izvršnog odbora i beogradskog odbora te stranke, a jedna od tema bili su i vanredni parlamentarni izbori.

Član predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović potvrdio je informaciju o sastanku i naveo da je Vučić prisutnima rekao da odluka o vanrednim izborima "nije ni laka, ni brza", da je povoljan momenat za stranku da se oni dogode, ali da treba "gledati šire interese".

"Mi smo uvek spremni za izbore, ali treba videti da li je u ovom trenutku to dobro za Srbiju", kazao je Stefanović i dodao da u SNS-u u ovom trenutku razmatraju šta je u interesu Srbije i kada budu "formirali mišljenje" šta je najbolje za Srbiju, sa tim ce "izaći".

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je za N1 da rešavanje pitanja Kosova ne vidi kao povod za izbore, kao ni eventualnu zabrinutost zbog protesta koji se pet subota održavaju u Beogradu.

"Vlast je rekla da će svako rešenje za Kosovo biti potvrđeno na referendumu, rečeno je pitaće se narod, na način koji je jasan, radi se o referendumu. Prosto, to je pitanje za celu naciju. Ni na koji način ne povezujem izbore s kosovskim pitanjem. Vlast ima stabilnu većinu da se upusti u rešavanje kosovskog pitanja, a koje i ne deluje da je moguće da se uskoro reši", kazao je Anđelković.

Kako je rekao, ne deluje mu ni da je vlast zabrinuta protestima.

"Spremni su za izbore, ne deluje mi da je jezgro vlasti nervozno. Imaju visok rejting, vrlo lako bi se stvar završila", kazao je.

U prirodi parlametarnog života je, kaže, da onaj ko proceni da mu odgovaraju izbori, ide na njih.

"I u zemljama s tradicionalnom demokratijom, kao što je bio slučaj u Velikoj Britaniji, normalno je da vladajuća većina sve što joj je dopušteno koristi sebi u prilog", kazao je.

Novinar i programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je da bi vlast eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima "osvežila svoj mandat i kupila sebi koju godinu". Panović je dodao i da je razlog za evetualne vanredne izbore "kupovina vremena".

"Pokazuje se da je posle svakih izbora demokratija sve gora. Podsetiću da se 2016. godine u noći tih izbora dešava incident sa Savamalom, i kada pogledamo situaciju od tada, sada je mnogo gore, pogoršana je atmosfera, gubi se bazična mogućnost komunikacije vlasti i opozicije oko elementarnih stvari", kaže Panović.

Kako je naglasio, ne vidi se način kako će se povratiti situacija "da se vratimo u neku vrstu normalnosti".

"Uvek sam govorio da bi vanredni parlamentarni izbori imali smisla samo kao izbori za ustavotvornu skupštinu. Ali, mislim da o tome niko ne razmišlja sada, to je totalno deveta rupa na svirali. Izbori su ovde taktičko pitanje. Vlast, iako ima najviše glasača, ima taj revolucionarni karakter, oni moraju da se zaokruže u svakoj mesnoj zajednici", rekao je Panović.

Na pitanje da li postoje fer uslovi za izbore, Anđelković kaže da "postoje taman onoliko koliko su postojali od obnavljanja višepartijskog sistema".

"Danas opozicija ima više medijskog prostora nego kada su naprednjaci imali kada su došli na vlast, jer je tada postojala atmosfera za promenu", kazao je Anđelković. On je dodao da sada ni pristalice Saveza za Srbiju ne veruju da mogu da pobede Vučića.

Panović, međutim, smatra da su poslednji protesti povratili samopouzdanje opoziciji.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao je i da su na sinoćnjem sastanku izvršnog i beogradskog odbora te stranke razgovarali i o tome da daju podršku skupu kod Hrama Svetog Save tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Razgovarali smo o tome da damo podršku na skupu kod Hrama Svetog Save 17. januara. Biće prisutni Vučić i Putin i oni će se obratiti građanima. Želimo da se kao stranka okupimo", kazao je Stefanović.

Govoreći o skupu podrške, analitičari su istakli da Putin svakako uživa veliko poverenje građana u Srbiji.

"Istraživanja pokazuju da je Putin jako popularan u Srbiji, a za to postoji razlog - ne otima nam Rusija Kosovo, već zapadni faktori. Ne otima Rusija ingerencije Republici Srpskoj, Rusija pomaže Srbima u odbrani nacionalnih interesa, a gleda i svoje, ali ti interesi korespondiraju s našim. Tako da, i da niko ne organizuje doček Putina, mnogo njih bi izašlo na ulice da ga pozdrave", kazao je Anđelković.

Panović je istakao i da će skup, s jedne strane, biti prilika da Vučić pokaže koliko je jak, ali i da napravi jednu vrstu kontramitinga.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.