Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Čoveku je uvek lepše tamo gde ne plaća račune. Na odmoru..."

Shvatio sam još nešto na godišnjem odmoru. Tamo na Zapadu mnogo poštuju odmaranje. Tamo je kult slobodnog vremena. Oni smatraju da je „klackalica" radnog i slobodnog vremena neophodna za uspeh. Što se bolje odmoriš, bolje ćeš da radiš
Piše: Branko Rosić
Datum: 12/08/2018

"Čoveku je uvek lepše tamo gde ne plaća račune. Na odmoru..."

Evo vratio sam se. Iako mi se pre dve nedelje, kada sam pisao komentar pred sam odlazak na godišnji, činilo da taj isti odmor nikada neće proći, evo prošao je. I evo me opet tamo gde sam i bio. Evo i on priča na TV-u kao i pre mog odmora. On nikada nije na odmoru? Ili i on ode na odmor?

Ti iz njegove fele uvek kriju da se odmaraju. Jer to je valjda sramota. Tako u jednim njegovim bliskim novinama pišu za jednog protivničkog političara da je na odmoru, a rušio bi vlast. E, ne može to tako. Da se bahanališeš, a hteo bi vlast. Da se bahanališeš, a kao pomagao bi narodu. A narod ladi lubenicu i nema ni za Adu. Nije ni te sreće da zaigra kolo u plićaku. Zato ti iz političarske fele odlaze na odmore krišom i retko objavljuju gde su bili jer narod se guši u lošem standardu i nemaštini.

A u bogatim zemljama, političari ne kriju da su se odmarali. Prošle nedelje, na odmoru u Engleskoj, čitam novine koje objavljuju da je njihova premijerka Tereza Mej sa mužem na godišnjem u Italiji. Ako ja imam para za odmor, neka se odmara i ona, kaže britanski obični čovek. Ja u Marbelji, može i ona u Rimu, kaže taj.

Shvatio sam još nešto na godišnjem odmoru. Tamo na Zapadu mnogo poštuju odmaranje. Tamo je kult slobodnog vremena. Oni smatraju da je „klackalica" radnog i slobodnog vremena neophodna za uspeh. Što se bolje odmoriš, bolje ćeš da radiš. Zato Šveđani skraćuju radne sate, u mnogim zemljama je petak postao treći dan vikenda. Pre neki dan, u Džerziju, u hotelu, moja žena pita čoveka sa recepcije da li je njegova koleginica, kako nam je obećala, pozvala taksi za ujutru. On kaže da će da proveri. I mislim se, sad će on da okrene koleginicu, ali ne. On zove sva taksi udruženja da li imaju zakazanu vožnju za sutra ujutru sa naše adrese. Ne zove koleginicu jer ne smeš da joj ulaziš u slobodno vreme. Možda se neće naspavati, pa će zaspati na poslu? Da li je to? Ili čita knjigu, ili reže baštenske ruže.

Pitali me neki Englezi zašto sam došao u Mančester na deo odmora. Zar ne bi trebalo da idem tamo gde sunce sja? Ja se njima čudim kako mogu da idu u neku špansku zabit kad je tu centar svega. Ali čoveku je uvek lepše tamo gde ne plaća račune. Na odmoru. Tamo gde nema alarma koji ti probija mozak sa upozorenjem da ćeš kasniti i na posao i sa plaćanjem komunalija i svega.

Evo vratio sam se. I sad treba premostiti ovih trista i nešto dana do novog odmora. Trista dana budilnika i slušati svašta i svakoga, pa i njega i one iz njegove branše koji nikada ne idu na odmor.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.