Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Brena, "vegeta" i farmerke: Sad zavidimo Rumunima

Kod nas nema na vidiku da je narodu stalo da se bori protiv korupcije, da bilo šta kaže o pitanju ličnih sloboda. Kod nas se vrši edukacija o vakcinaciji kao da smo zatarabljeni u dalekoj prošlosti, što i jesmo. To je bilo jasno onog dana kada je Milošević istornjao radnike ispred Skupštine rekavši im: "Sad svako na radni zadatak."
Piše: Branko Rosić
Datum: 28/01/2018

Brena, "vegeta" i farmerke: Sad zavidimo Rumunima

Gledam pre neki dan proteste u Rumuniji. Demonstracije zbog usvajanja zakona koji olakšava korupciju. Pamtimo i velike prošlogodišnje proteste u Rumuniji nakon što je vlada pokušala da dekriminalizuje nezakonito ponašanje moćnika. Te demonstracije su proglašene najvećim posle onih čuvenih kojim je svrgnut Nikolaje Čaušesku.

I tada, baš kao i pre neki dan setio sam se tih demonstracija iz 1989. kada je nakon svega u Trgovištu smaknut bračni par Čaušesku, uz prethodno merenje krvnog pritiska. Mi u Srbiji smo to pratili iz dana u dan. Naša televizija se uključivala u program rumunske TV. Sve smo to pratili i navijali, ali istovremeno kod nas je tekla neka prećutna nadmenost jer smo mi, kao eto, toliko ispred tih komšija. Taj kulturrasizam je išao tradicionalno tih godina. Moja majka je iz sela blizu rumunske granice i sećam se mojih rođaka koji su ismevali sveske ili alat koji su kupovali preko granice.

O farmerkama, "vegeti", da ne govorim. O tim subjektima naše nadmoćnosti u odnosu na Istok i tamošnje narode i socijalizam. Setimo se onih reportaža o komšijama koji lude tokom gostovanja Lepe Brene koju na stejdž spušta kran kao Dejvida Bouvija. Pa jadni rumunski nadničari koji dirinče kod nas za siću. Muškarci sa Istoka na polju, a djevuške na asfaltu i tri črvene kao tarifa užasa. A onda je stiglo rušenje Zida, oslobođenje Istoka, a mi u rikverc.

Tokom proteklog vikenda, dok su mediji objavljivali izveštaje o demonstracijama u Bukureštu, pratio sam postove o tome na Fejsbuku. Nakon skoro tri decenije od onih protesta protiv Čaušeskua, kada smo događaje u susedstvu pratili sa navijanjem i blagim osećajem nadmenosti, sada se sve obrnulo. Srbi na FB zameraju sebi što ne radimo isto to. Ljubomorni su na rumunsku sindikalnu svest, borbu protiv korupcije.

I zaista, mi delujemo kao iz neke davne prošlosti koja nije doživela ni svoj zenit. Kod nas, vesti o protestu vladika o stanju na Kosovu, o akcijama jalove opozicije za koju se niko ne bi odmetnuo da skine papuče i izašao na izbore. Mi smo zaglavljeni u vremenu. Kod nas nema na vidiku da je narodu stalo da se bori protiv korupcije, da bilo šta kaže o pitanju ličnih sloboda. Kod nas se vrši edukacija o vakcinaciji kao da smo zatarabljeni u dalekoj prošlosti, što i jesmo. To je bilo jasno onog dana kada je Milošević istornjao radnike ispred Skupštine rekavši im: "Sad svako na radni zadatak."

Tada je bilo jasno da će svakom vlastodršcu ovde biti lako da zajaše narod kome je vakcinacija tabu, a do borbe protiv korupcije neće stići ni za sto godina. Eh, lako je bilo u doba Brene, "vegete" i farmerki.

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.